Теми статей
Обрати теми

А що там з ПДФО та ВЗ?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Не обійшла стороною податкова реформа ї «людські» податки/збори. Чи є зміни космічними? Скажемо так, більшості платників податків вони не торкнуться. Але знати про них потрібно. Адже, можливо, саме ви належите до тих, хто буде працювати з оновленими нормами ПКУ.

Почнемо з ПДФО-змін.

ЦПД. З п.п. 164.2.2 ПКУ виключені положення, які зобов’язували отримувачів виплат за цивільно-правовими договорами (ЦПД) від єдиноподатників групи 4 декларувати такі доходи та самостійно сплачувати з них податки.

Відшкодування моральної шкоди. Виведені з-під оподаткування суми відшкодування моральної шкоди в розмірі, визначеному рішенням суду, але не вище у 2020 році 18892 грн, або в розмірі, визначеному законом (див. п.п. «а» п.п. 164.2.14 ПКУ).

Автоцивілка. Відтепер сума страхових (регламентних) виплат, страхових відшкодувань, що здійснюються платникам податку Моторним (транспортним) страховим бюро України відповідно до Закону України від 01.07.2004 р. № 1961-IV, не оподатковується на підставі п.п. «в» п.п. 165.1.27 ПКУ.

Благодійна допомога «особливого періоду». Уточнено, що цільова допомога згідно з п.п. 165.1.54 ПКУ також не оподатковується ПДФО, якщо вона надана благодійниками на користь учасників бойових дій, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і беруть (брали) безпосередню участь в операції Об’єднаних сил (ООС).

Податкова знижка. Зазначено, що у разі, коли витрати, що включаються у податкову знижку, підтверджуються копією відповідного договору (за наявності), то в ньому обов’язково повинно бути відображено вартість таких витрат і строк оплати за них.

Також зафіксували обов’язок фізособи, що декларує податкову знижку, разом із декларацією про майновий стан та доходи надавати податківцям копії відповідних платіжних та розрахункових документів, що підтверджують понесені витрати. Виняток — витрати, що підтверджені електронним розрахунковим документом. Його реквізити платник податків буде зазначати в декларації (див. п.п. 166.2.2 ПКУ).

Земля. Уточнено, що ПДФО з доходів від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв) потрібно сплачувати до бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису) незалежно від того, чи є орендар податковим агентом з ПДФО (п.п. 168.4.9 ПКУ).

Інвестприбуток. У п.п. 170.2.2 ПКУ уточнено, що до продажу інвестиційного активу прирівнюються також операції зі зменшення статутного капіталу емітента корпоративних прав.

Окремі норми встановлено щодо визначення розміру доходів (витрат) для випадків продажу (придбання) фізособою інвестактивів нерезидентам — пов’язаним особам або нерезидентам, зареєстрованим у державах (на територіях), що включені до переліку держав (територій), затвердженого КМУ відповідно до п.п. 39.2.1.2 ПКУ.

Крім того, в абзаці п’ятому п.п. 170.2.6 ПКУ міститься заборона на врахування при визначенні фінрезультату витрат, пов’язаних з придбанням цінних паперів та деривативів, емітенти яких на момент укладання відповідного договору включені Нацкомісією з цінних паперів до списку емітентів, що мають ознаки фіктивності.

Також зверніть увагу, що з 01.01.2021 р. виплати при виході учасника і при зменшенні статутного капіталу в окремих випадках будуть прирівнюватися до виплати дивідендів (п.п. 14.1.49 ПКУ).

Іноземні доходи. Відтепер не як іноземні доходи, а за правилами, встановленими для «українських доходів», оподатковуються прибутки (див. п.п. 170.11.1 ПКУ):

— від операцій з інвестактивами;

— контрольованих іноземних компаній.

Продаж (обмін) рухомого майна. Тут також є зміни. Почнемо з доходу від продажу (обміну) протягом звітного року легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда (див. ст. 173 ПКУ). Якщо це перший продаж одного з зазначених об’єктів рухомого майна, то дохід, отриманий від їх продажу, не оподатковують, другий продаж — «продажний» дохід оподатковують за ставкою 5 %. Тобто тут без змін.

Але (!) якщо це третій і наступні продажі протягом звітного року легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, то дохід потрібно буде оподатковувати вже за ставкою 18 %.

Переходимо до інших транспортних засобів (вантажівки, автобуси, яхти тощо). Якщо це перший чи другий продаж протягом звітного року таких транспортних засобів, то дохід від такого продажу оподатковують ПДФО за ставкою 5 %.

Доходи від третього та наступних продажів транспортних засобів оподатковують за ставкою 18 %

Це випливає з положень абзацу третього п. 173.2 ПКУ.

Продаж (обмін) нерухомого майна. Як і раніше, не оподатковується дохід від продажу (обміну) не частіше 1 разу протягом звітного податкового року нерухомого майна, переліченого в п. 172.1 ПКУ, що перебувало у власності більше 3 років або було успадковане. При цьому перелік такого майна розширено. Відтепер у п. 172.1 ПКУ зазначені також об’єкти незавершеного будівництва житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку.

Декларування. Уточнено, що фізичні особи — платники податку, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунка), який згідно з ПКУ не оподатковується чи оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації (абзац четвертий п. 179.2 ПКУ).

Контрольовані іноземні компанії. З 01.01.2021 р. запрацює порядок оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній (див. п. 170.13 ПКУ).

Так, за загальним правилом платник податку — резидент, який визнається контролюючою особою щодо контрольованої іноземної компанії, зобов’язаний визначити частину прибутку контрольованої іноземної компанії відповідно до положень ст. 392 ПКУ, задекларувати та сплатити з неї ПДФО за ставкою 18 % (див. п.п. 170.13.1 ПКУ).

Виняток — ситуація, за якої контрольована іноземна компанія розподіляє прибуток або його частину на користь контролюючої особи і така особа фактично отримує розподілені кошти. У такому разі застосовують правила оподаткування, прописані у пп. 170.13.2.1 — 170.13.2.4 ПКУ (ср. ).

При цьому сума прибутку контрольованої іноземної компанії, отримана у вигляді дивідендів від юридичних осіб України відповідно до п.п. 392.3.2.7 ПКУ, вважається сумою дивідендів, отриманих від українських юридичних осіб безпосередньо контролюючою особою. Така сума оподатковується за ставкою ПДФО 5 %, якщо вона надійшла від юросіб — платників податку на прибуток; 9 % — від ІСІ та єдиноподатників.

Увага! Доходи контрольованих іноземних компаній, які не підлягають оподаткуванню, наведені у п. 170.131 ПКУ. Детальніше див. «КІК — що воно за фрукт?» цього номера.

Зі змінами щодо оподаткування ПДФО розібралися. Переходимо до військового збору.

Військовий збір. З абзацу першого п.п. 1.7 п.п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ виключені положення, які включали до бази оподаткування ВЗ неоподатковувані ПДФО доходи, зазначені у пп. 165.1.2 (проценти на державці цінні папери), 165.1.18 (реінвестовані дивіденди), 165.1.52 (інвестприбуток від операцій з борговими зобов’язаннями НБУ та з державними цінними паперами) ПКУ.

Тобто з 23.05.2020 р. усі доходи, з яких не сплачується ПДФО, також не оподатковуються ВЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі