Теми статей
Обрати теми

Перехід на літній час: як не наробити помилок

Савченко Олена, налоговый эксперт
Незабаром на нас чекає переведення годинників на літній час. Більшість у цю ніч спокійно спатимуть. Але не всі. Працівники, нічна зміна яких припала на останню неділю березня, якраз застануть таке переведення годинників за роботою. І відпрацюють на годину менше. Як оплачувати нічну зміну, яка припала на час переведення годинників? Як розрахувати надбавку за роботу в нічний час? Є нюанси. Про них розповімо в цій статті.

Переведення годинників на літній та зимовий час визначено постановою КМУ від 13.05.96 р. № 509. Так, на території України щорічно переводять годинникову стрілку в останню неділю березня о 3:00 на 1 годину вперед і в останню неділю жовтня о 4:00 на 1 годину назад. Таким чином, переведення на літній час на 1 годину вперед цього року відбудеться з 28 на 29 березня о 03:00.

На що слід звернути увагу кадровику/бухгалтеру, якщо на його улюбленому підприємстві в «перевідну» ніч працюватимуть працівники. Розпочнемо з документів.

Про документальне

Трудове законодавство вимагає від роботодавця вести облік часу, фактично відпрацьованого кожним працівником. Тобто в табелі обліку робочого часу роботодавцеві потрібно проставити ту кількість відпрацьованих працівником годин, яку він фактично відпрацював.

Приклад 1. Для ведення цілодобової охорони території підприємства прийнято на роботу 4 охоронники. Один працює за графіком роботи підприємства (понеділок — п’ятниця з 9:00 до 18:00), інші три — за таким графіком виходу на роботу:

— у будні — з 18:00 до 9:00 (15 робочих годин);

— у вихідні, святкові та неробочі дні — з 9:00 до 9:00 (24 години).

Згідно з графіком охоронник Іваненко І. І. працював з 9:00 28 березня до 9:00 29 березня.

У зв’язку з переведенням годинників на 1 годину вперед охоронник Іваненко І. І. з 9:00 28 березня до 9:00 29 березня замість 24 годин фактично відпрацював 23. Таким чином, у табелі обліку робочого часу повинно бути відзначено, що такий працівник відпрацював:

— 28 березня всього 15 годин (з 9:00 до 00:00), у тому числі 2 години у нічний час (з 22:00 до 00:00). Відзначимо, що нічним вважається час із 22:00 вечора до 6:00 ранку (ст. 54 КЗпП);

— 29 березня всього 8 годин (з 00:00 до 9:00), у тому числі 5 годин у нічний час (з 00:00 до 6:00).

Виходить, у ніч переведення годинників на літній час (29 березня) працівник відпрацює на 1 годину менше. Зверніть увагу на цей момент при заповненні табеля.

З табелюванням розібралися. Переходимо до оплати.

Оплатні нюанси

Чи вплине та година роботи, що випала, на суму зарплати працівника за березень? Розпочнемо з основної зарплати.

Основна зарплата. Якщо працівникові встановлений оклад і він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи в березні, то йому потрібно нарахувати оклад у повному розмірі.

Година, що випала, не вплине на суму основної зарплати працівника-окладника

Зовсім інша картина виходить у разі, якщо працівникові встановлена годинна тарифна ставка (погодинна оплата праці). У цьому випадку працівникові будуть оплачені фактично відпрацьовані години у березні. Отже, 1 година, що випала, вплине на суму основної зарплати працівника, який працював у ніч переведення годинників. Працівникові оплатять ту кількість годин, які він відпрацював за фактом.

Приклад 2. На підприємстві диспетчерам установлений підсумований облік робочого часу. Обліковий період — місяць. У березні диспетчер Котенко С. О. відпрацювала 167 годин, оскільки на її зміну припало переведення годинників на літній час. Норма тривалості робочого часу на березень — 168 годин. Працівниці встановлена:

варіант 1 — місячна оплата праці. Оклад — 10000 грн;

варіант 2 — погодинна оплата праці. Годинна тарифна ставка — 60,24 грн/год.

Розпочнемо з варіанта 1. Працівниця відпрацювала місяць повністю. Отже, за березень їй буде нарахована основна зарплата в сумі 10000 грн. Перераховувати суму зарплати з урахуванням години, що випала, не треба.

Переходимо до варіанта 2. При погодинній оплаті праці основну зарплату за місяць розраховують як добуток годинної тарифної ставки і відпрацьованого часу за цей період. Сума основної зарплати за березень: 60,24 грн/год х 167 год = 10060,08 грн.

Доплата за роботу в нічний час. За усі години роботи в нічний час працівникові має бути нарахована відповідна доплата. Відповідно до ст. 108 КЗпП робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, який установлюється генеральною, галузевими (регіональними) угодами і колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Приклад 3. Згідно з табелем обліку робочого часу працівник відпрацював 29 березня всього 8 годин (з 00:00 до 9:00), у тому числі 5 годин у нічний час (з 00:00 до 6:00). Загальна кількість відпрацьованих годин у березні згідно з графіком виходу на роботу — 167, у тому числі 55 годин у нічний час. Оклад працівника – 10000 грн. Доплата за роботу в нічний час установлена в колдоговорі у розмірі 35 % від окладу.

Визначимо розмір годинної тарифної ставки працівника: 10000 грн : 167 год = 59,88 грн/год.

Визначимо суму заробітку за нічні години за підсумками березня:

59,88 грн/год х 55 год х 35 % : 100 % = 1152,69 грн.

Ще раз звернемо вашу увагу на заповнення табеля обліку робочого часу за працівниками, що працювали в ніч переведення стрілок годинника. Оскільки неправильне відображення фактично відпрацьованих годин призведе до помилок у визначенні сум оплати нічних, святкових та неробочих днів працівникам-окладникам. Також така помилка може вплинути на правильність визначення кількості годин, відпрацьованих понаднормово.

Якщо довелося працювати вночі у вихідний

Вище ми розглянули ситуації, коли працівник працював у ніч переведення годинників за графіком змінності. Розглянемо ще один випадок, коли працівник залучався для роботи в ніч з 28 на 29 березня у свій вихідний. Як оплачувати його працю в цьому випадку? Стаття 72 КЗпП дозволяє компенсувати роботу у вхідний день наданням іншого дня відпочинку або оплатити цю роботу в подвійному розмірі за правилами, передбаченими ст. 107 КЗпП (аналогічно оплаті роботи у святкові та вихідні дні). Яким чином компенсуватиметься робота у вихідний день, визначається за погодженням між працівником і роботодавцем. Спосіб компенсації доцільно зазначити в наказі про залучення до роботи у вихідний день. Якщо сторони дійшли угоди про компенсацію шляхом оплати в подвійному розмірі, то її обчислюють за правилами, визначеними ст. 107 КЗпП, а саме:

1) відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;

2) працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

3) працівникам, які отримують місячний оклад:

— у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад — якщо робота у вихідний день проводилася в межах місячної норми робочого часу;

— у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад — якщо робота проводилася понад місячну норму.

Таку оплату здійснюють за години, фактично відпрацьовані у вихідний день.

А що з доплатою за роботу в нічний час? Її розраховують за загальними правилами в одинарному (не подвійному) розмірі, попри те, що робота відбувалася вночі у вихідний (див. лист Мінсоцполітики від 11.07.2018 р. № 1217/0/101-18/28).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі