Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЄП видав фіндопомогу: чи загрожує це його статусу?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Підприємець — єдиноподатник групи 2 надав поворотну фінансову допомогу (ПФД) юридичній особі. У встановлений строк позика не повернена. Чи можуть ФОП виключити з лав платників єдиного податку (ЄП) за цю операцію? (м. Ужгород)

Ризик втратити статус єдиноподатника, якщо ви надаєте ПФД як ФОП, нехай навіть безвідсоткову, є. Адже фіскали вже давно убачають у видачі ПФД фінансове посередництво. А згідно з п.п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ фінпосередництво — заборонений вид діяльності для ЄП-платників першої — третьої груп. На підставі цього табу податківці загрожують ФОП позбавленням спрощенки (див. лист ДПСУ від 19.09.2019 р. № 316/6/99-00-04-07-03-15/ІПК).

Виходячи з роз’яснення у БЗ 107.01.03, підприємець, який надав ПФД (навіть разово), порушив ЄП-умови, тому він зобов’язаний:

1) оподаткувати дохід в сумі повернених йому назад коштів за ставкою 15 % та

2) перейти з наступного кварталу на загальну систему оподаткування.

Мотивують податківці тим, що повернена назад ФОП безвідсоткова позика є (!) доходом, отриманим від здійснення діяльності, яка не вказана в Реєстрі платників ЄП. А та до того ж входить до переліку заборонених. Мовляв, щоб видавати ПФД, у підприємця має бути відповідний КВЕД на її надання. А під цей вид діяльності підходить тільки код 64 «Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення» КВЕД 2010, який заборонений для платників ЄП груп 1 — 3.

Вважаємо, такі заяви податківців безпідставними, оскільки діяльність у сфері фінансового посередництва пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів (ч. 3 ст. 333 ГКУ). Простіше кажучи, йдеться про залучені кошти, які і передаються в позику. Вочевидь, при одноразовому наданні власних (а не залучених) грошових коштів у позику іншому суб’єктові господарювання жодним фінпосередництвом не пахне. Та й фіскали в деяких роз’ясненнях справедливо говорять, що фінпосередництвом може бути лише надання позик на постійній основі. І тільки це буде порушенням правил перебування на спрощеній системі (див. лист ГУ ДФС у Миколаївській обл. від 28.02.2019 р. № 806/10 /ІПК/14-29-12-03-22).

До того ж видача безвідсоткової позики не несе в собі ознак фінансової послуги (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 2664*). Адже вона не спрямована на отримання прибутку. При найбільш фіскальному підході з боку податківців надання позики може бути визнане фінпослугою лише тоді, коли вона видавалася під процент (п. 6 ч. 1 ст. 4 Закону № 2664). Тож абсолютно не зрозуміло, звідки взятися фінпосередництву при наданні ПФД (тобто безвідсоткової позики) з використанням власних коштів?!

* Закон України «Про фінпослуги та державне регулювання ринків фінпослуг» від 12.07.2001 р. № 2664-III.

Та все ж аби не брати гріха на себе, щоб не втратити статусу єдиноподатника, підприємцеві краще не видавати ПФД. Безпечніше оформити видачу позики від себе як від громадянина (не згадуючи в договорі про свій підприємницький статус).

З роз’яснень податківців можна подумати, що усі негативні наслідки вони прив’язують саме до моменту повернення раніше виданої ПФД. Тобто поки гроші не повернені, то і проблеми ніби як нема. Проте упевненості, що фіскали застосують саме такий підхід, немає. Теоретично можуть скинути з ЄП вже з наступного місяця, що настає за кварталом надання позики (п. 299.11 ПКУ).

Тому якщо ПФД ви вже видали, то за можливості має сенс переробити договір позики як від звичайної фізичної особи, а не як від підприємця на ЄП. Тоді проблем зі спрощенкою у вас точно не буде!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі