Теми статей
Обрати теми

«Нехороший прибутник» — немає звіту про витрачені кошти?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Значення ПКО для платника. За загальним правилом до авансового звіту мають бути додані оригінали документів, які підтверджують суми понесених підзвітною особою витрат: чек РРО, розрахункова квитанція, квитанція до прибуткового касового ордера (ПКО), товарний чек, видаткова накладна постачальника тощо.

Що загрожує підприємству, якщо фіскали забракують прибутник як підтвердний документ?

По-перше, якщо працівник отримав аванс під звіт, то можуть заявити, що він не повернений у строк, і донарахувати ПДФО/ВЗ.

По-друге, можуть не визнати витрат, а також податковий кредит з ПДВ, відображений на підставі чека.

По-третє, раніше до 23.06.2019 р. платників ще й пресували за Указом № 436 за порушення касової дисципліни*. Так, за проведення готівкових розрахунків без надання одержувачем коштів платіжного документа (товарного або касового чека, квитанції до ПКО тощо), що підтверджує сплату покупцем готівкових коштів, до суб’єкта господарювання застосовувався штраф у розмірі сплачених коштів (абзац 6 ст. 1 Указу № 436, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2019, № 41, с. 102).

* На сьогодні «касових» штрафів можна не боятися, адже Указ № 436 уже скасовано.

ФОП та ПКО несумісні? Серед податківців існує така думка: ПКО може виписувати тільки підприємство, а ФОП такого права не має. Як наслідок, контролери визнають відсутність підтвердних документів і суди їх підтримують (рішення ВАСУ від 15.12.2011 р. № К-24471/08, постанова Верховного Суду від 20.05.2020 р. № 816/1643/15).

Але, як бачимо, це було досить давно. Але все тече, все змінюється. І зараз ми можемо порадувати позитивною судовою практикою незастосування штрафів за Указом № 436 (див. постанову Верховного Суду від 25.02.2020 р. № 240/6183/18).

У цій справі податківці діяли у фарватері цієї позиції. Підставою для застосування «касових» штрафів стали висновки податківців про відсутність достовірних підтвердних документів до авансових звітів підзвітних осіб, оскільки до авансового звіту працівників були додані розрахункові документи — рахунки готелів та квитанції до ПКО від ФОП. На думку контролерів, надані корінці ПКО від ФОП не відповідають нормам щодо регулювання обігу готівки, встановленим Положенням № 637.

І як же відреагував суд? Він підтримав платника! Суд зробив акцент на первинних документах, які містять відомості про господарську операцію і підтверджують її здійснення. Підставою для бухобліку госпоперацій є саме первинні документи. Якщо в контролерів немає зауважень до відповідності авансових звітів, рахунків готелів та квитанцій до ПКО вимогам ст. 9 Закону про бухоблік,

то зазначені документи є належними доказами сплати готівкових коштів на користь ФОП

Резюме. Загалом можна дійти такого висновку: корінець до ПКО від ФОП — це найбільш відповідний бланк первинного документа, що свідчить про прийняття готівкових коштів. Причому незалежно від того, що в «касовому» положенні про це прямо не сказано, але ж і прямо не заборонено.

Але, враховуючи негативне ставлення фіскалів до касових ордерів, що склалося (109.15 БЗ), усе-таки краще отримувати від ФОПників касові (товарні) чеки або розрахункові квитанції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі