Теми статей
Обрати теми

Не можна скоротити? Переводимо!

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Жінка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Відділ, в якому знаходиться її робоче місце, планується ліквідувати із скороченням чисельності і штату працівників. Як вчинити з такою працівницею?

Пояснимо, у чому складність ситуації. У період відпустки для догляду за дитиною до 3 років за жінкою зберігається її робоче місце (посада). Це вимога ст. 2 Закону про відпустки*.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Крім того, ст. 184 КЗпП забороняє звільняти з ініціативи роботодавця жінок, які мають дітей віком до 3 років (до 6 років, якщо дитина потребує домашнього догляду). Розірвання трудового договору з такими працівниками можливе тільки при повній ліквідації підприємства та з обов’язковим працевлаштуванням.

У цьому випадку ліквідації підприємства не відбувається, ліквідується тільки відділ. Тому

звільнити жінку, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років, з ініціативи роботодавця, навіть із подальшим працевлаштуванням, не можна

Вихід із ситуації «відділ ліквідувати, не можна залишити» є. І не один. Наведемо можливі варіанти.

Варіант 1. Працівниці можна запропонувати переведення на іншу вакантну посаду, яку вона могла б займати з урахуванням її кваліфікації.

Зверніть увагу: законодавством не передбачений строк попередження працівника про переведення на іншу постійну роботу. Для такого переведення необхідно отримати тільки згоду працівниці в усній або письмовій формі (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Тобто доведеться з нею домовлятися.

Працівниця згодна? Чудово! Видаємо наказ про переведення, хоч із завтрашнього дня!

Працівниця проти? Самостійно «змістити» її роботодавець не має права. Тому пропонуємо розглянути другий варіант.

Варіант 2. Не вважається переведенням на іншу роботу і не вимагає згоди працівника його переміщення на тому ж підприємстві на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ (відділ) в тій же місцевості, а також доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором (ч. 2 ст. 32 КЗпП).

Таким чином, якщо на підприємстві в іншому відділі (у тій же місцевості) є вакантна посада, аналогічна тій, яку займає працівниця, що не підлягає звільненню, то таку

працівницю можна перемістити в інший відділ на вакантну аналогічну посаду без її згоди і строку попередження про переміщення

Якщо такої посади немає, то можна ввести її — внести відповідні зміни до штатного розпису, а потім перемістити на цю посаду працівницю.

Якщо така посада (і працівниця, яка її займає) буде не потрібна в майбутньому, то проблему можна розв’язати через скорочення чисельності та штату.

Зрозуміло, що скоротити працівницю можна буде тільки після виходу її з відпустки для догляду до 3 років (див. лист Мінсоцполітики від 26.03.2015 р. № 182/06/187-15) та з виплатою вихідної допомоги у розмірі середнього заробітку.

Про таке скорочення треба буде попередити її не пізніше ніж за два місяці. При цьому строк попередження може припадати на останні два місяці відпустки для догляду за дитиною.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі