Теми статей
Обрати теми

Штрафи за указом не працюють... А що, так можна було?..

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Оприбуткування готівки. Готівкові штрафи свого часу дуже сильно могли вдарити по кишені.

Наприклад, загальне правило для всіх ФОП (також для тих, хто використовує РРО): щоб отримані готівкові кошти були оприбутковані, вони мають бути в повній сумі відображені в Книзі обліку доходів і витрат або Книзі обліку доходів (далі — Книга). Тому провести суму готівки тільки через РРО жодним чином не означає її повне оприбуткування. Причому не має значення, уся сума виручки є доходом чи ні. За неоприбуткування, неповне та/або несвоєчасне оприбуткування до 23.06.2019 р.* податківці могли запросто застосувати до ФОП п’ятикратний штраф відповідно до Указу № 436. У світлі цього інтерес викликає одне судове рішення. Хоч воно стосується ФОП, але буде цікаво і підприємствам.

* Указом Президента України від 20.06.2019 р. № 418/2019 (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 52, с. 2) Указ № 436 було скасовано.

Справа була в період дії Указу № 436 з його драконівськими штрафами і старого «касового» Положення № 637. ФОП — комісіонер на єдиному податку групи 3 не оприбуткував у кінці робочого дня грошові кошти за реалізований комісійний товар у своїй Книзі. Крім того, зазначена готівка не була проведена через РРО (з роздрукуванням відповідних розрахункових документів). Фіскали, не змусивши довго чекати, винесли податкові повідомлення-рішення (ППР) за порушення:

п. 2.6 Положення № 637 (неоприбуткування готівкової виручки) — із застосуванням штрафу згідно з Указом № 436 у п’ятикратному розмірі від суми неоприбуткованих коштів і

п. 1 ст. 3 Закону про РРО (непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи) — штраф у розмірі 1 грн.

Підприємець не з боязких оскаржив ППР у суді. І ось якого цікавого висновку дійшла Велика Палата ВС (див. постанову ВС від 20.05.2020 р. у справі № 1340/3510/18**).

** reyestr.court.gov.ua/Review/90021610

Указ — не указ. Виявляється, порушення, яке визначено абз. 3 ст. 1 Указу № 436, і те, яке визначено п. 1 ч. 1 ст. 17 Закону про РРО, фактично мають одну мету — урегулювання відносин щодо належного обліку готівкових операцій суб’єктами господарювання.

При цьому Указ мав тимчасовий характер і строк його дії обмежувався прийняттям відповідного закону. Оскільки Закон про РРО ці правовідносини врегулював, Указ № 436 призупинив дію. Враховуючи викладене, Велика Палата ВС заявила про неможливість застосування положень Указу № 436 у правовідносинах, що виникли після набрання чинності Законом про РРО. Чудово! Виявляється, так можна було... ☺

Резюме. Це все справи минулих років і окремий випадок, який, утім, кому-небудь може виявитися корисним. Нині драконівські штрафи Указу № 436 більше нікому не загрожують. І з 23.06.2019 р., наприклад, ФОП-комісіонер може сміливо відображати в Книзі тільки свою винагороду, а не всю суму отриманої транзитної готівки — жодний 5-кратний штраф йому тепер не загрожує.

Щоправда, не виключене застосування адмінштрафу, передбаченого ст. 1641 КпАП за порушення порядку ведення Книги (перше порушення — від 51 грн до 136 грн). Також є небезпека застосування адмінштрафу за «порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги)» (ч. 1 ст. 16315 КпАП).

Крім того, «святе місце порожнім не буде» — так промайнув і згас (поки відкликаний) законопроєкт***, яким хотіли знову ввести відповідальність за неоприбуткування готівки.

*** w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4 1?pf3511=65302

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі