Теми статей
Обрати теми

Між молотом і ковадлом, або перехідні операції платника ЄП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Перехід на спрощену систему, та ще й посеред календарного року, завжди призводить до того, що за платником тягнуться певні «хвости», які походять з часу його перебування на загальній системі. Такими «хвостами», зокрема, є перехідні операції. Погляньмо, яким чином новоспеченому платнику розібратися з такими операціями.

Перехідні операції підприємців

Отже, ФОП-загальносистемник переходить на ЄП. Такому підприємцю слід пам’ятати, що у ФОП і на загальній (ст. 177 ПКУ), і на ЄП (ст. 292 ПКУ) дохід визначається надходженням коштів на рахунок чи в касу. Відповідно

правила оподаткування перехідних операцій ФОП залежать від того, на якій системі отримано грошові кошти

Якщо гроші ФОП отримав на загальній системі, такі кошти будуть оподатковуватися ПДФО, а якщо на спрощеній — ЄП. Ну, а тепер конкретно!

Товар оплачено на загальній системі, а відвантажено на спрощеній.

Дохід ФОП у цій ситуації буде оподатковуватися за правилами загальної системи. А це означає, що в об’єкт оподаткування потрапить різниця між виручкою і документально підтвердженими витратами (п. 177.2 ПКУ).

Що стосується витрат, пов’язаних із отриманням такого доходу, то їх ФОП-загальносистемник може «прив’язати» до доходу, отриманого на загальній системі, незалежно від того, на якій системі витрати було понесено та/або оплачено. Податківці не заперечують проти того, аби ФОП-загальносистемник «прив’язував» до загальносистемного доходу у тому числі й ті витрати, які було понесено на ЄП (див. БЗ 104.05). Виняток — якщо витрати, пов’язані з отриманням доходу, не оплачено і оплатить їх ФОП лише в наступному році. За таких обставин враховувати витрати у загальносистемній декларації ФОП за поточний рік податківці не дозволяють (див. БЗ 104.04).

Товар відвантажено на загальній системі, а оплачено на спрощеній. Тут усе простіше. Відвантаження для загальносистемного обліку не є сигналом для відображення доходу (п. 177.2 ПКУ). А от надходження коштів після переходу на ЄП означає, що сума таких коштів у ФОП має включатися саме до єдиноподаткового доходу (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ)*. Звичайно, ніяких витрат відобразити не вийде. Об’єкт оподаткування ЄП цього не передбачає.

* Застосувати перехідну норму п.п. 6 п. 292.11 ПКУ тут не вийде, адже ФОП не має підстав відображати загальносистемний дохід.

До речі, якщо ви переходите із загальної системи у єдиноподаткову групу 1 чи 2, вам вигідно отримати гроші за перехідними операціями саме на спрощеній системі. Адже для таких ФОП ставка ЄП фіксована (п. 293.2 ПКУ) і не залежить від суми отриманого доходу. Тож можна притримати платежі від контрагентів, аби платити ЄП у фіксованій сумі за всі «перехідні» оплати, отримані на спрощеній системі.

Виняток — це коли на загальній системі ви здійснювали діяльність, заборонену для спрощеної. Такі перехідні операції краще закривати до переходу на ЄП. Адже податківці можуть зажадати, аби кошти, зароблені ЄП-забороненою діяльністю, потрапили не до єдиноподаткового доходу, а до загальносистемного (через уточнюючу декларацію). За аналогією з ситуацією, коли платник ЄП після переходу у молодшу групу отримує гроші, зароблені у старшій групі (БЗ 107.01.07).

Основні засоби, придбані на загальній системі. ФОП-загальносистемник має право враховувати амортизацію своїх ОЗ при розрахунку об’єкта оподаткування (п.п. 177.4.6 ПКУ). ФОП-єдиноподатник — ні. Більше того, продаж ОЗ на ЄП відображається як продаж звичайного товару*. Адже п. 292.2 ПКУ стосується тільки юридичних осіб.

* А якщо йдеться про продаж рухомого чи нерухомого майна, яке підлягає реєстрації, — це взагалі цивільний, а не підприємницький дохід (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ).

Єдине, що може робити зі своїми ОЗ ФОП на ЄП, — віртуально нараховувати на них амортизацію. Якщо ФОП знову перейде на загальну систему, він розпочне нарахування амортизації виходячи з актуальної балансової вартості. Податківці не проти (БЗ 104.05).

Перехідні операції юросіб

В юросіб ситуація дещо складніша. Адже дохід підприємства-загальносистемника визначається за правилами бухобліку, тобто на дату відвантаження товару (п.п. 134.1.1 ПКУ; пп. 5, 8 П(С)БО 15), а у єдиноподатника — на дату надходження грошових коштів на його рахунок або в касу (п. 292.1 ПКУ).

Товар оплачено на загальній системі, а відвантажено на спрощеній. На перший погляд, за таких обставин у підприємства взагалі немає підстави відображати дохід. Адже оплата нічого не означає в бухобліку і в обліку податку на прибуток (п.п. 134.1.1 ПКУ; п.п. 6.3 П(С)БО 15), а відвантаження так само нічого не означає для єдиноподаткового обліку (п.п. 2 п. 292.1 ПКУ). Однак згідно з абзацом четвертим п. 292.3 ПКУ

юрособа-єдиноподатник зобов’язана уключати до ЄП-доходу вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів, за які отримана попередня оплата у період перебування на загальній системі

Тобто якщо протягом звітного кварталу підприємство-єдиноподатник відвантажило товари під аванс, отриманий на загальній системі, воно повинно відобразити єдиноподатковий дохід саме в кварталі, коли відбулося відвантаження під «перехідний» аванс. А якщо вартість відвантажених контрагенту товарів менше, ніж сума отриманого від нього авансу? Тоді у звітному кварталі потрібно уключити до доходу єдиноподатника тільки ту суму, яка відповідає вартості фактично відвантажених товарів. Решту авансу підтягнемо до доходів платника ЄП пізніше — у тих кварталах, коли відбудеться відвантаження під решту авансу.

А от якщо вартість відвантажених контрагенту товарів більше, ніж сума отриманого від нього «перехідного» авансу, треба діяти інакше. Незважаючи на те, що п. 292.3 ПКУ говорить про вартість відвантажених товарів, орієнтуватися потрібно саме на суму авансу, отриманого на загальній системі. Адже такий аванс фактично є частковим, і решту оплати контрагент перерахує вже після переходу юрособи на спрощену систему. Тож пильнуйте, щоб у цьому випадку не задвоїти доходи.

Товар відвантажено на загальній системі, а оплачено на спрощеній. Тут у юросіб ніби- то навпаки виникає підстава відображати дохід двічі. Адже і відвантаження для загальносистемника — дохід (п.п. 134.1.1 ПКУ; пп. 5, 8 П(С)БО 15), і оплата в єдиноподатника — теж дохід (п.п. 2 п. 292.1 ПКУ).

На щастя, ситуацію врегульовано п.п. 6 п. 292.11 ПКУ. Згідно із зазначеною нормою до єдиноподаткового доходу не включаються суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період перебування на загальній системі. За однієї умови — вартість зазначених товарів (робіт, послуг) була включена до доходу юридичної особи при обчисленні податку на прибуток. Якщо цю умову не дотримано — ЄП-дохід за фактом отримання оплати все одно слід відображати, незважаючи на п.п. 6 п. 292.11 ПКУ.

Основні засоби, придбані на загальній системі. Юрособи в бухобліку після переходу на ЄП продовжують нараховувати амортизацію у звичайному порядку. Продаж ОЗ юрособою на ЄП оподатковується відповідно до п. 292.2 ПКУ. Для його застосування не має значення, на якій системі оподаткування придбано ОЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі