Теми статей
Обрати теми

Коли працівник і ФОП — одна особа

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Підприємству в межах підприємницької діяльності надають послуги ФОП, які є найманими працівниками цього підприємства. Знайома ситуація, чи не так? Але чи допустимо це?

Відразу скажемо: податківці дуже прискіпливо ставляться до такої ситуації. Причина — у невдалому формулюванні п.п. 14.1.226 ПКУ. У ньому зазначено, що самозайнята особа — це платник податків, який є фізичною особою — підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність, за умови, що така особа не є працівником у межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Проте тлумачити наведену норму слід з урахуванням вимог інших актів законодавства.

Адже ПКУ не може встановлювати заборон на укладення трудових договорів. Це не сфера його регулювання. Він може тільки вказати на те, що якщо відносини фактично є трудовими, то положення ПКУ про оподаткування доходу самозайнятої особи до виплат, що здійснюються в межах таких відносин, не застосовуються. Саме із цього і слід виходити.

Такий висновок ув’язується з положеннями п.п. 14.1.222 ПКУ. Для цілей утримання ПДФО і ВЗ він відносить до роботодавців суб’єктів господарювання, які нараховують (виплачують) дохід за виконання роботи та/або надання послуги згідно із цивільно-правовим договором у разі, якщо буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими.

Тобто двоїстість статусу особи (і працівник за трудовим договором у цього суб’єкта господарювання, і фізична особа — підприємець, яка надає послуги цьому ж суб’єктові в межах цивільно-правового договору (ЦПД)) зобов’язує сторони максимально відповідально підійти до таких моментів.

1. Грамотно скласти ЦПД, щоб виключити можливість його перекваліфікації в трудовий.Тут вам на допомогу «Податки & бухоблік», 2018, № 86.

Так, наслідком трудових відносин буде:

— необхідність бути присутнім на робочому місці у визначені години;

— наявність посади в штатному розписі;

— ведення табеля обліку робочого часу;

— виплата зарплати у встановлені строки, а не винагороди за виконані роботи (надані послуги);

— забезпечення необхідних умов праці, матеріально-технічної бази, регламентація процесу праці, часу та тривалості робочого часу;

— обов’язок працівника виконувати роботу самостійно, нести особисту відповідальність за виконану ним роботу тощо.

Іншими словами, якщо особа, наприклад, буде приходити на роботу о дев’ятій, іти з роботи о вісімнадцятій годині, підпорядковуватися трудовому розпорядку тощо, але при цьому виплачувані їй суми будуть оформлені як дохід від підприємницької діяльності, то порушення дійсно матиме місце. Саме у такому разі податковий орган зможе кваліфікувати відносини як трудові, а здійснювані виплати — як зарплату, про що він може зазначити в акті перевірки.

2. Зіставити посадові обов’язки фізособи, що виконуються нею в межах трудового договору, та обов’язки за ЦПД.

Важливо, щоб виконання ФОП своїх обов’язків за укладеним ЦПД не було можливим в межах здійснення ним своїх трудових функцій на підприємстві.

3. Документальне оформлення. Саме надання послуг (виконання робіт) за ЦПД підтверджують відповідні акти приймання-передачі.

Не нехтуйте цими правилами.

Врахуйте, податківці не звертають уваги на ці відмітні моменти, донараховують ПДФО і ЄСВ як зі звичайних працівників. А даремно.

Суди саме на них і базуються та виносять хороші рішення, навіть незважаючи на те, що ФОП перебувають у трудових відносинах з тим же підприємством (див., наприклад, постанову Верховного Суду від 30.01.2020 р. у справі № 826/5591/15 //reyestr.court.gov.ua/Review/87297210).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі