Теми статей
Обрати теми

Допомога по частковому безробіттю: «Шо, опять?»

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Постанова КМУ від 15.07.2020 р. № 600

Висновок документа

Допомога по частковому безробіттю на період карантину тепер надається також працівникам, які отримують оплату простою або перебувають у карантинних відпустках без збереження зарплати

Чим далі, тим більше текст Порядку надання… допомоги по частковому безробіттю на період карантину.., затвердженого постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 306, нагадує лист Дяді Федора з Простоквашино своїм батькам. Пам’ятаєте: «то лапы ломит, то хвост отваливается».

Спочатку на допомогу могли розраховувати тільки працівники, яким роботодавці скоротили робочий час, що призвело до часткової втрати зарплати.

Далі право отримати допомогу по частковому безробіттю на період карантину на себе з’явилося у ФОП.

І ось з 16.07.2020 р. запрацювала постанова КМУ, що коментується. Вона надала зелено світло для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину на працівників (крім осіб, які отримують пенсію), які в період карантину, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину:

отримують оплату часу простою відповідно до ст. 113 КЗпП (крім періоду освоєння нового виробництва (продукції));

— перебувають у карантинних відпустках за свій рахунок (п. 31 ч. 1 ст. 25 та ст. 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

Нагадаємо, що допомогу по частковому безробіттю на період карантину надають у разі втрати працівниками частини зарплати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності за зверненням роботодавця для її виплати працівникам, з якими не припинено трудові відносини.

Найбільше запитань викликає випадок з простоєм. У разі встановлення простою не з вини працівника роботодавець зобов’язаний оплатити такий простій. Це вимога ст. 113 КЗпП.

Чи може він не оплачувати простій, а чекати на допомогу по частковому безробіттю, щоб виплатити її? Ні, не може. Інакше він порушить трудове законодавство.

Так може роботодавцеві треба оплачувати простій, а сума допомоги по частковому безробіттю буде компенсувати йому витрати на оплату простою? Знову ні.

Допомога по безробіттю — це цільова виплата. Роботодавець зобов’язаний протягом трьох робочих днів після її надходження на рахунок виплатити її працівникам. Інакше можна нарватися на штраф у розмірі суми, використаної з порушенням.

Так що, працівникам виплачувати і оплату простою (в загальному випадку 2/3 окладу), і допомогу по частковому безробіттю на період карантину (розмір може дорівнювати мінзарплаті)? Не думаємо, що саме таку мету переслідували наші урядовці. Проте якою була їхня мета — не зрозуміло. Роз’яснень на момент написання цього матеріалу немає.

Чекаємо.

Ще пара цікавинок. Якщо підприємство вже отримує допомогу по частковому безробіттю, зверніть увагу на те, що змінилися форми додатків.

Якщо ви ФОП та найманий працівник, то отримати допомогу по частковому безробіттю на себе як ФОП ви тепер зможете, тільки якщо не отримуєте допомогу по частковому безробіттю на період карантину як працівник.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі