Теми статей
Обрати теми

РРО-зміни. Короткий дайджест

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
З появою змін РРО-законодавства вся підприємницька громадськість скипіла хвилею обурення, звинувачуючи законодавців мало не в усіх своїх бідах. З боку законодавців напрошувалося якесь послаблення, хоча б перенесення реформи на якийсь час, щоб підприємці змогли підготуватися. Але відтермінувати дату початку реформи змусило не обурення ФОПів, а коронавірус. Зсунення в середньому на квартал, а в основній частині — на триваліший період. Але час летить невблаганно. Цей період закінчується. А отже, потрібно вивчати зміни. У цьому номері розбиратимемося, що насправді привносить РРО-реформа і коли зміни набирають чинності. А розпочнемо з короткого огляду основних нововведень.

Найскандальніші нововведення стосуються ФОП на єдиному податку. Саме їх у певних випадках змусять пропускати отриману готівку через РРО, тобто вони будуть зобов’язані робити те, чого ніколи не робили. Як і все невідоме, ці нововведення їх лякають («РРО-зміни для ФОП» цього номера). Першими потрапити під роздачу повинні були ФОП, які надають послуги у сфері охорони здоров’я. Проте Закон № 540 зсунув цей обов’язок на більш пізню дату (01.01.2021 р.). Виходить, вони повинні будуть застосовувати РРО разом з усіма іншими ризиковими (на думку законодавця) видами діяльності. Перелік цих видів діяльності істотно розшириться. Для них обсяг доходу не має значення (зрозуміло, якщо йдеться про розрахункову операцію). А з 01.04.2021 р. спрощенці гр. 2 — 4 повинні будуть застосовувати РРО всюди.

Утім, це не єдина «страшилка». Не менші побоювання підприємців викликають розширення кола осіб, зобов’язаних вести облік товарних запасів і пред’являти документи на товар («Облік товарних запасів у ФОП: як воно буде» цього номера), а також супутні за порушення цих вимог штрафи. Щоправда, по суті, додали тільки тих єдиноподатників, хто реалізує ТСПТ, ліки та медвироби, ювелірку (вже з 01.08.2020 р.)

І все-таки говорити, що законодавець тільки «закручує гайки», було б неправильно. Так, уже з 01.08.2020 р. першогрупники можуть не застосовувати РРО взагалі, і неважливо, яким товаром ви торгуєте.

Але це тільки один бік медалі. З іншого ж зміни можуть торкнутися тих, хто вже давно працює з РРО. Прикладом таких новацій можна назвати впровадження програмного РРО вже з 01.08.2020 р. («Програмні РРО: початок» цього номера) і появу так званого кешбеку, який набере чинності тільки з 01.01.2021 р. («Кешбек, або Винагорода викривачам РРО-порушень» цього номера). Тут потрібно зробити два зауваження.

По-перше, віртуальні чеки зі складним механізмом їх передачі покупцеві не завжди сприймаються адекватно, особливо людьми старшого покоління.

По-друге, багато хто турбується, чи будуть ці речі працювати належним чином і чи не зможуть скористатися можливими недоробками зловмисники або нечесні конкуренти.

Інша подібна зміна стосується форми фіскального чека («Фіскальний чек РРО по-новому: що змінюється?» цього номера). Уже з 01.08.2020 р. він повинен містити код УКТ ЗЕД не лише на пальне, але й на всі підакцизні товари (алкоголь, тютюн тощо). До речі, Закон № 466 до числа підакцизних товарів долучає й електронне куриво, але тільки з 01.01.2021 р.

Ну й само собою всім суб’єктам господарювання явно не до душі значне збільшення штрафів із заміною ліберального 1-гривневого штрафу спершу на 10-відсотковий (з 01.08.2020 р.), а потім і на 100-відсотковий (з 01.01.2021 р.; «Відповідальність за РРО-порушення: до і після» цього номера ).

Але й це ще не все. Законодавець уже ухвалив Закон, яким плануються чергові зміни до Закону (законопроєкт № 2524; головним чином стосується ПРРО).

Власне, про все це ми й поговоримо в сьогоднішньому тематичному номері. Причому, як ви вже зрозуміли, обмежитися аналізом тільки законів № 128 і № 129 не вийде (за минулий час з’явилася маса інших нормативно-правових актів). Отже, давайте розбиратися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі