№22

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2020/№ 22 Інші номери журналу ›
  • Поточні витрати за рахунок 44-го Підприємством за рік отриманий збиток. Деякі витрати віднесли на субрахунок 442. Баланс відкоригували. Що при перевірці чинитимуть податківці з цими витратами? Відображатимуть їх в акті чи ні? Адже вони вже безповоротно потрапили на непокритий збиток. Наскільки правомірний такий підхід? Звернемося до бухнормативів.
  • Платиш мінімалку = ухиляєшся від сплати податків? Директор прочитав модну бізнес-книгу, звільнив старих «лобурів», не наймає нових, платить тим, хто залишився, трохи більше мінімалки. Пишається своїм управлінським генієм та радіє ефективності. А для податківців і інспекторів праці ця ситуація як червона ганчірка для бичка.
  • Обмінний фонд ОЗ-об’єктів: облікові мотиви В окремих ситуаціях закон вимагає мати в резерві запасні об’єкти основних засобів (ОЗ) на випадок ремонту/повірки тих, що перебувають в експлуатації. Яскравий приклад — резервні РРО, лічильники води, газу, електроенергії та тепла, аналогічні товари з обмінного фонду, що надають споживачам на час гарантійного ремонту. Як правильно їх облікувати? Чи треба зупиняти нарахування амортизації, поки обмінні ОЗ лежать на складі та чекають своєї долі? Давайте з цим розберемося.
  • Штрафи за безліцензійне зберігання пального вже незабаром! Неминуче наближається квітень, з якого фіскали розпочнуть епопею із застосуванням драконівських (0,5 млн грн) штрафів за зберігання пального без ліцензій. Ми хочемо ще раз* попередити читачів про загрози, що насуваються, і підводні камені, пов’язані з ліцензуванням зберігання пального.
  • Оптимізація у виробництві: як знизити виробничу собівартість? Підприємство займається переробкою придбаного у інших осіб зерна. Завантаженість виробництва впала (було 100 т, стали переробляти 5 т), а постійні витрати ті ж самі (оренда виробничих приміщень, зарплата виробничих робітників, амортизація виробничих ОЗ). У зв’язку з цим виробнича собівартість висока. Як знизити виробничу собівартість і грамотно перерозподілити постійні витрати? Дамо свої поради щодо цього.
  • Розливний алкоголь і «незайманість»… акцизних марок Підприємство продає алкогольні напої на розлив. При відкритті пляшки акцизна марка ушкоджується, часто повністю знімається, залишаються тільки знизу кінчики без номерів. При перевірці інспектор загрожує за це чималим штрафом. Чи дійсно треба зберігати акцизну марку? Чи має інспектор право вимагати акцизну марку на відкупорену пляшку і штрафувати за її відсутність? Давайте розберемося, що говорять стосовно цього закон і суди.
  • Додатковий вклад у СК кредиторкою Підприємство взяло короткострокову відсоткову позику у нерезидента. Проте з настанням строку повернення було вирішено погасити борг таким чином: на суму кредиторської заборгованості за позикою перед нерезидентом збільшити статутний капітал шляхом оформлення додаткового вкладу від нерезидента (нового учасника). Як ці операції відобразити в обліку?
  • Карантин у дітей. Як бути батькам? КМУ ввів карантин. Один із заходів захисту: закриття закладів освіти. Діти, звичайно ж, скажуть: «УРА!». А батьки? Що робити, якщо залишити дитину одну вдома — взагалі не варіант?! Як бути з дитиною, якщо садок/школа на карантині, а мама/тато працюють? Шукаємо відповіді на поставлені запитання.
  • Індексуємо зарплату за квітень 2020 року Індексацію заробітної плати повинні проводити усі роботодавці.
  • Доходи за 2011 — 2020 рр. виплачено в березні 2020 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням термінів виплати зарплати у разі погашення боргів у лютому 2020 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 14, с. 23.
  • Спроба № 2, або «З коли» чекати на електронні лікарняні? Постанова КМУ від 03.03.2020 р. № 159
  • Розблокований зменшуючий РК у декларації з ПДВ Грудневий зменшуючий РК від 30.12.2019 р. (направлений на реєстрацію своєчасно на початку січня) нам розблоковували тільки в лютому. В якому періоді за ним зменшувати ПЗ у декларації?
  • Сплата податку через термінал Добрий день! Цікавить, як може директор внести власні кошти підприємству (платник єдиного податку 3 групи) для сплати земельного податку? Доходу в підприємства немає. Чи можна внести безповоротну фінансову допомогу до каси підприємства та сплатити в терміналі самообслуговування податок, щоб не вносити кошти на рахунок у банку?
  • Позбуваємося непотрібної валюти У підприємства в касі є залишок готівкової іноземної валюти у сумі 5,46 руб. Здати її до банку не можна, оскільки, по-перше, у підприємства немає уже валютного рахунку, а по-друге, банки не приймають валюту, якщо її сума не кратна 10. Що робити з цим дріб’язком, якщо здійснювати ЗЕД-діяльність більше не плануємо?
  • Продаємо зерновідходи за готівку: з РРО чи без? Сільгосппідприємство вирощує пшеницю. Після доробки самостійно вирощеного зерна отримало зерновідходи, які планує продавати за готівку через свою касу. Чи можна це робити без РРО?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі