Теми статей
Обрати теми

Мораторій на податкові перевірки

Децюра Сергій, податковий експерт
Антикарантинні закони не тільки звільнили суб’єктів господарювання на період карантину від податкових штрафів та пені, а й увели мораторій на проведення перевірок у цей період. Яких податкових перевірок стосується цей мораторій, поговоримо далі.

Заборонені перевірки

Мораторій на проведення перевірок фіскалами на період з 18 березня по 31 травня 2020 року уведено п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Цей мораторій стосується проведення:

1) документальних перевірок, а саме документальних виїзних та невиїзних:

планових перевірок, тобто перевірок, які податківці проводять на підставі плану-графіка на поточний рік, що оприлюднено на вебсайті ДПСУ, до 25 грудня року, що передує року, в якому мають проводитися такі перевірки.

Мораторій на перевірки стосується проведення всіх без винятку документальних планових перевірок

Тобто під мораторій потрапляють податкові планові перевірки з будь-якого податку чи збору, у тому числі й з ПДВ, рентної плати, акцизного податку, екоподатку, єдиного податку, майнових податків тощо, якщо згідно з планом-графіком перевірок вони мали проводитися в період з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р.;

позапланових перевірок, тобто перевірок, які здійснюються за наявності у фіскалів хоча б однієї з підстав, зазначених у п. 78.1 ПКУ.

Водночас із цього правила є винятки. Так, не поширюється дія цього мораторію на позапланові перевірки з підстав, визначених п.п. 78.1.8 ПКУ, а саме перевірки заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або від’ємного значення з ПДВ, яке становить більше 100 тис. грн.

При цьому фіскали (див. п. 8 інформаційного листа № 7) зазначають, що проводити дозволені позапланові перевірки вони сподіваються онлайн. Тобто податківці хочуть обмінюватися документами та інформацією поштою або через Електронний кабінет платника.

Що стосується проведення документальних позапланових перевірок з інших причин, ніж зазначені в п.п. 78.1.8 ПКУ, то їх проводити в період з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р. фіскали не будуть. Так, наприклад, мораторій поширюється на позапланові перевірки з причин:

— неотримання фіскалами від платника податків протягом 15 робочих днів відповіді на їх письмовий запит з приводу порушення валютного, податкового та іншого законодавства;

— неподання в установлений законом строк податкової звітності тощо;

2) фактичних перевірок, тобто перевірок що здійснюються без попередження платника податків згідно із ст. 80 ПКУ.

З цього правила також є винятки. Дія мораторію не поширюється на фактичні перевірки з приводу порушення законодавства в частині:

— обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

— цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

— обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

— здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених пп. 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 ПКУ.

До відома! Фактичні перевірки з причин загальних вище мають проводитися під час карантину у звичайному порядку.

Фактичні податкові перевірки з питань, не згаданих вище, потрапляють під мораторій. Так, наприклад, під мораторій, зокрема, потрапляють фактичні перевірки дотримання порядку здійснення розрахункових операцій та ведення касових операцій (п. 80.4 ПКУ).

Отже,

від РРО-перевірок щонайменше до кінця травня платники податку захищені

Також не зможуть фіскали в період дії мораторію прийти на фактичну перевірку з приводу перевірки наявності ліцензій, свідоцтв, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору та оформлення трудових відносин з працівниками, обліку роботи та витрат на оплату праці, виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати із сплатою відповідних податків до бюджету, належної реєстрації здійснення фізособами підприємницької діяльності тощо.

На перевірки, які потрапили під мораторій (див. вище), можна не допускати фіскалів до 1 червня!

Не потрапили під мораторій

Не потрапили під мораторій, крім вищенаведених видів позапланових документальних та фактичних перевірок, також:

1) камеральні перевірки, тобто перевірки, які проводяться у приміщенні контролюючого органу виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків, та даних СЕА ПДВ (даних Держказначейства, даних ЄРПН та даних митних декларацій), а також даних ЄРАН та даних системи СЕАРГ та СЕ. Хоча у їх проведенні в цей період відбулися деякі зміни (про це — «Карантинні камералки»);

2) зустрічні звірки. Річ у тому, що зустрічні звірки відповідно до п. 73.5 ПКУ не є перевірками.

Отже, якщо фіскали вирішать провести з вами зустрічну звірку, то її ігнорувати не слід. Річ у тому, що, у випадку коли платник податків протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту, не надасть для проведення зустрічної звірки інформацію, визначену у запиті фіскалів, це може стати підставою для проведення позапланової документальної перевірки з питань, зазначених у запиті контролюючого органу (п.п. 78.1.19 ПКУ).

Звісно, на період запровадження карантинного мораторію такі перевірки проводитися не будуть (див. вище). Але після закінчення мораторію від такої перевірки сховатися не вдасться.

Крім того, точно дія карантинного мораторію не поширюється на всі перевірки, завершені до 18.03.2020 р., тобто ті перевірки, дата закінчення яких згідно з відповідними наказами на їх проведення припадає на 17.03.2020 р. (включно). Це підтверджують і фіскали у п. 6 листа № 7. У ньому вони також зазначають, що за результатами перевірок, закінчених до 18.03.2020 р., фіскали мають право оформити акти (довідки) перевірок та надіслати (вручити) платникам податків податкові повідомлення-рішення у стандартні строки, тобто з дотриманням порядку та строків, визначених ПКУ.

Також фіскали наголошують, що введення мораторію на перевірки не позбавляє платників права подавати відповідно до п. 86.7 ПКУ заперечення до актів перевірок, закінчених до мораторію, та оскаржувати ППР. При цьому фіскали рекомендують платникам податків надавати додаткові докази на підтвердження своїх дій та інформацію поштою або в електронному вигляді.

Зверніть увагу! Якщо платник податків забажає оскаржити отримане під час карантину ППР, що стосується як перевірок, закінчених до початку карантину, так і перевірок, на які не поширюється дія карантину та які були закінчені під час карантину, то він має врахувати те, що відповідно до п. 528 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ переносяться строки проведення процедури адміноскарження рішень фіскалів (крім подання скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування ПДВ та/або щодо від’ємного значення з ПДВ, тобто скарг на ППР, складені після проведення позапланових документальних перевірок, на які не поширюється мораторій на перевірки). Подробиці — у «Податки & бухоблік», 2020, № 28, с. 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі