Теми статей
Обрати теми

ЄСВ-перевірки: які під забороною

Савченко Олена, налоговый эксперт
Мораторій на перевірки, на щастя, не обійшов стороною й перевірки правильності, обчислення і сплати ЄСВ. Але наші читачі просять роз’яснити: які саме ЄСВ-перевірки та за який період проводитися не повинні? Про те, які є нюанси в плані перевірочного ЄСВ-мораторію, розповімо в цій статті.

Документальні перевірки. Відразу основні факти. Законом № 533 установлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення і сплати ЄСВ. При цьому з урахуванням норм Закону № 540 такий мораторій уведено на період з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р.

При цьому є ціла низка підприємств та ФОП, які початок карантину застали якраз у стадії розпалу документальної перевірки, що вже почалася в них. Для них є спеціальна норма. ЄСВ-перевірки, які були розпочаті до 18.03.2020 р. і не були завершені, призупиняються до 31.05.2020 р. Тобто після того як закінчиться «карантинний» мораторій, контролюючі органи мають право продовжити ці перевірки і завершити їх.

А якщо платникам направили або вручили письмове повідомлення про проведення документальної планової ЄСВ-перевірки і в ньому зазначено, що датою початку такої перевірки є дата, яка перебуває в межах періоду мораторію (з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р.)? У листі № 7 податківці зазначають, що платники будуть додатково проінформовані про введення «карантинного» мораторію і, відповідно, про зміну дати, коли почнеться перевірка. Тобто заплановані перевірки не будуть скасовані, проте їх строки будуть відкориговані на майбутні періоди.

Камеральні ЄСВ-перевірки. На жаль, дія мораторію не поширюється на камеральні ЄСВ-перевірки. Податківці в п. 17 листа № 7 зробили акцент на тому, що камеральні перевірки звітності з ЄСВ не призупиняються та проводитимуться, як і раніше.

Нагадаємо, що можливість проведення камеральних ЄСВ-перевірок закріплена в ч. 1 п. 2 ст. 13 Закону № 2464. Згідно із цією нормою камеральні ЄСВ-перевірки проводяться в порядку, встановленому ст. 76 ПКУ.

Єдине, що могло б зіграти на руку платникам ЄСВ, — це те, що в камеральних перевірок є свій строк проведення: 30 календарних днів, що настали за останнім днем граничного строку подання ЄСВ-звіту (якщо звітність подана із запізненням, то — з дати фактичного подання звіту) (п. 76.3 ПКУ).

Але податківці вважають, що камеральні перевірки з ЄСВ проводяться без дотримання строку давності (201.07 БЗ). Аргументують вони положеннями ч. 16 ст. 25 Закону № 2464. Але заради справедливості слід сказати, що в цій нормі Закону № 2464 про камеральні перевірки не йдеться.

Документальні перевірки при ліквідації ФОП. Перевірку карантином, на жаль, витримують далеко не всі ФОП. Багатьом із них не залишилося іншого вибору, як розреєструватися. При знятті з реєстрації на ФОП як платника ЄСВ, як і коли буде проведена така ЄСВ перевірка в умовах перевірочного мораторію? Як довго доведеться на неї чекати?

Питання для багатьох ФОП дійсно гостре, адже, на відміну від податків, за ЄСВ-боргами немає строку давності (п. 16 ст. 25 Закону № 2464). Фактично це означає, що, доки перевірка на предмет сплати ЄСВ не проведена, ризик потрапити під штрафи зберігається. Але річ у тому, що строки, протягом яких має бути проведена ЄСВ-перевірка при ліквідації ФОП, не встановлені. Тому після внесення запису до ЄДР про припинення і подання ліквідаційної звітності її можна чекати довго. А мораторій на документальні перевірки, вважаємо, тільки додасть час очікування. Але вплинути на дату початку ліквідаційної перевірки у ФОП немає змоги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі