Теми статей
Обрати теми

Зберігання документів

Адамович Наталія, податковий експерт
Деякі поправки та доповнення зроблено й у частині норм, що регулюють строки зберігання документів, процедуру їх відновлення, відповідальність і наслідки за відсутність документів.

Cтроки зберігання документів (з 23.05.2020 р.). У п. 44.3 ПКУ врегульовані строки зберігання документів, пов’язаних із податковим законодавством (первинних документів; регістрів бухобліку; фінзвітності та інших документів, пов’язаних з нарахуванням та сплатою податків і зборів). Зберігати їх слід протягом визначених законодавством строків, але не менше 1095 (2555) днів з дня подання податкової звітності, для складання якої використовуються документи (із дня граничного строку для подання звітності — якщо звітність не подавали).

Законодавчо строки зберігання документів, пов’язаних з обчисленням податків, встановлені в Переліку № 578/5, — відлічуються з 1 січня року, що настає за роком завершення їх діловодством, п. 2.10 Переліку № 578/5.

«Вилка» орієнтує платників дотримуватися того строку, який при розрахунку за Переліком № 578/5 або за ПКУ виявиться більшим.

Додатково введені строки зберігання для інших документів (не пов’язаних з податковим законодавством) — не менше 1095 днів із дня здійснення відповідної господарської операції (для відповідних дозвільних документів — не менше 1095 днів з дня закінчення строку їх дії).

Тепер строки зберігання документів можуть бути продовжені у випадках, прописаних в п. 102.3 ПКУ, зокрема, на період, протягом якого контролюючому органу згідно з рішенням суду заборонено проводити перевірку платника.

Відповідальність (з 23.05.2020 р.) за незабезпечення зберігання документів протягом установленого ст. 44 ПКУ строку та/або неподання контролюючим органам оригіналів документів (крім документів, отриманих з ЄРПН) або їх копій при здійсненні податкового контролю (п. 121.1 ПКУ) становить 1020 грн, за ті самі дії, здійснені протягом року після застосування штрафу за таке ж порушення, — 2040 грн.

Втрата та відновлення документів (з 23.05.2020 р.). У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів платникові податків разом із письмовим повідомленням доведеться надати ще й оформлений згідно із законодавством документ*, що підтверджує настання такої події.

* Наприклад, такими документами можуть бути: у разі обставин непереборної сили (форс-мажору) — сертифікат Торгово-промислової палати; у разі пожежі — Акт від пожежників; у разі крадіжки — Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що засвідчує факт реєстрації відомостей про кримінальне правопорушення.

На їх відновлення, як і раніше, відведено 90 к. дн. з дати надходження повідомлення. Щоправда, перенести перевірку через неможливість подати документи можуть до 120 к. дн.

Вчасно не відновлені або повторно загублені, пошкоджені або дострокового знищені документи відновленню вже не підлягають. Вважається, що такі документи були відсутні у платника податків. У такому разі справа 1020 (2040) грн не обійдеться. Наприклад, під сумніви можуть потрапити витрати платника податків або реальність операції.

Відсутність документів при перевірці. У пп. 44.6 — 44.7 ПКУ регулює низку специфічних випадків, коли при проведенні перевірки первинні документи можна подати пізніше. Зрозуміло, заздалегідь їх треба знайти або відновити, а потім подати. Так-от, це можна зробити: (1) до перевірки; (2) після отримання акта перевірки, скориставшись процедурою заперечення до акта. Отже, з 01.01.2021 р. в останньому випадку строки регулюватиме п. 86.7 ПКУ (набере чинності з 01.01.2021 р. у новій редакції) протягом 10 робочих днів, з дня, що настає днем отримання акта.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі