Теми статей
Обрати теми

Лихо не без добра, або Уточнюємо податок на нерухомість

Хмелевський Ігор, податковий експерт
У розпал карантину законодавець дозволив не сплачувати, крім плати за землю, ще й податок на нерухоме майно. Що ж треба для того, щоб зекономити на сплаті цього податку?

Що говорить закон? У період з 1 березня по 30 квітня 2020 року об’єкти нежитлової (!) нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно. Тобто за об’єкти житлової нерухомості доведеться сплачувати податок по повній! Саме така норма з’явилася нещодавно у п. 525 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (далі — п. 525). Про те, як її реалізувати на практиці, йдеться у інформаційному листі ДПСУ від 20.03.2020 р. № 7 (tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki/412719.html).

Фізичні особи. Тим із них, хто є власником нежитлової нерухомості, перерахунок податку здійснять контролери. Оскільки у поточному році «фізики» сплачуватимуть цей податок за минулий рік, то його сума зараз жодним чином не зменшиться. «Карантинне» звільнення їм нададуть аж при нарахуванні податку у 2021 році за 2020 рік.

ФОП. Вони сплачують податок на нерухоме майно за нормами, передбаченими для фізичних осіб, оскільки ст. 266 ПКУ не визначено такого платника, як ФОП. Це визнають і фіскали (БЗ 106.01), отже, цій категорії можна не перейматися.

Юрособи. Платники нерухомого податку із числа юросіб вже подали податкову декларацію на поточний рік. Тож їм надано право подати уточнюючу декларацію, в якій зменшити суму раніше задекларованих податкових зобов’язань за І та II квартали 2020 року (березень 2020 року є третім місяцем І кварталу, квітень 2020 року — першим місяцем II кварталу) на суму, пропорційну одному місяцю кварталу. Як це зробити, покажемо нижче на числовому прикладі. А зараз кілька нюансів подання уточнюючої декларації.

За якою формою уточнюватися? За тією ж, за якою подавали і звітну декларацію. Вона затверджена наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. № 408 (у редакції наказу від 15.11.2018 р. № 897).

Коли уточнюватися? Припускаємо, що для відповіді на це запитання податківці залучатимуть своє роз’яснення із БЗ 106.07. Згідно з ним для певних випадків зміни бази оподаткування, щодо яких ПКУ не регламентує строки уточнення податкових зобов’язань (зокрема, при зміні cтавок, уведенні/скасуванні пільг тощо), уточнюючу декларацію треба подати протягом 30 календарних днів з дня зміни бази оподаткування.

Ми ж схиляємося до того, що взагалі-то п. 525 не змінює базу оподаткування (нею, як і раніше, залишається загальна площа об’єкта нерухомості), а виключає на певний період часу нежитлову нерухомість із складу об’єкта оподаткування. Не надає він і жодних пільг (цей висновок нам знадобиться при заповненні додатку 2 до уточнюючої декларації). На нашу думку, за таких обставин

важливо уточнитися до граничного строку сплати авансового внеску з податку за І квартал (до 30 квітня)

Інакше раніше задеклароване квартальне зобов’язання доведеться заплатити у повному розмірі.

Як заповнити шапку уточненки? По-перше, нумерацію декларацій здійснюють у межах кожного їх типу. Таким чином, якщо наразі юрособа подаватиме першу в поточному році уточнюючу декларацію, то в полі з типом декларації «уточнююча» потрібно проставити позначку «Х», а в рядку «Порядковий №» — «1» (БЗ 106.07).

По друге, у полі «починаючи з» у разі уточнення податкових зобов’язань арабськими цифрами зазначають місяць, з якого уточнюються показники (БЗ 106.07). Для випадку, що тут розглядається, у цьому полі слід зазначити «03», оскільки зміни, що викликали необхідність уточнити раніше подану декларацію, почали діяти у березні.

По-третє, у полі 1.2 «що уточнюється» рядка 2 декларації зазначають податковий період (рік), що уточнюється, тобто «2020». При цьому поле 1.1 «звітний» цього рядка не заповнюється.

Скільки додатків подавати? Нагадаємо, що звітність з податку на нерухомість складається із самої декларації та двох додатків до неї. У додатку 1 нараховують податок для житлової нерухомості, а в додатку 2 — для нежитлової. При цьому у разі коригування податкового зобов’язання із цього податку лише за житловою чи нежитловою нерухомістю заповнюється один розрахунок/додаток, що уточнюється, показники якого переносяться до декларації (БЗ 106.07). Отже, при уточненні податку на підставі п. 525 слід подати тільки додаток 2 для нежитлової нерухомості, бо саме її вивели з-під оподаткування у березні-квітні.

Як заповнити додаток 2 до уточненки? Для уточнення показників за нежитловою нерухомістю:

у розділі І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 2 наводять виправлену інформацію;

у розділі ІІ «Уточнення податкового зобов’язання»: у рядку 4 зазначають суму податкового зобов’язання з рядка 3 додатка 2 до декларації, що уточнюється (у нашій ситуації — із звітної декларації за 2020 рік);

рядок 5 заповнюють, якщо в результаті уточнень виникла недоплата. Це не наш випадок;

рядок 6 заповнюють, якщо в результаті уточнень виникла переплата. У рядку 6 зазначають суму нарахованих до зменшення податкових зобов’язань, що обчислюється за формулою: рядок 4 - рядок 3. Показник рядка 6 додатка 2 переносять до рядка 6.3 табличної частини декларації;

рядок 7 «Сума штрафу» заповнюють, якщо заповнено рядок 5 додатка 2;

у рядку 8 зазначають суму пені, нараховану на суму недоплати зобов’язання. У нашому випадку штрафу/пені не буде, оскільки немає недоплати.

Приклад. Підприємство має у власності 4 об’єкти нерухомості, а саме:

два житлових об’єкти квартира площею 85 кв. м та котедж площею 700 кв. м. Ставка податку 0,1 та 0,3 % від мінзарплати відповідно;

два нежитлових об’єкти офісна будівля площею 320 кв. м та гараж площею 1000 кв. м. Ставка податку 0,7 та 1 % від мінзарплати.Для гаражів міська рада встановила 25 % пільгу.

Аби все вийшло як треба, у колонках 9 і 10 розділу І додатку 2 зазначаємо кількість місяців перебування об’єктів нежитлової нерухомості у І — ІІ кварталах — по 2 місяці у кожному. Колонку 19 розділу І заповнюємо виходячи із суми податку із урахуванням звільнення за березень та квітень. Відповідно суму авансових внесків за І та ІІ квартал також вказуємо із урахуванням зменшення.

У розділі ІІ у рядку 4 вказуємо показники раніше поданої декларації, у рядку 6 — суму, на яку зменшуємо розмір податку загалом за рік та з розбивкою за І та ІІ квартал. Нарешті, у саму декларацію переносимо показники додатку 2.

Фрагмент уточнюючої декларації та додатку 2 до неї наведемо на рис. 1 нижче і рис. 2.

img 1

завантажити файл

Рис. 1. Фрагмент уточнюючої декларації з податку на нерухомість

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Фрагмент додатка 2 до уточнюючої декларації з податку на нерухомість

Ось, власне, й усі тонкощі отримання «карантинного» звільнення від податку на нерухомість.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі