Теми статей
Обрати теми

Спрощенець порожню деку не подає

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Ще одна позитивна інформація: податківці не вимагають подавати податкову звітність від єдиноподатників, які не отримували протягом звітного періоду доходи і не мають об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню (107.01.07 БЗ).

Щоправда, тут є нюанси. Про все за порядком.

Загальне правило. Один з обов’язків платника податків — подавати контролерам звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків/зборів (п.п. 16.1.3 ПКУ). Але, завдяки абзацу першому п. 49.2 ПКУ, платник може не подавати звітність у разі відсутності у звітному періоді одночасно:

— об’єкта оподаткування і

— показників, які потрібно задекларувати.

Така прерогатива не поширюється на платників, визначених п.п. 212.1.15 ПКУ (особа, постійне представництво, що реалізовують пальне або спирт етиловий), а також платників, які мають чинні (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією*, яка підлягає ліцензуванню (п. 49.21 ПКУ). Ці платники, незалежно від факту здійснення госпдіяльності, зобов’язані за кожен установлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації.

* Підакцизні товари перелічені в п. 215.1 ПКУ.

Єдиноподаткові фішки. Правило абзацу першого п. 49.2 ПКУ поширюється на всіх спрощенців, у тому числі підприємців, з урахуванням таких особливостей.

Платник групи 3 ЄП звітує перед контролюючим органом щоквартально у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду (п. 296.3 ПКУ). При цьому податкова декларація складається наростаючим підсумком з урахуванням норм пп. 296.5 і 296.6 ПКУ (п. 296.7 ПКУ). Тобто показники з попереднього кварталу враховуються у складі декларації поточного кварталу.

Таким чином, тільки якщо протягом усіх кварталів звітного року в платника не буде показників/об’єктів, що підлягають декларуванню, обов’язок подавати ЄП-декларацію в нього не виникне. У разі, коли хоча б в одному з кварталів звітного року був задекларований ЄП-дохід, надалі до кінця цього року платник повинен подавати ЄП-декларації, навіть за відсутності доходу в подальших звітних кварталах поточного року (див. лист ДФСУ від 29.11.2018 р. № 5004/Г/99-99-13-02-03-14/ІПК, БЗ 107.01.07).

Більше заплутана ситуація зі спрощенцями першої і другої груп ЄП. Для них податковим (звітним) періодом установлено календарний рік. А в податковій декларації вони, крім обсягу отриманого доходу, також відображають щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ПКУ, і види здійснюваної діяльності (п. 296.2 ПКУ). Таким чином, навіть за відсутності єдиноподаткового доходу за звітний рік, формально єдиноподатнику першої або другої групи подавати податкову декларацію необхідно. Адже друга умова для неподання звітності з п. 49.2 ПКУ (про відсутність показників, що підлягають декларуванню) не виконується.

Проте, фіскали, схоже, не бачать необхідності в поданні декларації, у якій будуть заповнені тільки показники авансових внесків (107.01.07 БЗ). Причому неясно: чи то вони не стали заглиблюватися в порядок заповнення єдиноподаткової декларації підприємцями першої — другої груп ЄП, чи то просто не визнали такі показники обов’язковими до декларування. Але, як мовиться: «маємо що маємо». І за великим рахунком фіскали таким чином позбавили і себе, і платника зайвої метушні з порожніми звітами.

Але майте на увазі таке. По-перше, якщо раптом з’ясується, що у звітному періоді були допущені помилки, подати уточненку не вийде. По-друге, формально ФОП на першій — другій групі ЄП перебувають у групі «штрафних» ризиків, адже умови звільнення від подання декларації, як ми вже сказали, повністю не виконані. Причому штраф за неподання декларації зріс до 1020 грн (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 7).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі