Теми статей
Обрати теми

Форма № 1ДФ: нові ознаки доходів

Філіповських Надія, начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб і податків самозайнятих осіб Департаменту податкового адміністрування ДПСУ
З якого звітного періоду слід застосовувати нові ознаки доходів, якими доповнено Довідник ознак доходів, що використовуються при формуванні Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку?

Мінфін наказом від 26.05.2020 р. № 241 затвердив зміни до Довідника ознак доходів, які використовуються при заповненні Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

При цьому форма № 1ДФ, порядок її заповнення та подання не змінилися.

Увага! Зміни наберуть чинності з 01.07.2020 р. Тож

уперше застосовувати нові ознаки доходів потрібно при формуванні Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за ІІІ квартал 2020 року

Розглянемо, яких змін зазнав Довідник ознак доходів.

Приведено у відповідність

Приведено у відповідність до положень ПКУ назви таких ознак доходу:

«125» — пенсійні внески, страхові внески (премії) за платника податку, сплачені роботодавцем-резидентом (п.п. «в» п.п 164.2.16 ПКУ). Виключено з опису ознаки згадку про договори довгострокового страхування життя. Адже виплати за такими договорами уключаються до загального оподатковуваного доходу фізособи на підставі п.п. 164.2.16 ПКУ та повинні відображатися у формі № 1ДФ з ознакою «124»;

«128» — соціальні виплати з відповідних бюджетів (п.п. 165.1.1. ПКУ). Звертаємо увагу, що звичайні роботодавці застосовують цю ознаку доходу для відображення сум допомоги по вагітності та пологах та допомоги по частковому безробіттю.

Деталізовано. Оренда

Поділено з присвоєнням окремих ознак доходів доходи від надання нерухомості в лізинг, оренду або суборенду (п.п. 164.2.5 ПКУ), які наразі відображаються під єдиною ознакою доходу «106».

Починаючи з Податкового розрахунку за ІІІ квартал 2020 року застосовуєте ознаку доходу:

«106» виключно для відображення доходу від надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду;

«195» — для відображення доходу від надання в лізинг, оренду, суборенду, емфітевзис земельної ділянки сільгосппризначення, майнового паю;

«196» — для відображення доходу від надання в лізинг, оренду або суборенду іншого нерухомого майна.

Так, наприклад, якщо підприємство орендує будівлю у фізособи, то суму орендної плати воно відобразить у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ:

— за ІІ квартал 2020 року з ознакою доходу «106»;

— за ІІІ квартал 2020 року та наступні звітні періоди — з ознакою доходу «196».

Увага! Суми доходів від надання в оренду рухомого майна, які виплачуються податковим агентом на користь фізичних осіб на підставі договорів оренди рухомого майна (транспортний засіб, обладнання, устаткування та інше майно) слід відображати у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «127».

Деталізовано. Фіндопомога

Поділено з присвоєнням окремих ознак доходів доходи у вигляді поворотної фінансової допомоги, для відображення яких застосовувалася ознака «153».

Зверніть увагу на таке.

Починаючи з Податкового розрахунку за ІІІ квартал 2020 року застосовуєте ознаку доходу:

«153» виключно для відображення суми поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому;

«197» — для відображення суми поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку.

Зауважимо, що поворотна фінансова допомога — це сума коштів, яка:

по-перше, надійшла платнику податків у користування за договором, що не передбачає нарахування відсотків або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами;

по-друге, є обов’язковою до повернення (п.п. 14.1.257 ПКУ).

Для цілей ПКУ грошові кошти, видані фізособі за безпроцентним договором позики, підпадають під визначення поворотної фіндопомоги.

На підставі п.п. 165.1.31 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу платника податку основна сума поворотної фіндопомоги, яку він:

надав іншим особам і її повертають йому;

отримав від інших осіб.

Важливо! Незважаючи на те, що поворотну фіндопомогу не оподатковують ПДФО та ВЗ, податковий агент зобов’язаний відобразити її суму в розд. І та ІІ Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

Причому порядок відображення фіндопомоги залежатиме від того, хто є її надавачем.

Якщо поворотну фіндопомогу надає підприємство фізособі. У тому звітному кварталі, в якому була фактично надана фіндопомога, зазначаєте одноразово всю її суму у графах 3а і 3 розд. I форми № 1ДФ.

Також суму допомоги, що надана фізособі, слід відобразити у розд. ІІ Податкового розрахунку за рядком «Військовий збір».

З урахуванням наведеного, суму поворотної фіндопомоги, наданої фізособі, відображаєте у формі № 1ДФ:

— за ІІ квартал 2020 року з ознакою доходу «153»;

— за ІІІ квартал 2020 року та наступні звітні періоди — з ознакою доходу «197».

Якщо поворотну фіндопомогу надає фізособа підприємству. У цьому випадку у місяці отримання допомоги підприємство її суму не зазначає у формі № 1ДФ.

Якщо поворотну фіндопомогу, що була надана фізособою, підприємство повертає їй. Таку суму поворотної фіндопомоги відображаєте у графах 3а і 3 Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за той звітний період, в якому вона була повернена фізособі.

Зверніть увагу: якщо фінансову допомогу повертають фізособі частинами протягом певного періоду, то в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за відповідний звітний квартал зазначають фактично повернені суми в цьому кварталі.

Так, наприклад, у разі якщо фізособа надала підприємству поворотну фінансову допомогу та згідно з договором така допомога повертається їй двома рівними частинами по 50000 грн у червні та липні 2020 року, то у графах 3а та 3 розд. I форми № 1ДФ:

— за ІІ квартал 2020 року підприємство зазначить першу повернуту частину допомоги 50000 грн з ознакою доходу «153»;

— за ІІІ квартал 2020 року — другу повернуту частину допомоги 50000 грн також з ознакою доходу «153», оскільки для цього випадку ознака доходу залишилася незмінною.

Крім того, суму фінансової допомоги, що повертається фізособі, слід відобразити у розд. ІІ Податкового розрахунку за рядком «Військовий збір».

Зверніть увагу: ознака доходу для відображення у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ сум безповоротної фінансової допомоги, наданої фізичній особі, залишилася незмінною — «126».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі