Теми статей
Обрати теми

ФОП-новачок реєструється спрощенцем

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Зазвичай, плануючи початок своєї підприємницької діяльності, майбутній ФОП уже знає: на якій системі оподаткування він хоче працювати. Якщо перевага віддана спрощенці, то вже на етапі держреєстрації, не гаючи часу, можна подати відповідну заяву. Для того щоб усе зробити правильно й не облажатися на старті, потрібно заздалегідь знати «правила гри».

Відразу на спрощенку

Новачки, так само як і підприємці, що переходять із загальної системи оподаткування, можуть подати Заяву особисто/уповноваженою особою поштою або електронкою із супровідним листом. До речі, розрахунок доходу до Заяви новачки, звісно, не додають.

Перевага новачка в тому, що він може подати Заяву відразу держреєстраторові — як додаток до реєстраційної картки, яка подається для проведення держреєстрації ФОП з урахуванням вимог п. 291.5 ПКУ. Держреєстратор відскановану електронну копію такої Заяви самостійно передає до контролюючого органу одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення держреєстрації ФОП.

«З коли» спрощенець?

Період, з якого новостворений ФОП може стати спрощенцем, залежить, передусім, від обраної групи ЄП. Від самого підприємця вимагається подати Заяву в установлені строки. Якщо цього не зробити, то за ЄП доведеться вирушати «в загальну чергу». Перейти на спрощенку можна буде тільки з наступного кварталу, подавши Заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до його початку. Тобто, зареєструвавшись підприємцем, припустимо, з початку кварталу, якщо не вкластися в особливі строки подання Заяви, вам доведеться весь цей квартал працювати на загальній системі оподаткування. А тепер про такі особливі строки.

1 — 2 групи ЄП. Якщо підприємець встигне подати Заяву до закінчення місяця, у якому відбулася його держреєстрація, то він вважається платником ЄП з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому держреєстрація відбулася.

Для обрання 1 — 2 груп ЄП законодавчо не передбачено перенесення строків подання Заяви для ФОП, які були зареєстровані в останні дні місяця (див. 107.01.01 БЗ).

Важливий нюанс: документи, подані держреєстраторові, мають бути розглянуті протягом 24 годин після їх надходження (крім вихідних або святкових) (ч. 1 ст. 26 Закону № 755). У день здійснення реєстраційний дій держреєстратор самостійно передає інформацію до податкової (ч. 2 ст. 13 Закону № 755). Таким чином, якщо всі реєстраційні документи (у тому числі Заяву на ЄП) подати держреєстраторові в останній день місяця, є велика ймовірність того, що вони потраплять до контролюючого органу тільки наступного дня (тобто в наступному місяці). Відтак буде порушений строк подання Заяви, встановлений п.п. 298.1.2 ПКУ, а отже, є підстави для відмови в переході на 1 — 2 групи ЄП. Тому якщо, наприклад, ви плануєте зареєструватися підприємцем у червні та хочете бути платником ЄП 1 — 2 груп з липня, то спокійніше всі документи подати держреєстраторові не пізніше 29 червня (у запасі залишиться хоча б один день — 30 червня).

Важливо: якщо дата держреєстрації не збіжиться з датою реєстрації платником ЄП, у період між цими датами ви перебуватимете на загальній системі оподаткування (див. 107.05 БЗ, консультація втратила чинність з 23.05.2020 р., але у цьому питанні нічого не змінилося).

Наприклад, держреєстрація підприємцем відбулася 4 травня 2020 року, а 24 травня було подано Заяву на 2 групу ЄП. У такому разі підприємець стане платником ЄП з червня 2020 року, а «шматочок» з 4 по 31 травня 2020 року вважатиметься на загальній системі оподаткування. Отже, за результатами такого року потрібно подати декларацію про майновий стан і доходи, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. № 859 (далі — Декларація), згідно з п.п. 177.5.2 ПКУ.

Утім, якщо в цей «проміжний» період підприємець діяльності не здійснював, доходу не отримував та інших показників, що підлягають декларуванню, у нього не було, то можна й зовсім обійтися без подання Декларації (п. 49.2 ПКУ). Утім, безпечніше подати «порожню» деку (раптом буде потрібно уточнитися).

3 група ЄП. Якщо підприємець подає Заяву на 3 групу ЄП зі ставкою 5 % протягом 10 днів з дня його держреєстрації, то платником ЄП він вважається вже з дня його держреєстрації.

До речі, якщо останній день строку подання Заяви припадає на вихідний або святковий день, то ПКУ не передбачає перенесення граничного строку подання на перший за ним робочий день. Податківці ж дозволяють таке перенесення, посилаючись на загальні норми цивільного права (107.01.01 БЗ).

Утім, не радимо особливо сподіватися на таке лояльне роз’яснення або щонайменше заручитися індивідуальним податковим роз’ясненням на свою адресу. Адже, як сказано в ч. 1 ст. 1 ЦКУ, до податкових відносин цивільне законодавство не застосовується, якщо інше прямо не встановлено законом. Про це, наприклад, свого часу заявляв Мінфін (див. лист Мінфіну від 12.04.2011 р. № 31-28020-03-27/9517).

Якщо ж усі «пазли склалися» і підприємець встиг подати в 10-тиденний строк Заяву, то в нього не буде жодного дня роботи на загальній системі оподаткування. Відповідно свою першу звітність (декларацію єдиноподатника*) до податкової він повинен подати за період з дати держреєстрації по останній день кварталу, в якому відбулася його держреєстрація (107.01.07 БЗ). Подається декларація протягом 40 календарних днів після закінчення такого неповного кварталу.

* Декларація платника єдиного податку, затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578.

А ось якщо платник обрав третю групу але зі ставкою 3, то перейти на неї з дня своєї держреєстрації не вийде

Річ у тому, що застосування зниженої ставки ЄП може обрати суб’єкт господарювання, який зареєстрований платником ПДВ, згідно з розд. V ПКУ (п.п. 1 п. 293.3 і п.п. 4 п. 293.8 ПКУ). Як варіант, новостворений суб’єкт господарювання спочатку може зареєструватися єдинником-безВДВшником (зі ставкою ЄП 5 %), а потім не пізніше ніж за 10 днів до початку наступного кварталу подати Заяву про перехід на сплату ЄП за ставкою 3 % (щоб стати єдинником-ПДВшником) (див. 107.01.04 БЗ, і хоча ця консультація втратила чинність з 23.05.2020 р., вважаємо, у цьому питанні нічого не змінилося). Або ж відразу при держреєстрації Заяву на ЄП узагалі не подавати (залишатися на загальній системі), а на ЄП перейти вже після ПДВ-реєстрації.

Зареєструвати/відмовити

За відсутності підстав для відмови контролюючий орган зобов’язаний протягом двох робочих днів з дати надходження Заяви про перехід на спрощенку або дати отримання від держреєстратора електронної копії Заяви одночасно з інформацією в реєстраційній картці зареєструвати підприємця єдиноподатником з дати, встановленої п.п. 298.1.2 ПКУ (п. 299.4 ПКУ). У разі відмови в реєстрації в той самий строк (два робочих дні) зобов’язаний надати письмову мотивовану відмову, яка може бути оскаржена суб’єктом господарювання в установленому порядку (п. 299.5 ПКУ) (107.01.01 БЗ).

Наостанок зазначимо. Перш ніж подавати Заяву на ЄП, оцініть усі плюси та мінуси цієї системи. Адже відкликати подану Заяву на ЄП не вийде. Чинне законодавство не передбачає такої можливості.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі