Теми статей
Обрати теми

Штраф за заниження податку в декларації

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
У найпершій статті сьогоднішнього номера ми обговорювали головне питання штрафної амністії — що таке момент вчинення порушення. Судячи з усього, єдине правило вивести складно, кожна ситуація буде зі своїми нюансами. Як би ці нюанси через невдалі формулювання Закону не звели «нанівець» усю ідею штрафної амністії. Давайте розбиратися, як застосувати мораторій до штрафу за заниження податку в декларації.

Як ми вже з’ясували в попередніх статтях сьогоднішнього номера, головним критерієм застосування весняної амністії до того чи іншого порушення є визначення дати його вчинення. У черговий раз процитуємо п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ: «за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуються».

Отже, нам потрібно з’ясувати момент (дату) вчинення порушення. І залежно від того, припадає вона на період з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р. чи ні, ми зможемо зрозуміти, чи застосовується амністія.

Щодо штрафу за неподання декларації (п. 120.1 ПКУ) або несплату податку (ст. 126 ПКУ) момент вчинення визначити складно, але цілком реально. А ось щодо штрафу згідно з п. 123.1 ПКУ все значно заплутаніше. Передусім нагадаємо, що штраф становить 25 % від суми визначеного податкового зобов’язання, а при повторному визначенні протягом 1095 днів — 50 %.

Але головне питання полягає в тому,

яка дата повинна припадати на період, що амністується, для того щоб за таке порушення, як заниження податку, штраф не застосовувався?

Тут є декілька можливих варіантів. Така невизначеність викликана невиразністю позиції податківців: ось і доводиться мало не гадати на кавовій гущі. Давайте проаналізуємо ці варіанти, а потім поглянемо, що ж сказали фіскали.

Дата подання чи гранична дата подання

Давайте уважно поглянемо на п. 123.1 ПКУ. З нього випливає, що штраф застосовується у випадку, якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання, на підставах, визначених пп. 54.3.1, 54.3.2, 54.3.4, 54.3.5, 54.3.6 ПКУ. З усього цього різноманіття підпунктів для нас цікаво, передусім, виявлення перевіркою заниження податкових зобов’язань, заявлених у деклараціях (п.п. 54.3.2 ПКУ). Як бачимо, точка відліку — заявлення в декларації занижених сум. Логічно припустити, що заявлення відбувається шляхом подання декларації. Звідси можна дійти висновку, що якщо дата подання декларації припадає на амністуючий період, то штрафу бути не повинно. Тобто точка відліку — дата подання декларації.

Але таке розуміння приводить до нелогічних висновків. Наприклад, платник податків узагалі не подав декларацію з податку на прибуток за 2018 рік. Якщо він подасть її зі значним простроченням, із заниженою сумою податку, але в періоді, що амністується, то штрафу не буде!? Погодьтеся, це дивно і більше нагадує легальну схему.

Інша версія — орієнтуватися не на дату фактичного подання декларації, а на граничну дату подання.

Але ця версія призводить до ще більш дивних наслідків: під амністію потрапить заниження в декларації з того ж податку на прибуток за 2019 рік, яка подана, наприклад, у середині січня! Жодного відношення до карантину й амністії вона не має. Тому навряд чи може претендувати на звільнення від санкцій.

Прив’язка до періоду

Тому має право на життя принципово інша концепція.

Заниження податку в декларації, швидше, співвідносяться не з конкретною датою, а з періодом, за який декларація подається

Тобто щодо штрафу згідно з п. 123.1 ПКУ формулювання «порушення, вчинені протягом періоду» просто не коректне (фраза повинна звучати «порушення, вчинені за період», але законодавець спробував однією фразою обійняти неосяжне: і штрафи за несплату податку, неподання декларації, несвоєчасну реєстрацію ПН/АН тощо, і штрафи за заниження податку в декларації).

Тому значно логічніше підводити під амністію заниження, допущені в деклараціях за періоди з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р.*, тобто деклараціях за періоди березень, квітень, травень 2020 року.

* Свого часу актуальним було схоже формулювання в абз. 2 п. 7 підрозд. 10 розд. XX ПКУ щодо незастосування штрафів до єдиноподатників у 2012 році. У листах податківці відбувалися лише розлогими формулюваннями, а ось із консультації в «Віснику міністерства доходів і зборів», 2013, № 38, с. 11 випливала прив’язка саме до періодів. Та й багато незалежних фахівців прив’язувалися саме до періодів, а не до дати.

Але тут криється інша небезпека. Як застосувати ці періоди до квартальних або річних декларацій?

Наприклад, у декларації з податку на прибуток або з єдиного податку для гр. 3 немає поділу на місяці. А препарувати дані цих декларацій у розрізі дат операцій, що припадають на конкретні місяці, явно ніхто не буде, та це не завжди можливо.

Те ж саме можна сказати і про декларацію екологічного податку, туристичного збору, збору за паркування транспортних засобів. Декларації ж з єдиного податку гр. 4, податку на нерухомість, транспортного податку, плати за землю взагалі подаються на рік наперед, тобто також можуть пройти повз амністію (квартальний поділ усередині року, закладений у цих деклараціях, ніяк не допоможе втиснутися в амністію).

Що стосується місячних декларацій, то частина з них виведена з-під амністії (ПДВ, акциз). Залишається хіба що декларація з плати за землю, що подається тими, хто вирішив звітувати щомісячно.

Іншими словами, ця логічна на перший погляд позиція може призвести до того, що застосувати амністію буде толком ні до чого.

Думка податківців

Амністія щодо цього порушенню явно потребує роз’яснення податківців. В інформаційному листі від 20.03.2020 р. № 7 вони спробували відповісти на запитання: «чи застосовуються до платників податків санкції за заниження податкових зобов’язань?». Але, на жаль, відповідь вийшла розпливчаста: якщо платник податків допустив заниження податкових зобов’язань протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції, передбачені п. 123.1 ПКУ, не застосовуються, крім санкцій за заниження податкових зобов’язань з ПДВ, акцизного податку та рентної плати.

Єдине, що можна зрозуміти із цієї відповіді, — вільно або мимоволі податківці говорять про порушення, вчинені в періоді, а не за період.

Утім, і це не мало.

По-перше, зрозуміло, що вони не збираються ігнорувати амністію до штрафу за заниження податку.

По-друге, можливо, не схилятимуться до застосування концепції «прив’язка до періоду». До речі, швидше за все, для платників податків це буде навіть краще, оскільки під амністію може потрапити значно більше випадків заниження податку (гіпотетично — податок на прибуток і єдиний податок для гр. 3 за 2019 рік і 1 квартал 2020 року, екологічний податок, туристичний збір, збір за паркування транспортних засобів).

Але все-таки хотілося б якнайшвидше отримати чіткіші роз’яснення з боку контролюючих органів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі