Теми статей
Обрати теми

Одержувач послуг став загальносистемником: наслідки для ЄП

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Як відомо, одна з умов перебування ФОП у другій групі ЄП — можливість надання послуг, у тому числі побутових, виключно платникам ЄП та/або населенню (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

Тобто право залишитися на другій групі ЄП залежить від статусу одержувача послуги. А що робити, якщо послуга була надана спрощенцю, але на момент оплати такої послуги він став загальносистемником? Як зміна статусу замовника впливає на право виконавця залишатися на другій групі ЄП? З одного боку, у момент фактичного надання послуг жодного порушення не було. Але з іншого — дохід єдиноподатника визначається за датою надходження коштів. Як вирішити цю дилему? Як не дивно, тут нам допомагають самі податківці.

У консультації з підкатегорії 107.01.02 БЗ податківці розглядають ситуацію, коли єдиноподатник групи 2 надав послуги спрощенцю. На момент фактичного надання послуг і оформлення акта замовник перебував у статусі платника єдиного податку. Нагадаємо: перевірити «єдиноподатковий» статус контрагента можна в Реєстрі платників єдиного податку (Реєстр ЄП) на офіційному сайті ДФСУ (cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod). Щоб уникнути проблем, рекомендуємо зберегти скрин або роздрукувати відповідну інформацію з Реєстру ЄП.

Тобто, усі первинні документи в частині надання послуг оформлені із замовником-спрощенцем. А ось оплату послуг замовник здійснив уже після переходу на загальну систему оподаткування. У такому разі фіскали роблять акцент на статусі замовника в момент надання йому послуг, незалежно від дати їх оплати. При цьому вони підкреслили, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі, зокрема, первинних та інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів, ведення яких передбачене законодавством.

Фіскали також надають перевагу статусу безпосереднього замовника послуг і в тому випадку, коли оплату послуг здійснює третя особа

Наприклад: підприємець здійснює ремонт автотранспортного засобу фізособи (у якої виник страховий випадок). Замовником ремонту є така фізособа, з нею ж підписується акт виконаних робіт, але оплату виконаних послуг здійснює страхова компанія. У такому разі виконавець не порушує правил, установлених для другої групи платника ЄП (107.01.01 БЗ).

Але врахуйте: якщо замовником послуг буде суб’єкт господарювання на загальній системі оподаткування, а споживачем послуги — звичайна фізособа або спрощенець, то підприємець, який надає такі послуги, не може працювати у групі 2 ЄП («Податки & бухоблік», 2017, № 76, с. 46). Наприклад, в аналогічній ситуації зі страховим випадком, коли при ремонті транспортного засобу фізособи замовником виступатиме страхова компанія і саме з нею буде підписано акт виконаних робіт, то такий ФОП-виконавець злетить з другої групи ЄП (та ж 107.01.01 БЗ).

Як бачимо, основну роль у цьому питанні фіскали відводять тому, кого можна ідентифікувати замовником робіт/послуг. Отже, в інтересах самого підприємця зберегти всі первинні документи й інформацію з Реєстру ЄП, що підтверджують факт надання послуги спрощенцю. Щоправда, перш ніж керуватися цими приємними роз’ясненнями, незайвим буде заручитися індивідуальною консультацією фіскалів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі