Теми статей
Обрати теми

Ходіння по групах: тонкощі переходу

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Усе тече, все змінюється. І ті єдиноподатники, які ще вчора були задоволені обраною системою і ставкою оподаткування, сьогодні можуть засумніватися в доцільності перебування в тій чи іншій групі. Якщо це так і ви вирішили змінити групу ЄП, то початок нового кварталу — саме час утілити своє рішення в життя. Ось і давайте з вами розберемося, хто може або навіть повинен змінити групу ЄП з 3 кварталу 2020 року і як це зробити.

Змінити ЄП-групу з 01.07.2020 р. ФОП*-єдиноподатник може або за самостійним рішенням, або в добровільно-примусовому порядку, зважаючи на відповідні вимоги ПКУ. Поговоримо про особливості ходіння по групах в обох випадках.

* Цікаво, що юрособи-єдиноподатники альтернативи групі 3 не мають (єдиноподатників групи 4 ми в розрахунок сьогодні не беремо в силу їх специфічності), а отже, питання переходу до іншої групи з 01.07.2020 р. для них не актуальне. Вони можуть хіба що змінити ставку ЄП з ПДВшної (3 %) на безПДВшну (5 %) або навпаки всередині своєї групи 3.

Добровільний перехід до іншої групи ЄП

Умови добровільної зміни ЄП-групи встановлює п.п. 298.1.5 ПКУ. Тут говориться, що єдиноподатник може самостійно перейти на сплату ЄП, установленого для інших груп. При цьому переходити можна як до старшої групи порівняно з діючою (наприклад, 1 → 2 (3), 2 → 3), так і до молодшої (3 → 1 (2), 2 → 1). І що ще дуже важливо: перекинутися з групи до групи можна з початку будь-якого кварталу поточного року (у тому числі з 01.07.2020 р.), а не тільки з 1 січня.

Що ж потрібно для того, щоб перейти з однієї групи до іншої

По-перше, ФОП повинен дотримуватися всіх вимог, установлених ПКУ для обраної групи. Ідеться про те, що при переході до нової групи єдиноподатник повинен перевірити себе на відповідність умовам перебування на ЄП, установленим ПКУ для нової групи:

— за обсягом доходу з п. 291.4 ПКУ (1 група — 1 млн грн, 2 група — 5 млн грн, 3 група — 7 млн грн);

— за кількістю найманих працівників з п. 291.4 ПКУ (1 група — 0, 2 група — 10 осіб);

— спеціальним обмеженням за видами діяльності та статусом контрагентів для єдиноподатників 1 і 2 груп (пп. 1, 2 п. 291.4 ПКУ).

Зверніть увагу (!): формально ПКУ вимагає аналізувати доходи на відповідність ЄП-критеріям за показниками минулого року. Але погодьтеся, абсолютно нелогічно виглядала б спроба перейти до молодшої групи єдиноподатника, дохід якого за поточний рік уже перевищив граничну величину доходу для цієї групи. Тобто, наприклад, не може єдиноподатник групи 3 претендувати на перехід до групи 1, якщо його дохід у цьому році вже перевищив 1 млн грн. Тому вважаємо, що перевіряти себе на відповідність прибутковим ЄП-критеріям потрібно і за минулим, і за поточним роком.

Крім того, при переході з групи до групи потрібно орієнтуватися на нові ліміти ЄП-доходів (1, 5 і 7 млн грн), без (!) будь-якого їх перерахунку виходячи з кількості днів дії старих і нових граничних обсягів доходу (див. с. 30).

А ось критерію чисельності достатньо дотримуватися на момент переходу і перебування в новій групі. Іншими словами, якщо в момент прийняття рішення про перехід до молодшої групи у ФОП працює більше працівників, ніж йому буде дозволено у відповідній групі, то змінити групу він усе одно зможе. Головне — до початку роботи в молодшій групі доведеться звільнити всіх «понадлімітних» працівників ☹.

Що стосується можливості «пролізти» до молодшої ЄП-групи тим ФОП, які до переходу здійснювали заборонені види діяльності, то і тут податківці дають достатньо лояльні роз’яснення.

Припустимо, ФОП-єдиноподатник групи 3 в 1 півріччі 2020 року здійснював види діяльності, які заборонені в молодших групах 1 (2). Чи може він у такому разі з 01.07.2020 р. перейти з групи 3 до групи 1 (2)?

Так ось, контролери в принципі не проти. Головне, щоб заборона не була порушена вже в періоді перебування в новій групі. Крім того, потрібно правильно облікувати заборонені доходи. Якщо покупець не розрахувався зі спрощенцем за відвантажену продукцію (надані послуги) до моменту його переходу до молодшої групи, то такі «нараховані», але не отримані доходи потрібно обов’язково включити до ЄП-декларації за останній період роботи в групі 3. Якщо цього не зробити, то доведеться подати уточнюючу ЄП-декларацію за період роботи в групі 3 і включити отримані кошти до складу доходу, який оподатковується за ставками ЄП групи 3 (107.01.07 БЗ).

А як бути, коли ФОП на спрощеній системі отримує оплату за заборонені товари (роботи, послуги), продані в періоді перебування на загальній системі оподаткування? Тобто, припустимо, ФОП у минулому році був загальносистемником і відвантажив при цьому товари (надав послуги), які заборонено для єдиноподатників. До недавнього часу податківці роз’яснювали так (107.01.03 БЗ): ФОП, який стає єдиноподатником групи 1 або 2 і отримує дохід від такого забороненого продажу, повинен суму такого доходу оподаткувати за збільшеною ставкою 15 %. Причому, як абсолютно правильно зазначали контролери, заборонені операції здійснено ще під час перебування ФОП загальносистемником, а отже, умови перебування на ЄП у цьому випадку не порушено. Тому йти з ЄП підприємцеві не доведеться. Щоправда, на сьогодні згадана консультація податківців є недіючою, а отже, їх позиція із цього приводу могла змінитися. Тому зіткнувшись із такою ситуацією, підстрахуйтеся й отримайте письмову консультацію контролерів.

По-друге, потрібно подати контролерам Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування за формою, затвердженою наказом № 308. Її подають не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, з якого платник хоче змінити групу* (п.п. 298.1.5 ПКУ). Виходить,

* Зверніть увагу: особливостей ПДВ-реєстрації ФОП (при переході з груп 1 — 3 без ПДВ на групу 3 з ПДВ) і навпаки анулювання ПДВ-реєстрації (при переході з групи 3 з ПДВ до груп 1 — 3 без ПДВ) ми в цій статті не торкаємося.

якщо ви хочете перейти до іншої групи з 01.07.2020 р., то відповідну Заяву контролерам потрібно подати не пізніше 15.06.2020 р.

Інформацію про перехід з однієї групи до іншої показують у рядку 5.2 Заяви.

А ось Розрахунок доходу за попередній календарний рік при переході з однієї групи ЄП на іншу подавати не потрібно (навіть якщо ви переходите зі старшої групи до молодшої). Принаймні ПКУ цього не вимагає.

Обов’язковий перехід до старшої групи ЄП

Обов’язковий перехід до старшої групи з 01.07.2020 р. загрожує єдиноподатникам груп 1 та 2 у разі перевищення ними в 2 кварталі 2020 року встановленого для них обсягу доходу. Підвищити групу (1 → 2 (3), 2 → 3) від таких щасливчиків вимагають пп. 1 — 3 п. 293.8 ПКУ.

Перехід до старшої групи відбувається також на підставі Заяви про застосування ЄП. Тільки в цьому випадку її подають не пізніше 20 числа місяця, що настає за календарним кварталом, в якому допущено перевищення обсягу доходу. Тобто ФОП, які переходять до старшої групи ЄП у добровільно-примусовому порядку, повинні подати контролерам відповідну Заяву не пізніше 20.07.2020 р.

Що стосується єдинників групи 3, які в 2 кварталі 2020 року перевищать граничний дохід 7 млн грн, то їм у будь-якому разі судилося повернутися на загальну систему оподаткування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі