№46

Податки & бухоблік, червень, 2020/№ 46 Інші номери журналу ›
  • Ласкаво просимо чи вхід заборонено: хто може, а хто не може працювати на ЄП Словосполучення «спрощена система оподаткування» та «єдиний податок» самі по собі приваблюють. Спрощена — означає простіше вести облік, єдиний — означає, заплатив один податок і не переймаєшся про облік та сплату тих, які він замінює. І байдуже, що спрощена система інколи не дуже проста, а єдиний податок — зовсім не єдиний, який доводиться сплачувати. Усе одно виникає чимало тих, хто хоче скористатися особливим режимом оподаткування. Поготів можливості для цього розширюються. ЄП-ліміти зросли, тож чекаємо на різке зростання кількості охочих стати платниками ЄП з 01.07.2020 р. Хто може і хто точно не має права на спрощену систему? Про це — у вступній статті сьогоднішнього номера!
  • Ліміти зросли: як не проґавити момент З підвищенням річного ліміту, який дозволяє платникові працювати на спрощенці*, збільшиться кількість тих, хто бажає стати спрощенцем, а також тих, хто зможе перейти зі «старшої» групи до «молодшої». Усі ці події припадають на середину року, а отже, перехідні моменти матимуть свої особливості. Не зайвим буде також згадати про те, як розрахувати єдиноподатковий дохід і що до нього включати? Про це наша стаття.
  • Хочу і буду, або процедура переходу на ЄП Отже, ви бажаєте перейти на спрощену систему. Припустимо, що ви відповідаєте тим критеріям і вимогам, які висунув для цього законодавець. Але цього замало. Аби бажання отримало практичне втілення, необхідно дотримати певну процедуру. У цій статті ми детально розглянемо її!
  • Обираємо ставку 3 % Унікальність третьої групи єдиного податку в тому, що вона дозволяє єдиноподатнику обирати, бути чи не бути йому платником ПДВ. Цей вибір залежить від обраної ним же ставки єдиного податку. Коли ж єдиноподатнику вигідно набути статусу платника ПДВ та як можна перейти до 3 групи ЄП з ПДВ? Про це наша стаття.
  • ФОП-новачок реєструється спрощенцем Зазвичай, плануючи початок своєї підприємницької діяльності, майбутній ФОП уже знає: на якій системі оподаткування він хоче працювати. Якщо перевага віддана спрощенці, то вже на етапі держреєстрації, не гаючи часу, можна подати відповідну заяву. Для того щоб усе зробити правильно й не облажатися на старті, потрібно заздалегідь знати «правила гри».
  • Облік і звітність єдиноподатників Подання звітності і сплата податків — головні обов’язки суб’єктів господарювання. Тому давайте з вами згадаємо, яку ЄП та ЄСВ-звітність подають ФОП і юрособи-єдиноподатники та в які строки. Ну і, звичайно ж, обов’язково нагадаємо строки їх сплати.
  • ЄП → розреєстрація ФОП → знову ЄП? З 01.04.2020 р. ФОП — платник ЄП анулював держреєстрацію для того, щоб «пережити» карантин, а заразом обнулити РРО і ЄП-ліміти. Зараз фізична особа планує продовжити діяльність, а для цього відновити держреєстрацію як ФОП. І тут же виникає маса запитань. Передусім, чи можна при повторній реєстрації ФОП протягом року обрати спрощену систему оподаткування? Як розреєстрація підприємця впливає на розрахунок ЄП і РРО-лімітів? Ну і, нарешті, чи можна після повернення на ЄП продовжити ведення старої Книги обліку доходів? Давайте розберемося в цій непростій ситуації разом.
  • Перевищили ЄП-дохід у 1 кварталі: коли можна повернутися на спрощенку Збільшення з 02.04.2020 р. ЄП-ліміту в черговий раз підняло на поверхню давню проблему. Більше того, сьогодні вона «заграла новими барвами». Ідеться про можливість переходу на спрощену систему оподаткування тих суб’єктів господарювання, які на початок року вже були єдиноподатниками, але у зв’язку з перевищенням граничного обсягу доходів у 1 кварталі 2020 року вимушені були залишити спрощенку. Для них зараз особливо гостро стоїть питання: чи можна протягом року піти зі спрощеної системи, а потім повернутися? Давайте розбиратися.
  • Ходіння по групах: тонкощі переходу Усе тече, все змінюється. І ті єдиноподатники, які ще вчора були задоволені обраною системою і ставкою оподаткування, сьогодні можуть засумніватися в доцільності перебування в тій чи іншій групі. Якщо це так і ви вирішили змінити групу ЄП, то початок нового кварталу — саме час утілити своє рішення в життя. Ось і давайте з вами розберемося, хто може або навіть повинен змінити групу ЄП з 3 кварталу 2020 року і як це зробити.
  • Просто чи складно, або переваги і недоліки спрощеної системи Здавалося б, сама назва спрощеної системи говорить про те, що перебувати на ній простіше, ніж на загальній. Тож, за логікою, і ФОП, і юрособи повинні розглядати перебування на спрощеній системі як привілейоване право і всіляко прагнути цього (особливо зараз, коли збільшено граничні обсяги доходу). Однак на практиці, як це не парадоксально, деякі господарюючі суб’єкти свідомо уникають спрощеної системи. Кому вигідно, а кому не вигідно перебувати на ЄП? Про це поговоримо просто зараз!
  • Між молотом і ковадлом, або перехідні операції платника ЄП Перехід на спрощену систему, та ще й посеред календарного року, завжди призводить до того, що за платником тягнуться певні «хвости», які походять з часу його перебування на загальній системі. Такими «хвостами», зокрема, є перехідні операції. Погляньмо, яким чином новоспеченому платнику розібратися з такими операціями.
  • Єдиноподаткові спори: останні новини Питання переходу на ЄП містить деякі неоднозначності. Податківці іноді відмовляють кандидатам у спрощенці у ЄП-реєстрації, а кандидати обстоюють свої права через суди. У цій статті розглянемо кілька найбільш цікавих спорів щодо питання ЄП-реєстрації, які відбулися останнім часом.
  • Податківці про нові ЄП-ліміти За матеріалами категорій 107.02.01; 108.01.02 Бази знань
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі