Теми статей
Обрати теми

Виправити податок на прибуток тільки до кінця мораторію?

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
За матеріалами категорії 102.20.02 Бази знань

Висновок документа

Квартальник має право до 1 червня виправити помилки в декларації з податку на прибуток за 1 квартал без нарахування штрафу і пені. У разі виправлення помилок, допущених у декларації за 2019 рік і періоди минулих років, протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року платник на суму заниження повинен нарахувати штрафи, передбачені п. 50.1 ПКУ, і пеню

Зовсім нещодавно (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 24) ми описували можливі варіанти застосування штрафного мораторію при заниженні податку в декларації і при виправленні помилки. Одна позиція — прив’язуватися до дати надання декларації (якщо вона припадає на період з 1 березня по 31 травня, то штраф не застосовується), друга — відштовхуватися від того, в декларації за який період припустилися помилки (якщо цей період припадає на березень — травень 2020 року, то штраф не застосовується). Перший варіант формальніший, але може призвести до нелогічних висновків. Другий — заснований, швидше, на логіці.

Що ж вирішили податківці? Схоже, вони дотримуються другого варіанта, інакше їм довелося б амністувати декларацію за 2019 рік, подану в граничний термін (2 березня), але вони забороняють. Що ж, з одного боку, це непогано. Принаймні, вони в принципі визнають застосування амністії до декларації з податку на прибуток. Адже сумніви були через нестикування звітного періоду і періоду амністії, який лише частково вписується в перший квартал.

Але найголовніше не в цьому. Податківці дозволяють не нараховувати самоштраф тільки у разі самовиправлення до 1 червня! Ми з цим категорично не згодні. Якої б концепції з двох вищезгаданих не дотримувалися, головне посилання — штраф не застосовується ніколи. Навіть якщо цю помилку платник виявить після закінчення карантину. Адже в п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ мова про те, що штрафи не застосовуються за порушення, здійснені в цьому періоді. Повторимо — не застосовуються! А податківці намагаються вивернути норму так, що в цьому періоді не застосовуються штрафи. Але це абсолютно різні речі!

Ці ж принципи повинні застосовуватися і у випадку, якщо заниження виявляють податківці (взагалі за це застосовується штраф згідно з п. 123.1 ПКУ). Тобто, по-перше, амністуватися не можуть декларації 2019 року і більш ранніх періодів, а по-друге, за деклараціями, що підпадають під амністію, штрафу не повинно бути ніколи. Але екстраполюючи підхід податківців до донарахувань у ході перевірки, ми дійдемо зовсім дивних висновків. Адже виходить, щоб заниження не потрапило під штраф, його повинні виявити до 1 червня, тобто до закінчення карантину. Але до цієї дати перевірки взагалі не проводяться (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Іншими словами, доходимо абсурдного висновку, що застосувати амністію до штрафу згідно з п. 123.1 ПКУ взагалі неможливо! Навряд чи цю ідею впроваджував законодавець.

Інша справа, що 31 травня відкладається на пізнішу дату — на останній день місяця (включно), в якому завершується карантин (Закон України від 13.05.2020 р. № 591-IX). Тому якщо дотримуватися позиції податківців, для виправлення помилки за 1 квартал з’являється час. До речі, цей Закон може стати підставою для скасування роз’яснення, що коментується. Тільки вітатимемо, якщо його скасують не з формальних причин, а передумають концептуально.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі