Теми статей
Обрати теми

Звільнення від штрафів: а що там з ЄСВ?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Послаблення у вигляді звільнення від сплати ЄСВ зробили тільки для ФОП, незалежних професіоналів і членів фермерських господарств, та й то тільки «за себе» (за березень і квітень 2020 року). А ось звільнення від ЄСВ-штрафів стосується всіх. Давайте поговоримо про нього детальніше. З’ясуємо, які види штрафних санкцій та при виконанні яких вимог застосовуватися не будуть, а які залишилися поза звільненням.

Від яких штрафів звільнення діє

Для всіх без винятку платників ЄСВ Законом № 533 уведено карантин на штрафи за окремі ЄСВ-порушення, вчинені в періодах з 01.03.2020 р. по 31.03.2020 р., з 01.04.2020 р. по 30.04.2020 р. та з 01.05.2020 р. по 31.05.2020 р.

Нижче перелічимо види ЄСВ-штрафів, які тимчасово не застосовуватимуться.

1. Штраф за несвоєчасну сплату ЄСВ або його несвоєчасне перерахування. Розмір штрафу 20 % своєчасно не сплачених сум (п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, п.п. 2 п. 2 розд. VII Інструкції № 449). Розрахунок цієї фінансової санкції здійснюють на підставі даних інформаційної системи ДПСУ.

Тут важливо звернути увагу, що звільнення від цього штрафу стосується тільки випадків, коли має місце несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ.

Якщо ЄСВ узагалі не сплачено, Закон № 533 від цього штрафу не врятує

Звертаємо увагу, що в плані дати вчинення порушення ми повинні відштовхуватися від дати, коли платник повинен був здійснити дію, але не зробив цього. Відповідно від зазначеного вище штрафу буде звільнення при несвоєчасній сплаті ЄСВ за тими періодами, строк сплати за якими припадає на березень — травень. Інакше кажучи, якщо строк сплати ЄСВ припадає на «пільговий» період (березень — травень) і в цей період ЄСВ узагалі не сплачено, то при подальшій сплаті (неважливо коли — у цей період чи після його закінчення) цей штраф застосувати не можуть.

Але! Якщо контролери виявлять це саме порушення до моменту сплати, то матиме місце вже несплата ЄСВ. За несплату ЄСВ від відповідальності звільнення немає.

2. Штраф за неповну або несвоєчасну сплату ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ. Розмір штрафу 10 % несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄСВ (авансових платежів) (п. 6 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, п.п. 5 п. 2 розд. VII Інструкції № 449). Розрахунок зазначеної штрафної санкції здійснюється за даними акта документальної перевірки платника ЄСВ.

У цьому випадку йдеться про суми ЄСВ, які платники ЄСВ повинні сплачувати одночасно з виплатою заробітної плати (доходу). У зв’язку із цим потрібно зазначити, що контроль банків за сумами ЄСВ при виплаті зарплати ніхто не скасовував.

Зазначимо, банки приймають від роботодавців платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які нараховується ЄСВ, і здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів тільки за умови одночасного надання платником розрахункових документів про перерахування коштів для сплати відповідних сум ЄСВ або документів, які підтверджують фактичну сплату таких сум.

Тому, що не кажи, перерахувати зарплату на картку працівників без сплати ЄСВ не вийде. Виняток — випадки, коли зарплата виплачується з виручки. Але знову ж таки провернути цей трюк зовсім безболісно не можна. Хоча б тому, що амністія щодо адмінштрафів за ЄСВ-порушення не передбачена (детальніше про це див. нижче).

Важливо! Звільнення від сплати штрафних санкцій і пені за несвоєчасну сплату ЄСВ не звільняє роботодавців від обов’язку сплати таких сум ЄСВ.

3. Штраф за несвоєчасне подання ЄСВ-звітності до податкових органів. Його розмір — 10 нмдг* (170 грн) за кожне неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою ЄСВ-звітності (п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, п.п. 6 п. 2 розд. VII Інструкції №449). Тут варто звернути увагу, що строк подання ЄСВ-звітності не перенесено. Маємо тільки звільнення від штрафів за несвоєчасне подання ЄСВ-звітності в періоди з 1 березня по 31 травня.

* Тут і далі — неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тому якщо підприємство або ФОП побажає, то може подати ЄСВ-звітність за лютий — квітень із запізненням. Але таке перенесення суб’єкт робить на свій страх і ризик, спираючись на карантинне звільнення від відповідальності, а не на норми, якими переноситься строк подання ЄСВ-звітності.

І, до речі, спізнюючись зі звітністю, потрібно врахувати проблемний момент, який стосується питання, як саме діє звільнення від штрафів. Про це детальніше ми розповімо трохи нижче.

А поки що уточнимо момент, який стосується відповідальності за повторне порушення, пов’язане з неподанням ЄСВ-звітності.

За таке порушення передбачено штраф у розмірі 60 нмдг (1020 грн) за кожне неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою ЄСВ-звітності (абз. другий п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, п.п. 6 п. 2 розд. VII Інструкції № 449).

Законодавець прописав, що абзаци другий і третій п.п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464 (щодо підвищеного розміру штрафу за повторне порушення) не застосовуються в разі несвоєчасного подання звітності, строк подання якої припадає на карантинні періоди.

Тобто штраф за повторне порушення не застосовуватиметься, якщо воно припало на періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року

Таким чином, на нашу думку, не має значення, коли саме була подана звітність — у «пільговий» період чи пізніше. Штрафу не повинно бути в будь-якому разі.

Як діє звільнення

Які ЄСВ-штрафи не застосовуються в карантинний період та за які порушення, з’ясували. Розбираємося, як саме діє звільнення.

У Законі № 533 зазначено, що штрафні санкції не застосовуються за «порушення, вчинені в періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року».

Тобто йдеться про період часу, протягом якого допущені порушення.

Приклад. Роботодавець несвоєчасно (25.03.2020 р.) подав ЄСВ-звіт за лютий 2020 року.

Строк подання такого звіту — 20 березня, а звіт подано 25 березня. Порушення допущене в березні. Отже, з урахуванням положень Закону № 533 штрафні санкції за таке порушення до роботодавця застосовуватися не повинні.

Проте, схоже, у податківців інший підхід. Річ у тому, що в інформаційному листі № 7 (а також у 201.09 БЗ) податківці роз’яснюють, що штрафна «амністія» поширюється на порушення, вчинені щодо періодів з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року.

За їх логікою, у ситуації, описаній у прикладі, роботодавця повинні оштрафувати (якщо ми їх правильно зрозуміли).

Адже порушення допущене щодо звітного періоду «лютий 2020 року». Оскільки саме за цей місяць надавався ЄСВ-звіт із запізненням.

Не звільняються

Важливо звернути увагу, що штрафна ЄСВ-амністія не стосується штрафів при самовиправленні помилок або штрафів, які донарахують податківці за своєчасно не нарахований ЄСВ, а також деяких інших штрафів.

Нижче перелічимо види штрафів, яких не стосується штрафна амністія.

1 . Донарахування податковим органом або платником своєчасно не нарахованого ЄСВ. Його розмір — 10 % донарахованого ЄСВ за кожен повний або неповний звітний період, за який його донараховано, але не більше 50 % донарахованого ЄСВ (п. 3 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, п.п. 3 п. 2 розд. VII Інструкції № 449).

Тобто якщо підприємство самостійно виявить помилку, що призвела до ненарахування ЄСВ (або це зроблять податківці), то навіть якщо ця помилка допущена в періоди з березня по травень, штрафні санкції застосовуватимуться, не озираючись на штрафний мораторій.

2. Ухилення від узяття на облік або несвоєчасне подання заяви про взяття на облік платниками ЄСВ. Штраф у розмірі 10 нмдг (170 грн) (п. 1 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, п.п. 1 п. 2 розд. VII Інструкції № 449).

3. Неналежне ведення бухгалтерської документації. Штраф у розмірі від 8 до 15 нмдг (від 136 до 255 грн) (п. 5 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, п.п. 4 п. 2 розд. VII Інструкції № 449).

Пеня

Протягом періодів з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року платникам ЄСВ пеня за прострочення платежу не нараховується, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню (п. 911.2 розд. VIII Закону №2464).

На наш погляд, звільнення стосується конкретного періоду часу, протягом якого не нараховуватиметься ЄСВ-пеня. Тобто пеня не повинна нараховуватися за всі дні прострочення (за які вона має бути нарахована), які припадають на період з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р. Причому за цей період пеня не повинна нараховуватися взагалі за всі порушення і незалежно від того, чи відбулося вже це порушення до 1 березня та «лічильник» пені вже цокав. А нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Тому не поспішайте сплачувати пеню, нараховану за період (а не в цьому періоді) з 1 березня по 31 травня 2020 року, — її податківці повинні списати

А якщо за такий проміжок часу податківці автоматично нарахують пеню (їх програмне забезпечення не встигнуть налаштувати під ці норми), то такі суми пені повинні будуть списані пізніше.

Адмінштраф

На жаль, посадових осіб підприємств та ФОП не звільнили від адміністративної відповідальності за порушення вимог Закону про № 2464 (ст. 1651 КУпАП).

Нагадаємо, що адмінштраф за ст. 1651 КУпАП становить:

— 510 — 680 грн — за неподання, несвоєчасне подання ЄСВ-звітності;

— 680 — 1360 грн — за несплату, несвоєчасну сплату сум ЄСВ.

Звільнити від цих адмінштрафів може тільки відсутність в особи вини (у формі умислу або необережності). Або закінчення строку давності — 2 місяці після запізнілої сплати ЄСВ або запізнілого подання форми № Д4 (ст. 38 КУпАП).

висновки

  • Звільнення від сплати штрафних санкцій і пені за несвоєчасну сплату ЄСВ не звільняє роботодавців від обов’язку сплати таких сум ЄСВ.
  • ЄСВ-пеня не повинна нараховуватися за всі дні прострочення (за які вона має бути нарахована), які припадають на період з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р.
  • Від адмінштрафів за порушення, вчинені в періоді березень — травень 2020 року, посадових осіб підприємств та ФОП ніхто не звільняв.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі