№55

Податки & бухоблік, липень, 2020/№ 55 Інші номери журналу ›
  • Неділова ціль і К°. Короткий дайджест Закон № 466 привніс до ПКУ нову інформацію про ділову мету. Ось ми й вирішили сьогодні поговорити про неділові, фіктивні й удавані правочини, які так гаряче люблять податківці. Які наслідки чекають на платника, що здійснив такі операції? І чи можна якось уберегтися від їх здійснення? Відповіді — у нашому сьогоднішньому тематичному номері.
  • Ділова мета: до і після закону № 466 Закон № 466 істотно розширив зміст п.п. 14.1.231 ПКУ, у якому раніше було наведено тільки визначення розумної економічної причини (ділової мети). Більше того, тепер цей термін згадується і в інших нормах ПКУ. Наскільки істотні зміни і чи вплинуть вони на практику застосування розумно-економічних правил, що склалася? Давайте подивимося.
  • Безтоварні операції та фіктивні правочини Безтоварність (нереальність) операції — це, напевно, аргумент, що найчастіше висувають податківці. На практиці саме вони оцінюють операцію. Що таке безтоварність (нереальність) операції? Що говорить податківцям про її безтоварність (нереальність)? Яка судова практика щодо цієї ситуації? Знайдемо відповіді на ці та інші «безтоварні» запитання разом.
  • Платнику, будь розсудливим і обережним у виборі контрагента! Звісно, підприємство або ФОП не в змозі проконтролювати всіх своїх контрагентів. І податківці часто цим користуються, висмикуючи з ланцюжка постачальників недобросовісних госпсуб’єктів. Недобросовісний — один, а страждають у ланцюжку всі. Зрештою це обертається нереальною операцією, донарахуваннями і штрафами. Так чи повинен платник і себе контролювати, і за своїх контрагентів відповідати? Розбираємося в проблемі.
  • Удавані правочини Податківці не так часто звертаються до удаваних правочинів. Їм усе-таки простіше назвати операцію нереальною, ніж удаваною. Проте про «перекваліфікацію» правочину з одного в інший забувати теж не потрібно. Пропонуємо розібратися з тим, що таке удаваний правочин та як фіскали і суди застосовують це поняття на практиці.
  • Недійсність: податківець без суду нікуди? Розібравшись із суттю безтоварних операцій, фіктивних, удаваних правочинів та інших недоліків у роботі госпсуб’єкта виникає резонне запитання: чи можуть податківці самостійно оцінювати той чи інший правочин, перекваліфіковуючи його? Чи все ж потрібна обов’язкова участь суду? І хто має доводити неповноцінність тієї чи іншої операції? Відповіді на запитання знайдете в цій статті.
  • Правочин недійсний: наслідки З попередніх матеріалів ви вже встигли помітити, що проблемні правочини в більшості випадків визнаються недійсними (судом або в силу закону). Але що стоїть за межею недійсності? Що відбувається після цього? Розбираємося в юридичних, бухоблікових і податкових наслідках.
  • Чи відповідає директор за безтоварність? Безтоварні операції, фіктивні й удавані правочини, правочини без ділової мети та розумної економічної обґрунтованості можуть зіграти злий жарт не лише з підприємством. За певних умов небезпека може загрожувати і його посадовим особам. Про що йдеться? Зараз розповімо.
  • Первинка і реальність госпоперацій Будь-яка господарська операція має бути документально підкріплена. Це аксіома. Але чи завжди належно оформлений первинний документ свідчитиме про реальність госпоперації? А якщо в первинку закралися незначні огріхи? Коли можна скористатися самоактом? Про ці й інші первинні проблемі наша розмова.
  • Обережно! значні правочини в ТОВ! Загрозу недійсності договору і пов’язані з нею негативні наслідки можуть нести не лише податківці. Іноді недоліки з боку контрагента теж можуть призвести до неприємностей для підприємства. Ними, наприклад, можуть виявитися значні правочини в ТОВ. Тому пропонуємо згадати про деякі важливі моменти і про заходи безпеки.
  • Як уберегтися від нереальних правочинів Бажання підприємства максимально обкластися доказами доброчесності свого контрагента і фактичного здійснення госпоперацій абсолютно зрозуміле. Адже податківці всіма правдами і неправдами намагаються поставити під сумнів їх реальність. Ось дієві поради, як підстрахуватися від сумнівних правочинів.
  • Купили послуги в єдинника-другогрупника Підприємство придбало послуги в підприємця на другій групі єдиного податку (ЄП). Чи не визнають такий правочин недійсним?
  • Якщо договір підписано однією особою Підприємство орендує в директора (як ФОПа) приміщення. Договір оренди підписаний однією й тією ж особою (директором) з двох сторін. Чи не можуть визнати такий правочин недійсним?
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі