Теми статей
Обрати теми

Мораторій на неподаткові перевірки

Вишневський Михайло, податковий експерт
Крім введення мораторію на період карантину на проведення податкових перевірок (деталі — у статті «Мораторій на податкові перевірки» цього номера), законодавці ввели також заборону на проведення під час карантину неподаткових перевірок. Про які саме перевірки йдеться, поговоримо нижче.

Мораторій, який він є

З мораторієм на проведення неподаткових перевірок є доволі багато питань. Річ у тому, що на сьогодні такий мораторій запроваджують одночасно двома законами, а саме законами № 530 та № 533. При цьому кожен з цих законів встановлює свій вид мораторію.

Щоб було зрозуміліше, у таблиці нижче наведемо, як саме кожен із цих законів встановлює мораторій на здійснення неподаткових перевірок.

Мораторій на неподаткові перевірки

Пункт 4 п.п. 2 розд. ІІ Закону № 530

Пункт 3 розд. ІІ Закону № 533

На період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів у сфері господарської діяльності

Тимчасово, до 30.06.2020 р., забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів у сфері господарської діяльності, крім держнагляду (контролю):

— за діяльністю суб’єктів господарювання, які віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику;

— у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

— у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення

Враховуючи такі формулювання та те, що Закон № 530 і Закон № 533 приймалися в парі їх норми мають не суперечити, а доповнювати один одного. Тому вважаємо, що мораторій на неподаткові перевірки, запроваджений Законом № 530, просто плавно буде переходити у мораторій, установлений Законом № 533. Тобто вважаємо, що мораторій на неподаткові перевірки буде проводитися у два етапи.

Етап 1. З 18.03.2020 р. (тобто з дати набрання чинності Законом № 530) і до дати закінчення карантину, тобто протягом всього періоду дії постанови Кабміну від 11.03.2020 р. № 211. У цей проміжок часу не можна проводити жодних планових заходів із здійснення держнагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Звертаємо увагу! Виходячи з норм чинної на сьогодні постанови № 211, карантин триватиме до 12.05.2020 р. Отже, як мінімум, по цю дату жоден орган держнагляду не зможе здійснити планові заходи, в тому числі і перевірку.

Етап 2. З дня закінчення карантину (наразі планується з 12.05.2020 р.) і до 30.06.2020 р. буде діяти дещо послаблена версія заборони на проведення неподаткових перевірок. А саме, не можуть бути проведені планові заходи із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, крім перевірки:

— діяльності суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику;

— у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

— у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

З 01.07.2020 р. мораторій на неподаткові планові перевірки може буде повністю знято.

Якщо карантин буде продовжуватися (як було зроблено вже не раз) після 12.05.2020 р. і дата його закінчення буде перенесена на 30.06.2020 р., або довше, то протягом усього карантину діятиме тільки 1 етап мораторію. Другий етап буде просто поглинений першим і тому закінчиться, так і не розпочавшись.

При такому розвитку подій протягом усього карантину діятиме тотальний мораторій на здійснення будь-яких планових заходів.

Дія мораторію

Мораторій на проведення неподаткових заходів нагляду (у тому числі перевірки) стосується тільки планових заходів контролю. Тому тільки на такі планові заходи в період до 30.06.2020 р. буде накладено табу.

А от про заборону на позапланові заходи контролю (підстави для яких прописані у ст. 6 Закону № 877), ні Закон № 530, ні Закон № 533 не містить. Із цього випливає, що

протягом усього мораторію можуть бути здійснені позапланові заходи контролю (позапланові перевірки)

Отже, якщо до вас ідуть на позапланову неподаткову перевірку, то відмовити у доступі на підприємство для її проведення не можна.

Закони № 530 і № 533 просто забороняють проводити планові заходи контролю. З дотриманням цієї заборони все просто, якщо планові заходи (перевірки) до початку мораторію не починалися. Тоді просто проведення таких заходів контролю на період мораторію буде скасовано і перенесено на пізніші періоди. А як чинити з тими плановими заходами, що почалися до карантину і на момент запровадження заборони на їх проведення не закінчені?

На наш погляд, строк проведення таких перевірок буде просто зупинений на період мораторію і розпочнеться після нього з урахуванням строків здійснених заході контролю до мораторію.

Кому заборона не в радість

Закон № 530 та Закон № 533 вводять заборону на здійснення планових заходів всіма органами, на здійснення заходів (перевірок) якими поширюється дія Закону № 877.

Водночас у самому Законі № 877 чітко не вказано, на які органи держнагляду (контролю) він поширюється. У ст. 2 цього Закону тільки наведено перелік відносин, на які він не поширюється. До цього переліку потрапили відносини, що виникають під час здійснення заходів:

— валютного, податкового та митного контролю;

— державного експортного контролю (крім здійснення держнагляду (контролю) за дотриманням законодавства про космічну діяльність в Україні);

— контролю за дотриманням бюджетного законодавства;

— банківського нагляду;

— контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції;

— контролю в галузі телебачення і радіомовлення;

— контролю за дотриманням суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, законодавства у сферах енергетики та комунальних послуг;

— державного ринкового нагляду та контролю нехарчової продукції.

Як бачите, серед відносин, на які не поширюється дія Закону № 877, ви не відшукаєте, наприклад, відносин з приводу державного нагляду та контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища, тобто відносин, які контролює Мінприроди. Отже, планові заходи цього органу підпадають під дію карантину.

Що стосується Держпраці, то вони самі заявляють (dn.dsp.gov.ua/), що у зв’язку з введенням карантину на період його дії заборонено проведення заходів контролю за дотриманням законодавства. Тобто інспекторами праці у цей період не будуть здійснюватися інспекційні відвідування суб’єктів господарювання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі