Теми статей
Обрати теми

КІК — що воно за фрукт?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Зміни щодо КІК — чи не найскандальніша новація Закону №466. Давайте коротко проаналізуємо їх! Відразу наголошуємо: ці зміни набувають чинності лише з 01.01.2021 р. Тож іще буде час до них підготуватися.

Хто такі КІК?

Закон № 466 імплементує План дій BEPS*, який три роки тому було схвалено урядом**. Він вводить поняття контрольованої іноземної компанії (КІК). КІК визначено ЮО, зареєстровану в іноземній державі і визнану такою, що знаходиться під контролем резидента України (п.п. 392.1.1 ПКУ).

* Base Erosion and Profit Shifting — розмиття оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування.

** Див.: kmu.gov.ua/news/249982923.

Тобто КІК — це коли українська ФО або ЮО контролює ЮО-нерезидента. Якщо ж українська ЮО має засновника нерезидента — це не КІК.

Перелік випадків, у яких резидент України здійснює контроль за КІК, прописано у п.п. 392.1.2 ПКУ.

Оподаткування КІК

Платником податку за КІК є контролююча особа (п.п. 392.2.1 ПКУ). Об’єктом оподаткування є частина скоригованого прибутку КІК. Скоригованим є прибуток КІК відповідно до даних її неконсолідованої фінзвітності, складеної за звітний календарний рік (п.п. 392.3.1 ПКУ).

Також необхідно враховувати вимоги п.п. 392.3.2 ПКУ, якими передбачено, що низка облікових статей (наприклад, від’ємний результат переоцінки цінних паперів або інших корпоративних прав) не враховуються при розрахунку скоригованого прибутку.

Оподатковується частина прибутку, пропорційна частці, що нею володіє резидент на останній день того звітного періоду, щодо якого розраховується скоригований прибуток. Ця частина прибутку (п.п. 392.2.2 ПКУ):

— включається до складу загального річного оподатковуваного доходу ФО згідно з п. 170.13 ПКУ і оподатковується ПДФО — для контролюючих осіб, які є ФО;

— за наслідками року збільшує об'єкт оподаткування податком на прибуток — для контролюючих осіб, які є ЮО.

У контролюючих фізосіб прибуток КІК за умовчанням оподатковується за основною ставкою 18 %. Плюс військовий збір 1,5 %. Якщо протягом 2 років прибуток КІК буде «заведено» ФО в Україну, ставка ПДФО знижується вдвічі — до 9 % (п.п. 170.13.2 ПКУ). Щодо контролюючих юросіб, то в них прибуток КІК визначається окремо від решти об’єкта оподаткування, а у разі наявності декількох КІК — окремо по кожній компанії (п.п. 134.1.7 ПКУ).

Скоригований прибуток КІК не підлягає оподаткуванню у випадках, визначених у пп. 392.4.1, 392.4.2 ПКУ. Наприклад, якщо сукупний дохід усіх КІК однієї контролюючої особи за даними фінзвітності менше 2 млн євро.

Звіт про КІК

Звіт про КІК податківцям мають подавати контролюючі особи (як ФО, так і ЮО). Вони подають такий звіт одночасно з річною декларацією про майновий стан і доходи або з річною декларацією з податку на прибуток (п.п. 392.5.2 ПКУ). До Звіту додаються копії фінзвітності КІК, що підтверджують розмір прибутку такої КІК за звітний рік.

Зверніть увагу! Звіт про КІК мають подавати навіть ті контролюючі особи, в яких прибуток КІК повністю звільнений від оподаткування. Пам’ятайте про це, адже штраф за неподання Звіту про КІК — величезний (п. 120.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі