Теми статей
Обрати теми

Якщо немає постачання, то немає й ПДВ!

Павленко Олексій, податковий експерт
Контрагент-юрособа замовив нам виготовити обладнання, зробив передоплату у розмірі 70 %, а потім відмовився від замовлення взагалі і зажадав через суд повернути гроші. Але суд визнав його вимогу неправомірною і зобов’язав доплатити нам 30 % вартості обладнання. Гроші від виконавчої служби зайшли, але обладнання поки так і залишається у нас. Що у нас буде з ПДВ і як відобразити це в обліку?

Можливі два сценарії розвитку подій і, відповідно, відображення таких операцій у податковому і бухгалтерському обліку.

1. «Збитково-компенсаційний». Якщо згідно з документами ваш контрагент обладнання так і не отримає, то за датою набуття чинності рішенням суду раніше отримані кошти у вигляді передоплати (70 % вартості) втрачають статус передоплати за договором, а стають сумою компенсації вам збитків, викликаних відмовою контрагента від договору (від отримання виготовленого обладнання). Такий же точно статус повинна мати і сума, стягнута на вашу користь виконавчою службою, — у розмірі 30 %.

У такому разі обидві операції з перерахування грошових коштів (і 70 %, і 30 %) вже не пов’язані з постачанням товарів, оскільки постачання товарів було скасоване самим контрагентом. Відмова контрагента від договору (від отримання обладнання) і рішення суду фактично підтверджують факт відсутності об’єкта оподаткування ПДВ. Адже об’єктом оподаткування цим податком згідно з п. 185.1 ПКУ є операції з постачання товарів*, а у зв’язку з обставинами, що змінилися, такого постачання вже не передбачається.

* Див. визначення цього терміна в п.п. 14.1.191 ПКУ. З нього чітко видно, що обов’язковим атрибутом постачання має бути передача товарів контрагентові, чого в цьому випадку вже не буде.

Відповідно суму отриманої передоплати (включаючи й ПДВ) за датою набуття чинності рішенням суду ви повинні перекинути у бухобліку з передоплатної дебіторки до складу інших доходів від операційної діяльності (у Кт субрахунку 719). Аналогічно — і при надходженні стягнутої виконавчою службою решти 30 % боргу — уся ця сума має бути зарахована до складу інших операційних доходів повністю (без виділення з неї ПДВ). Оскільки у зв’язку з відміною постачання ця сума вже не містить в собі ПДВ і вам не треба нараховувати при її надходженні податкові зобов’язання (ПЗ).

Що стосується ПЗ з ПДВ, нарахованого вами з суми передоплати (70 %), то тут можуть виникнути проблеми. Адже для того, щоб відсторнувати ці ПЗ, вам необхідно виписати мінусовий РК, і якщо ваш контрагент — платник ПДВ, то може виникнути проблема. Річ у тому, що в цьому випадку (на відміну від ситуації, коли контрагент — неплатник ПДВ) мінусовий РК повинні реєструвати не ви, а контрагент. А той, звісно, на вас ображений і може проігнорувати реєстрацію вашого мінусового РК. Хоча ПК, який контрагент (мабуть) відобразив згідно з вашою передоплатною ПН, власне, він повинен був у себе зняти відразу — вже коли письмово вирішив відмовитися від отримання обладнання.

Загалом, не виключаємо, що вам доведеться поборотися з контрагентом за реєстрацію мінусового РК (подаючи фіскалам Д8 або змушуючи контрагента через суд), а інакше вам ПЗ з ПДВ не зменшити. Якщо ПЗ з 70 % передоплати так і не зменшите, тоді після закінчення 1095 днів спишете нарахування цього ПЗ проводкою: Дт 949 — Кт 643 .

2. «Постачальний». Наприклад, якщо суд зобов’язав вашого контрагента виконати усі умови договору — доплатити суму, що залишилася, і прийняти товар. І він від товару вже не відмовився («не пропадати ж добру»). Або — суд зобов’язав контрагента виконати його зобов’язання з оплати суми, що залишилася, а решта — на розсуд сторін. І ви після цього вирішили («з панського плеча»), незважаючи на відмову, — передати контрагентові виготовлене обладнання. У такому разі, незважаючи на цей «примусовий» результат, операція з постачання товару все-таки відбудеться й усе буде стандартно — при отриманні 30 % сум нарахуєте з неї ПДВ, а при подальшому відвантаженні обладнання відобразите у бухобліку його реалізацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі