Теми статей
Обрати теми

Спроба № 2, або «З коли» чекати на електронні лікарняні?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Постанова КМУ від 03.03.2020 р. № 159

висновок документа

КМУ: «МОЗ, Фонд соціального страхування, Пенсійний фонд! Ми зробимо це до 1 квітня 2020 року? Так?»

Епопея з електронним реєстром листків непрацездатності триває ще з квітня минулого року. Саме тоді з’явилася на світ постанова КМУ від 17.04.2019 р. № 328, якою був затверджений Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності (далі — Порядок № 328).

Згідно з цим Порядком запрацювати такий Реєстр повинен був ще з 1 січня 2020 року! Та не так сталося, як гадалося. Початок року зустрів нас тишею на лікарняному полі.

І ось у березні 2020 року інтернет-просторами прокотилася нова хвиля радості від уряду з «революційною» заявою: ухвалили постанову № 159 про електронні лікарняні. Зустрічайте покращення з 1 квітня 2020 року!

Не будемо кривити душею: новина від уряду заінтригувала. Адже це вже друга постанова КМУ на тему електронних листків непрацездатності. Що ж, аналізуємо.

Перше, що випливає з постанови № 159: на сьогодні все ще не забезпечено інформаційну взаємодію електронної системи охорони здоров’я з Електронним реєстром листків непрацездатності, який формує та веде Пенсійний фонд.

Проте до 1 квітня 2020 року Пенсійний фонд зобов’язаний забезпечити:

— створення та проведення дослідної експлуатації програмних засобів веб-орієнтованого сервісу внесення даних про тимчасову непрацездатність Реєстру;

— реєстрацію у веб-орієнтованому сервісі користувачів на підставі відомостей про заклади охорони здоров’я та ФОП, які мають ліцензію на провадження госпдіяльності з медичної практики. Такі відомості МОЗ повинне передати Пенсійному фонду у місячний строк з дня набрання чинності постановою, що коментується. До речі, чинна вона з 3 березня 2020 року. Плюс місяць на передачу, і вже не встигаємо до 1 квітня.

Дані про тимчасову непрацездатність в Реєстр вноситиме особа, яка засвідчила тимчасову непрацездатність (далі — лікар), з використанням веб-орієнтованого сервісу внесення даних про тимчасову непрацездатність Реєстру та кваліфікованого електронного підпису.

Які ж дані вноситимуть лікарі? Ті, що передбачені у пп. 1 — 5 п. 13 Порядку № 328, а саме відомості про:

1) пацієнта (у разі непрацездатності особи, зумовленої необхідністю догляду): П. І. Б; дату народження; реєстраційний номер; стать;

2) тимчасово непрацездатну особу: П. І. Б.; дату народження; реєстраційний номер; стать; найменування страхувальника та (увага!) його податковий номер в ЄДР. Тобто роботодавцям потрібно проінформувати працівників про податковий номер підприємства (ФОП). Краще письмово, щоб нічого не переплутали при відкритті лікарняного;

3) випадок тимчасової непрацездатності;

4) особу, яка засвідчила відомості та зареєструвала медичний висновок в електронній системі охорони здоров’я;

5) заклад охорони здоров’я.

Ці дані застосовуються як медичний висновок та є єдиною підставою для створення листка непрацездатності.

А тепер трошки напружилися. ☺

До 1 квітня 2020 року МОЗ має розробити та затвердити за погодженням із ФСС новий порядок видачі, продовження та обліку листків непрацездатності.

Встигнуть? Не впевнені. Але так хочеться вірити…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі