Теми статей
Обрати теми

Карантинна відпустка ФОП на ЄП

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Уведення карантину в Україні змушує багатьох фізичних осіб — підприємців (ФОП) призупиняти свою діяльність. У зв’язку з цим за березень і квітень ФОП (у тому числі єдинників) законодавці звільнили від ЄСВ за себе*. А ось про єдиний податок (ЄП), схоже, забули. Але для ФОП груп 1 і 2 величина ЄП є фіксованою, тобто працюєш чи ні — плати! Вихід — піти у відпустку. За яких умов, на який строк і що для цього треба зробити? Про це наша розмова.

* Детальніше про антивірусні закони див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 24, с. 24.

Умови для відпустки

ФОП на загальній системі та єдиноподатникам групи 3 відпустка жодних пільг/привілеїв не надає. Якщо в період відпустки буде нульовий дохід, то відповідно ЄП за цей же період теж буде дорівнювати нулю. Адже ФОП групи 3 за п. 293.1 ПКУ сплачують ЄП не за фіксованими ставками в розрахунку на календарний місяць, а у відсотках до доходу (за так званими процентними ставками). А ось

ФОП-єдинники груп 1 і 2 можуть не сплачувати ЄП за період перебування у відпустці

Таке звільнення передбачене п. 295.5 ПКУ. Щоправда, для цього ФОП повинен виконати одночасно ряд таких умов.

1. Не можна використовувати найману працю. З єдиноподатниками групи 1 усе зрозуміло — у них в принципі не може бути найманих працівників (п.п. 1 п. 291.4 ПКУ).

А ось як довго не повинен використовувати найману працю ФОП на ЄП групи 2? На це запитання п. 295.5 ПКУ відповіді не дає. Вважаємо, достатньо, щоб єдиноподатник не використовував найману працю з місяця, що передує місяцю виходу у відпустку. Точніше — на дату подання відпускної заяви (про неї скажемо далі) найманих працівників у єдиноподатника бути не повинно.

Якщо у ФОП на ЄП є працівник, який перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами, у відпустці по догляду за дитиною до 3(6) років або мобілізований, то у тому числі й для відпускних цілей такого працівника не враховують (п.п. 291.4.1 ПКУ). Тобто ці працівники не перешкода для виходу ФОП в пільгову відпустку.

2. Тривалість відпустки. Вона становить один календарний місяць на рік. Скажімо, піти у відпустку на три місяці і усі ці три місяці не сплачувати ЄП у ФОП не вийде. Можна заощадити тільки на місячній сумі ЄП.

Зверніть увагу: ПКУ не передбачає поділу відпустки ФОП на частини (див. лист № 4017**). Щоб повною мірою скористатися пільгою, ЄП-відпустка завжди повинна розпочинатися з першого числа місяця і закінчуватися його останнім днем. Тобто її не можна оформити, наприклад, з 10 травня по 10 червня, або тривалістю 10 чи 20 днів. Адже в ПКУ йдеться про календарний місяць відпустки, тобто з 1 по 31 (30, 29 або 28) число. Йти у відпустку в інші дати місяця ФОП на ЄП просто немає сенсу. Адже якщо тривалість відпустки є меншою одного календарного місяця, підстав для звільнення від сплати ЄП немає. ФОП повинен буде сплатити ЄП у повному обсязі, оскільки пільга тоді не діє (БЗ 107.05, роз’яснення ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. // dp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/380785.html).

** Лист ДФСУ від 28.08.2019 р. № 4017/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

3. Частота відпустки. Треба, щоб раніше в поточному році ФОП не використав таку можливість. Річ у тім, що відпускна пільга з ЄП надається тільки один раз у звітному році.

Заява про відпустку

Про намір піти у відпустку ФОП групи 1 або 2 зобов’язаний повідомити орган ДПСУ за місцем свого обліку (п.п. 298.3.2 ПКУ). Для цього подають заяву про період щорічної відпустки в довільній формі. Строки подання такої заяви ПКУ не визначає. Податківці, аби уникнути порушення строку сплати авансових платежів, радять подати їм заяву заздалегідь — до початку відпустки (БЗ 107.05, лист № 4017). Наприклад, якщо ФОП на ЄП вирішив піти у відпустку в квітні, то заяву логічно подати не пізніше за останній календарний день березня.

Оскільки в ПКУ йдеться про календарний місяць відпустки (тобто з 1 по 31, 30, 29 або 28 число), то в заяві про відпустку вказують саме повний місяць.

Якщо ЄП за відпускний місяць вже сплачений авансом (наприклад, наперед за квартал), тоді його зарахують в рахунок майбутніх платежів (п. 295.6 ПКУ). Проте про цей факт треба сповістити податківців шляхом подання відповідної заяви.

Відпускна заява може виглядати приблизно так:

img 1

Направити фіскалам заяву про відпустку єдиноподатник має право через Електронний кабінет (ЕК) за адресою: cabinet.tax.gov.ua (див. лист № 4017). Для цього можна скористатися меню «Листування з ДПС» приватної частини ЕК. Знову ж таки через ЕК можна перевірити, чи не нарахували податківці ЄП за місяць перебування ФОП у відпустці.

Дохід під час відпустки

Протягом календарного місяця, на який припадає відпустка, ФОП на ЄП не повинен здійснювати госпдіяльність. Адже передбачається, що в цей період ФОП відпочиватиме. Тобто, щоб отримати відпускну ЄП-пільгу, від ФОП вимагається не працювати протягом часу, вказаного в заяві про відпустку.

Але іноді підприємець в період відпустки отримує на свій поточний рахунок у банку передоплату або ж оплату за реалізовані в попередніх місяцях товари (послуги). Чим загрожує така ситуація?

У листі ГУ Міндоходів у м. Києві від 23.04.2014 р. № 832/0/26-15-17-03-14 податківці допускали, що ФОП на ЄП в період відпустки може отримувати передоплату або оплату за раніше продані товари/надані послуги. Такі доходи обов’язково мають бути відображені в Книзі обліку та в декларації єдиноподатника. Але це зовсім не зобов’язує ФОП платити ЄП за період відпустки.

Інша річ, якщо єдиноподатник здійснює види діяльності, які передбачають отримання доходу саме у момент продажу товарів/надання послуг (роздрібна торгівля, надання послуг тощо). Тоді надходження коштів в період його відпустки свідчить про те, що фактично ФОП працював, а не відпочивав. Відповідно претендувати на звільнення від сплати ЄП за п. 295.5 ПКУ він не може.

Проте останнім часом податківці схилилися у більш фіскальний бік (див. листи ДФСУ від 31.07.2019 р. № 3578/6/99-99-13-02-03-15/ІПК і № 4017). Тепер вони заявляють, що при отриманні будь-якого ЄП-доходу в період відпустки ФОП зобов’язаний сплатити ЄП за такий місяць. Тобто фіскали в Книзі обліку доходів за період відпустки єдиноподатника хочуть бачити прокреслення (див. visnuk.com.ua/uk/news/100014451-fop-yedinnik-u-vidpusttsi-chi-splachuvati-yediniy-podatok). Хоча, на наш погляд, надходження оплати за раніше відвантажений товар (виконані роботи, надані послуги) або авансу не є перешкодою для застосування звільняючого п. 295.5 ПКУ (ср. ).

Оскільки ситуація спірна, краще підстрахуватися. Для цього перед початком відпустки єдиноподатнику варто попередити своїх партнерів, щоб вони не перераховували гроші протягом відпускного місяця. Тоді податківці точно не зможуть позбавити ФОП відпускної пільги і нарахувати ЄП!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі