Теми статей
Обрати теми

Нові «карантинні» строки перевірок

Децюра Сергій, податковий експерт
На період карантину законодавці ввели мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок (деталі на с. 19 цього номера). Про те, що саме слід розуміти під карантинним мораторієм на перевірки і як саме діє цей мораторій, читайте далі.

Не початі перевірки

Під мораторієм на проведення документальних перевірок, а також фактичних перевірок слід розуміти не повне скасування перевірок, які під нього потрапляють, а лише їх тимчасове призупинення чи перенесення.

Так, наприклад, якщо мова йде про документальні планові перевірки податківців, на які поширюється дія мораторію і початок проведення яких був запланований (про це містилася інформація у плані-графіку проведення планових документальних перевірок) на період з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р. (тобто на період дії мораторію), то проведення таких перевірок просто переноситься на післякарантинні періоди.

Тобто дати проведення таких перевірок повинні бути скориговані шляхом перенесення їх у плані-графіку на майбутні періоди, після закінчення мораторію на перевірки.

Отже, якщо до вас почнуть ломитися у двері фіскали і говорити, що за планом-графіком проведення документальних планових перевірок у вас має відбутися перевірка у період з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р., то їх можна не пускати і на поріг. При цьому

перенесення перевірок на післякарантинний період стосується усіх видів документальних планових перевірок

Пустити на документальну планову перевірку фіскалів ви можете тільки з 01.06.2020 р., тобто після закінчення мораторію.

Щоб довідатися, коли чекати на фіскалів у гості після закінчення карантину (тобто щоб дізнатися нові дати проведення перевірок, що потрапили під мораторій), слід заглянути до оновленого плану-графіка, який оприлюднили на офіційному вебсайті ДПСУ ще до 30.03.2020 р. (tax.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/402509.html).

Такий же висновок стосується і проведення позапланових документальних перевірок, які планувалося розпочати в період дії мораторію. Так, наприклад, фіскали стверджують (див. п. 9 інформаційного листа № 7): у випадку якщо вони запланували проведення, наприклад, позапланових перевірок на період дії мораторію і до початку запровадження мораторію (до 18.03.2020 р.) надіслали (вручили) письмові повідомлення про дату початку та місце проведення такої перевірки та копії наказів на проведення перевірки, то через дію мораторію в запланований період такі перевірки не відбуваються.

Водночас такі перевірки не скасовуються, а саме переносяться на час після закінчення мораторію, про що буде повідомлено платників окремо.

Що стосується непочатих фактичних перевірок, то оскільки їх проводять спонтанно, то платники навіть не могли здогадатися, що до когось мають прийти на таку перевірку. Тому про перенесення такої перевірки на післякарантинний період можуть знати тільки фіскали.

Не закінчені перевірки

З перевірками, що не розпочаті на 18.03.2020 р., але заплановані на карантинний період (з 18.03.2020 р. по 21.05.2020 р.), тільки-но розібралися — строк їх здійснення перенесено на післякарантинні періоди.

Але є ще перевірки, на які поширюється дія мораторію, але які були розпочаті до початку дії мораторію і не закінчені на 18.03.2020 р.

Проведення таких незакінчених перевірок не анулюється і не скасовується. Строк проведення таких перевірок просто тимчасово зупиняється на період до 31.05.2020 р.

Таке зупинення відповідно до п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ перериває термін проведення перевірки. При цьому для такого переривання не потрібно прийняття будь-яких додаткових рішень (наказів) контролюючим органом. Тобто переривання здійснюється автоматично на підставі норм ПКУ.

Отже, якщо у вас до початку мораторію кипіла перевірка, то починаючи з першого дня дії мораторію можна вже було не пускати фіскалів до себе на поріг, спираючись на сам факт наявності у п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ вказівки на початок мораторію.

Це всім зрозуміло. Не зовсім зрозумілим лишається те, що таке переривання проведення перевірки. У ПКУ трактування такого поняття не міститься. Якщо спиратися на норми ст. 264 ЦКУ, в якій говориться про переривання строків давності, то під цим терміном слід розуміти обнулення попереднього строку і початок відліку нового. Тобто після переривання перебіг строку починається заново, а час, що минув до переривання, до нового строку не зараховується.

На наш погляд, розуміти переривання строків перевірки саме так, як це трактує ЦКУ, не слід. Річ у тому, що в такому випадку:

— по-перше, фіскали порушать терміни здійснення перевірки, які їм відведені ст. 82 ПКУ. Фактично вони будуть перевіряти платника більше робочих днів, ніж їм дозволено ПКУ;

— по-друге, відбудеться порушення одного з принципів податкового законодавства, а саме принципу рівності, за яким не допускаються будь-які прояви податкової дискримінації і забезпечується однаковий підхід до всіх платників податків (п.п. 4.1.2 ПКУ). Коли ж після закінчення мораторію почнеться новий відлік строків перевірки, а не продовжиться, то суб’єкта, якого почали перевіряти до мораторію, перевірятимуть більше часу, ніж подібних суб’єктів, у яких перевірка почнеться саме після карантину;

— по-третє, у самому п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ спочатку говориться про тимчасове зупинення строків, а потім про переривання. Тобто в одній нормі містяться фрази, які суперечать одна одній. Враховуючи це, платник податків може скористатися принципом презумпції правомірності, за якою якщо норма закону припускає неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу, то рішення приймається на користь платника (п.п. 4.1.4 ПКУ).

Тому, на наш погляд, слід вважати, що якщо у платника податків на момент початку мораторію була перевірка, то

на період мораторію строк перебігу перевірки зупиняється і поновлюється після закінчення з урахуванням строку, який минув

Наприклад, якщо 10.03.2020 р. фіскали почали здійснювати документальну планову перевірку середнього підприємства (строк проведення перевірки 20 робочих днів), то до початку мораторію фіскали могли провести перевірку всього протягом 6 робочих днів (період з 10.03.2020 р. по 17.03.2020 р.), а після його закінчення вони ще можуть перевіряти підприємство протягом 14 робочих днів. Тобто строк закінчення перевірки сплине 19.06.2020 р.

Звертаємо увагу! Якщо у платника податків закінчується під час карантину строк давності щодо періоду, який перевіряють фіскали, то радіти зарано. Річ у тому, що п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не тільки вводить мораторій на перевірки (тобто відтерміновано у часі їх проведення чи закінчення проведення), а й призупиняє (заморожує) перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ЦКУ, на період з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р. Тобто закінчення строку давності, що припадав на період карантину, було продовжено на післямораторійний період.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі