Теми статей
Обрати теми

Платиш мінімалку = ухиляєшся від сплати податків?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Директор прочитав модну бізнес-книгу, звільнив старих «лобурів», не наймає нових, платить тим, хто залишився, трохи більше мінімалки. Пишається своїм управлінським генієм та радіє ефективності. А для податківців і інспекторів праці ця ситуація як червона ганчірка для бичка.

Чого хочуть податківці?

ДПСУ зайнялася легалізацією трудових доходів. Причому цей напрям вона позиціонує як пріоритетний. Хто в зоні ризику? Підприємства, у яких, на думку податківців, є ознаки мінімізації: (1) кількості працівників і (увага!) (2) фонду оплати праці.

Що ж розуміють податківці під мінімізацією фонду оплати праці? Виплату зарплати… у мінімальному розмірі (наразі — 4723 грн) або трохи більше!

Логіка така: підприємство платить зарплату нижче середньої по регіону (галузі). Отже:

1) частину зарплати виплачує в конвертах

і, відповідно,

2) ухиляється від сплати податків.

Як саме податківці легалізують трудові доходи? Запрошують роботодавців «на поговорити» або надсилають листи щастя, в яких адресат: «всі-всі-всі… і ніхто конкретно»…

Канва розмови без несподіванок: «Кажете, немає конвертів? Ну хто ж вам повірить. Подивіться дані статистики. Середня зарплата у два-три рази вище, ніж у вас. Отже, середня мінус «ваша» = сума в конвертах».

Для гостроти бесіди можуть натякнути, що був анонімний дзвінок із скаргою на виплату зарплати в конверті!

Справа закінчується двома наполегливими проханнями:

1) офіційно працевлаштувати непрацевлаштованих. Податківці упевнені, що такі є, адже вас якось замало;

2) підвищити зарплату до середньої по регіону/галузі.

Про результати виконаної роботи рекомендують відзвітувати. Інакше (хід конем) настукають Держпраці. Посилання податкової зрозуміле: налякати роботодавця.

Чи варто лякатися?

Розпочнемо від самого початку до вас звернулися податківці. Що далі?

Якщо до вас звернулися усно, ви маєте право ігнорувати податківців — причому незалежно від того, що вони просять

Йти назустріч податковій чи ні — питання ваших з нею відносин.

Другий із використовуваних ДПС варіантів — скан листа «всім-всім-всім» роботодавцям надсилається електронною поштою. Рекомендація — аналогічна. Підстава — неналежне оформлення (лист не вам, немає ЕЦП).

Із зверненням розібралися, але все ж тривожно: а раптом порушую?! Наприклад, на ринку в м. Києві продавець торгує шкарпетками й отримує мінімалку, а середня зарплата в торгівлі по цьому регіону — 15,2 тис. грн (за даними сайта ГУ статистики в м. Києві). Тож як бути: підвищувати до цього рівня?

Спокій, тільки спокій!

Якщо на вашому підприємстві:

1) оклади не нижче прожитмінімуму;

2) є розкидання за посадами залежно від складності та кваліфікації роботи (наприклад, у водія оклад 3000 грн, у бухгалтера — 3200 грн, у директора — 3500 грн);

3) з урахуванням доплати до мінзарплати всі працівники отримують зарплату навіть таку, що дорівнює мінімалці (4723 грн),

то ви нічого не порушили! Принаймні доти, поки податківці (чи трудовики) не знайдуть щось конкретне.

Обов’язку підвищувати зарплату до деякої середньої у вас немає (за умови, звісно, що ви не прописали самі таку норму в колективному договорі підприємства).

Якщо все-таки хочете відповісти письмово — наведемо «рибу» інформаційного листа-відповіді.

img 1

Чого хочуть трудовики?

Вони адепти зарплати не нижче мінімалки. Тому погрози податківців, що ми на вас настукаємо Держпраці, якщо не підвищите зарплату до середньої по галузі (регіону), вас лякати не повинні. Проте певні ризики все ж таки є.

По-перше, зарплата у всіх працівників підприємства в розмірі, що дорівнює мінзарплаті, може зацікавити трудовиків. Чим саме? Складовими фонду оплати праці. Пояснимо. Якщо на підприємстві у всіх працівників фактична зарплата = мінзарплаті, оскільки:

варіант 1 — оклади (тарифні ставки) = мінзарплаті, то наявне порушення трудового законодавства. Оскільки ст. 97 КЗпП вимагає, щоб оклади (ставки) встановлювалися диференційовано залежно від кваліфікації, складності виконуваних робіт;

варіант 2 — є доплата до мінімалки, то все в межах закону.

Проте дізнатися, є порушення (варіант 1) чи ні (варіант 2), інспектори праці можуть, тільки поспілкувавшись із роботодавцем. Імовірність такого перебігу подій доволі висока.

По-друге, якщо працівники отримують мінімальну зарплату або трохи більше, то невихід на роботу (хвороба, відпустка за свій рахунок, прогул тощо) може опустити фактичну зарплату нижче мінімальної. Але зарплата за фактично відпрацьований час у сумі нижче 4723 грн занадто дратує Держпраці.

Хто ж постачальник роздратування? Передусім — Пенсійний фонд. Саме він, керуючись Порядком № 11-1*, направляє трудовикам інформацію, зокрема, про роботодавців-страхувальників, які нараховують заробітну плату нижче мінімальної за основним місцем роботи. Зауважимо, що

дані про суми заробітної плати Пенсійний фонд черпає із звітів з ЄСВ роботодавців


* Порядок обміну інформацією про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю, затверджений постановою правління ПФУ від 29.05.2017 р. № 11-1.

Також інформацією про те, що на підприємстві є факти нарахування зарплати в розмірі, що дорівнює (нижче) мінімальній зарплаті (незалежно від причин), можуть поділитися податківці.

І тут зазвичай у гру вступають інспектори праці місцевих рад.

Розпочинати боятися?

Як і у випадку з податківцями, інспектори праці місцевих рад запрошують (зазвичай телефоном або надіславши лист) роботодавців поспілкуватися на задану тему.

Йти/не йти — кожен вирішує для себе сам.

Вирішили йти, щоб не псувати відносини? Тоді розбираємося, що ж хочуть трудовики. Тут усе гранично просто: вони хочуть, щоб роботодавці роз’яснили питання, які їх цікавлять.

Наприклад, якщо всім працівникам підприємства нараховують зарплату на рівні мінімальної зарплати, то можуть попросити пояснити, за рахунок яких складових оплати праці досягається такий «ефект» (оклади в усіх = мінзарплаті або оклади не нижче прожитмінімуму + доплата до мінзарплати).

Якщо в окремих працівників зарплати знизилися нижче мінзарплати, також попросять пояснити причину (лікарняний лист, прийняття/звільнення у звітному місяці, відпустка без збереження зарплати, робота на умовах неповного робочого часу тощо).

Що брати із собою? У загальному випадку вам знадобиться інформаційний лист. Зазвичай його «рибу» скидають самі інспектори праці. Роботодавцеві залишається її лише заповнити. Але якщо вам запропонували написати її самостійно, то можете скористатися наведеним вище зразком листа до податкової.

Зазвичай таких пояснень трудовикам вистачає. І на цьому зарплатно-моніторингова епопея завершується.

Водночас ми щиро бажаємо вам, щоб операція-легалізація трудових доходів обійшла ваше підприємство стороною.

висновки

  • Законодавець допускає, що розмір фактичної зарплати працівника може бути нижчий законодавчо встановленого розміру мінімальної зарплати. Проте в цьому випадку роботодавець зобов’язаний здійснити доплату до рівня мінзарплати.
  • Законодавець не зобов’язує роботодавця підвищувати працівникам зарплати до рівня середньої по галузі (регіону).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі