Теми статей
Обрати теми

Книга єдиноподатника: окремо готівковий і безготівковий дохід

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Чи повинен ФОП (група 3 єдиного податку, ставка 5 %) при веденні Книги доходів розбивати суму доходу на готівковий (ставити прочерк) і безготівковий розрахунок (вписувати всю суму), якщо всі доходи отримує тільки в безготівковій формі? Якщо потрібно, але так не робив, що за це буде?

Оскільки підприємець отримує доходи виключно в безготівковій формі, то й заносити до Книги обліку доходів* (далі — Книга) потрібно тільки цей дохід. Вважаємо, додавати рядок під суму неотриманого доходу в грошовій формі, проставляючи в ньому прочерк, потреби немає. Пояснимо нашу відповідь.

* Форма та порядок ведення якої (далі — Порядок № 579) затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

Платник єдиного податку (ЄП) веде облік у порядку, визначеному пп. 296.1.1 — 296.1.3 ПКУ. При цьому підприємець на групі 3 ЄП, який не є платником ПДВ, веде Книгу шляхом щоденного відображення отриманих доходів (п. 296.1.1 ПКУ). Датою отримання доходу є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі (п. 292.6 ПКУ). Тобто за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, підприємець здійснює запис у Книзі із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. Причому отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги заноситься до Книги протягом податкового (звітного) періоду окремими рядками (ч. 2 п. 6 Порядку № 579, 107.01.06 БЗ):

— у грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій);

— у матеріальній або нематеріальній формі.

Книга заповнюється в гривнях із копійками і використовується платником податків для заповнення податкової декларації єдиноподатника (п. 8 Порядку № 579). Якщо дохід протягом дня не було отримано, то Книга за такі дні взагалі не заповнюється (див. 107.01.06 БЗ).

Таким чином, підприємець обов’язково повинен у Книзі щодня розбивати дохід у грошовій формі на готівковий та безготівковий. Але робити такі записи в Книзі потрібно тільки в ті дні, коли дохід був фактично отриманий. Тобто окремо зазначаються підсумкові суми безготівкових та готівкових надходжень за день їх надходження. Відповідно якщо надходжень у готівковій формі не було (як у вашому випадку), то й заповнювати нічого. Адже відсутність готівкового надходження підтверджує сам факт відсутності рядка в Книзі з інформацією про такий дохід. Фіксувати відсутність доходу додаванням додаткового рядка з прочерком ні ПКУ, ні Порядок № 579 від платника ЄП не вимагають.

Отже, якщо за день отримано дохід коштами тільки в безготівковій формі, то й у Книзі буде тільки один рядок з підсумковою сумою безготівкового доходу за такий день. Рядки з іншими можливими формами доходу, якого фактично не було, додавати не потрібно.

Зверніть увагу: платники ЄП несуть відповідальність за правильність обчислення, повноту і своєчасність сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій (п. 300.1 ПКУ). А ось якщо підприємець не веде або веде з порушенням Книгу, йому загрожує тільки адмінштраф у розмірі від 85 до 136 грн відповідно до ст. 1641 КпАП (див. 107.04 БЗ). Тобто адмінштраф світить єдиноподатнику, якщо є факт порушення порядку ведення Книги. Оскільки, як ми вже сказали, у Порядку № 579 немає жодного слова про додавання порожніх рядків, то про жодне порушення мови бути не може. Загалом якщо навіть допустити, що підприємець — платник єдиного податку заповнив Книгу з порушеннями, але сума єдиноподаткового доходу при цьому визначена правильно, такому ФОП щонайбільше загрожує згаданий вище штраф за ст. 1641 КпАП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі