Теми статей
Обрати теми

Скорочений робочий час і мінімальна зарплата

Коновалова Олена, заступник директора Департаменту - начальник відділу з питань трудових відносин Держпраці
На підприємстві окремим працівникам встановлено скорочений робочий час. Яким чином за такими працівниками виконати умову про виплату зарплати не нижче за мінімальну?

Скорочена тривалість робочого часу означає, що час, протягом якого працівник повинен виконувати трудові обов’язки, скорочується, однак працівник має право на оплату праці в розмірі повної тарифної ставки, повного окладу (ст. 51 КЗпП).

Гарантії забезпечення мінімальної зарплати встановлені ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці). Так, розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

При обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Якщо нарахована зарплата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за розмір мінімальної зарплати, роботодавець проводить доплату до рівня мінзарплати.

Мінімальна зарплата на 2020 рік встановлена у ст. 8 Закону України «Про державний бюджет на 2020 рік» від 14.11.2019 р. № 294-IX (далі — Закон про держбюджет). Вона складає у місячному розмірі — 4723 грн, у погодинному розмірі — 28,31 грн.

Якщо працівникові зі скороченою тривалістю робочого часу, який виконав місячну норму праці, встановлено оклад (місячну тарифну ставку), то його зарплата за місяць не може бути нижчою за мінімальну зарплату у місячному розмірі, тобто у 2020 році — 4723 грн.

Переходимо до працівників з погодинною оплатою. Мінімальна зарплата, що встановлена у Законі про держбюджет, визначена виходячи з норми годин на 2020 рік, розрахованої для 40-годинного робочого тижня, таким чином:

4723 грн : (2002 год : 12 міс.) = 28,31 грн,

де 4723 грн — мінімальна заробітна плата у місячному розмірі на 2020 рік;

2002 — норма тривалості робочого часу на 2020 рік при 40-годинному робочому тижні.

Звісно, застосування мінімального розміру зарплати у погодинному розмірі (28,31 грн), розрахованого для працівників з нормальною тривалістю робочого часу, при розрахунку зарплати працівникам зі скороченим робочим часом призведе до заниження суми заробітної плати останніх. А це суперечить положенням ст. 51 КЗпП.

Враховуючи наведене, у разі встановлення скороченої тривалості робочого часу за працівниками з погодинною оплатою праці роботодавець зобов’язаний з метою виконання вимог ст. 51 КЗпП та ст. 31 Закону про оплату праці розрахувати та затвердити у внутрішньому нормативному документі на відповідний рік мінімальну зарплату в погодинному розмірі, виходячи з розміру мінімальної зарплати у місячному розмірі, затвердженого Законом про держбюджет, та норми тривалості робочого часу, розрахованої за працівником зі скороченою тривалістю робочого часу.

Для розрахунку мінімальної зарплати у погодинному розмірі для працівника зі скороченим робочим часом (МЗПгод скор.) можна використовувати таку формулу:

МЗПгод скор. = МЗПміс. : (Нскор. : 12),

де МЗПміс. — мінімальна зарплата у місячному розмірі, встановлена законом (у 2020 році — 4723 грн); Нскор. — норма робочого часу на відповідний рік, розрахована за працівником зі скороченим робочим часом; 12 — кількість календарних місяців у році.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі