Теми статей
Обрати теми

Розміщуємо рекламу на сайті

Ольховик Ольга, податковий експерт
Інтернет-магазини, що досягли хорошої відвідуваності сайта, часто замислюються про додаткові способи його монетизації. Одним з таких способів є розміщення реклами на сайті інтернет-магазину. Що потрібно суб’єктові господарювання для того, щоб розмістити рекламу на своєму сайті? І як облікувати рекламні доходи? Відповіді — у цій статті.

Розміщувати рекламу на своєму сайті можуть як юридичні особи, так і фізичні особи — підприємці. Причому юридичним особам на загальній системі оподаткування для здійснення рекламної діяльності навіть не обов’язково реєструвати відповідний КВЕД (73.11 «Рекламні агентства»). А ось

єдинникам спочатку потрібно зареєструвати рекламний КВЕД, а потім уже братися до надання послуг реклами

Якщо цього не зробити, то єдинник (як юрособа, так і ФОП) повинен буде перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювався незареєстрований вид діяльності (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). А підприємцеві на другій групі ЄП доведеться ще й оподаткувати дохід від цього виду діяльності за ставкою 15 % (п.п. 2 п. 293.4 ПКУ).

Крім того, пам’ятайте: єдинник на другій групі має право надавти послуги тільки населенню і платникам єдиного податку (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Тому надавати рекламні послуги загальносистемникам такий підприємець не має права.

Чого не можна згідно із Законом про рекламу

Незважаючи те, що реклама в Інтернеті дуже поширена і має свої особливості, у Законі про рекламу немає визначення «інтернет-реклама», не містить він стосовно неї й будь-яких спеціальних норм. Тому

щодо рекламної діяльності в мережі Інтернет діють загальні норми Закону про рекламу

Інтернет-магазин при розміщенні реклами на своєму сайті виступає розповсюджувачем реклами (згідно зі ст. 1 Закону про рекламу).

За порушення порядку поширення і розміщення реклами розповсюджувач несе відповідальність згідно з ч. 4 ст. 27 Закону про рекламуу п’ятикратному розмірі вартості розповсюдження реклами. Повторне порушення протягом року карається штрафом у десятикратному розмірі вартості поширення.

Розповсюджувати, зокрема, забороняється:

— рекламу, яка містить елементи жорстокості, насильства, порнографії, цинізму, приниження людської честі та гідності (п. 11 ч. 1 ст. 8 Закону про рекламу);

— рекламу про спорудження об’єкта житлового будівництва з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних і юридичних осіб, у тому числі в управління без дотримання всіх умов, перелічених у п. 12 ч. 1 ст. 8 Закону про рекламу;

— рекламу послуг ворожіння та гадання (абз. 14 ч. 1 ст. 8 Закону про рекламу);

— рекламу, якщо відповідно до законодавства види діяльності або товари, їх виробництво або реалізація, що рекламуються, вимагають наявності відповідного дозволу або ліцензії, і якщо у відповідних реєстрах, які ведуться органами ліцензування або дозвільними органами, відсутня інформація про відповідні ліцензію, дозвіл, видані рекламодавцеві (ч. 2 ст. 8 Закону про рекламу).

До розміщення Закон про рекламу містить таку вимогу:

реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації так, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу (ч. 1 ст. 9 Закону про рекламу)

Врахуйте: розповсюджувач реклами не несе відповідальності за недотримання встановлених законом вимог до змісту реклами і за рекламу продукції, забороненої законом. За зазначені порушення відповідальність несе рекламодавець (ч. 2 ст. 27 Закону про рекламу).

Облік доходів від реклами на сайті

Реклама розміщується на сайті на підставі договору на надання рекламних послуг (ст. 901 — 907 ЦКУ). У такому договорі визначають період, протягом якого реклама демонструється на сайті інтернет-магазину, частота показу, місце її розміщення, розмір, періодичність складання акта наданих послуг (ПДВшникам рекомендуємо складати акт не рідше за один раз на місяць, підприємствам — неплатникам ПДВ — не рідше за один раз на квартал, підприємцям можна обійтися й щорічним актом (якщо це влаштовує рекламодавців)), перелік додаткових документів, що надаються рекламодавцеві, вартість рекламних послуг або спосіб розрахунку такої вартості.

Доходи відображають на рахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг».

Розділом III ПКУ не передбачено коригування фінрезультату на вартість наданих рекламних послуг. Тому такі доходи повною мірою обліковують при визначенні об’єкта оподаткування з податку на прибуток.

ПДВ. Згідно з пп. «б» п. 186.3 ПКУ місцем постачання рекламних послуг є місце, у якому одержувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання, або в разі відсутності такого місця — місце постійного або переважного проживання.

Тому, у разі якщо рекламодавець зареєстрований як суб’єкт господарювання або мешкає на території України, операція з надання рекламних послуг у мережі Інтернет є об’єктом оподаткування ПДВ.

Якщо ж рекламодавець — нерезидент, об’єкт оподаткування ПДВ відсутній.

Приклад. Інтернет-магазин уклав договір на надання рекламних послуг на суму 30000 грн. За умовами договору рекламодавець здійснює передоплату в розмірі 50 % вартості. Інші 50 % оплачуються після надання акта і додаткових документів, що підтверджують надання рекламних послуг.

Доходи від реклами в обліку інтернет-магазину

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Надійшла передоплата від рекламодавця

311

681

15000

643

641/ПДВ

2500

2

Підписано акт наданих рекламних послуг

361

703

30000

703

643

2500

703

641/ПДВ

2500

681

361

15000

3

Надійшла оплата за рекламні послуги

311

361

15000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі