Теми статей
Обрати теми

Допомога на дітей для ФОП. Кому треба, налітай!

Савченко Олена, налоговый эксперт
Кабінет Міністрів постановою від 22.04.2020 р. № 329 затвердив Порядок виплати ФОП допомоги на дітей на період карантину. Хто зможе отримати цю допомогу, за яких умов, в якому розмірі та за який період, з’ясуємо прямо зараз.

Насправді далеко не всі ФОП зможуть розраховувати на «карантинну» допомогу на дітей від держави. Та і сама допомога фактично буде надана не на весь період карантину, а тільки за травень і червень (якщо карантин закінчиться в травні). Ну а тепер деталі.

Кому надається?

Допомогу на дітей зможуть отримати ФОП на єдиному податку груп 1 і 2 на кожну дитину до досягнення нею 10-річного віку (включно) при виконанні таких умов. Перелічимо їх.

1. ФОП має бути зареєстрований у 2019 році або раніше.

Система оподаткування має значення тільки на момент звернення по допомогу. Не важливо, на якій системі ФОП працював раніше, в якій групі єдиного податку він був, головне — бути спрощенцем групи 1 або 2 на момент звернення по допомогу.

ФОП на загальній системі і на єдиному податку групи 3 права на цю допомогу не мають

2. Сплата ЄСВ «за себе». ФОП повинен сплатити ЄСВ «за себе» за всі місяці 2019 року (всі місяці після держреєстрації, якщо зареєструвався у 2019 році).

Під знаком питання право на отримання допомоги ФОП з інвалідністю. Такі особи звільнені від сплати ЄСВ. А умова про сплату ЄСВ за 2019 рік міститься в Порядку № 329 без будь-яких застережень і, схоже, виключає таких осіб зі списку претендентів на допомогу. Можливо, це питання вирішиться на практиці в позитивному для таких осіб ключі. Але поки що нічого напевно стверджувати не можна.

3. Вік дітей. Допомога призначається на кожну дитину до 10 років включно.

Звідси питання про призначення допомоги дітям, яким виповнюється 10 років у період звернення по допомогу (у травні) та/або в період, за який призначається допомога (травень, червень).

Тут орієнтуємося на місяць, за який призначається допомога.

Якщо дитині виповнюється 10 років у червні, то при виконанні інших умов допомога ФОП має бути призначена і за травень, і за червень. Якщо дитині виповниться 10 років на момент звернення по допомогу в травні, то допомогу призначать тільки за травень.

4. Послуга «муніципальна няня». Якщо ФОП уже отримує компенсацію послуги «муніципальна няня», у цьому випадку соцдопомогу на дітей не призначать.

Отримання субсидії або інших видів соцдопомоги (крім «муніципальної няні») — не перешкода для призначення допомоги на дітей.

З умовами надання допомоги визначилися. Тепер з’ясуємо ще декілька важливих деталей.

Обидва батьки — ФОП. Якщо в сім’ї обидва батьки — ФОП, чи означає це, що кожен з них має право на допомогу на дітей? На жаль, ні. У Порядку № 329 чітко визначено, що допомогу призначать тільки одному з батьків (опікунові).

У ФОП є наймані працівники. Наявність найманих працівників теж не привід відмовити в призначенні допомоги. Умови про те, що у ФОП не повинно бути найманих працівників, у Порядку немає.

Є доходи. Отримати таку допомогу можуть усі ФОП, що потрапляють під умови, які ми навели вище, незалежно від того, отримував ФОП дохід у карантинний період чи не вів діяльності й не отримував доходів.

Про яку суму йдеться?

Допомога виплачується на кожну дитину в такій сумі:

— діти 5 років і молодше — 1779 грн/міс.;

— діти із 6 до 10 років (включно) — 2218 грн/міс.

Якщо дитині виповниться 6 років, суму допомоги перерахують з наступного місяця.

Допомогу виплачуватимуть щомісячно за повний місяць.

ПДФО/ВЗ із суми не утримується (п.п. 165.1.1 ПКУ). ЄСВ на цю суму теж не нараховується.

За який період дадуть?

Допомога призначається з місяця звернення за нею на весь період карантину плюс один місяць після його завершення. Порядок № 329 з’явився у травні, відповідно звертатися за допомогою ФОП почнуть у травні. Тому період, на який призначать допомогу, обмежується травнем — червнем.

За березень і квітень заднім числом допомога призначатися не буде. Тож заяви уряду про те, що допомога призначається на весь період карантину, — сильне перебільшення.

Куди та які документи подавати?

Звертатися за призначенням допомоги потрібно в органи соцзахисту населення за зареєстрованим місцем проживання ФОП або за місцем його фактичного проживання.

В останньому випадку органи соцзахисту населення самостійно перевірять той факт, що ФОП не отримує допомогу за місцем прописки.

Якщо ФОП мешкає в сільській місцевості, то документи можна подати в сільраду, а звідти їх передадуть в органи соцзахисту населення.

Перелічимо документи, які будуть потрібні для призначення допомоги.

Якщо ФОП подає документи в паперовому вигляді, то будуть потрібні:

1) заява про призначення допомоги (форма наведена в додатку до Порядку і буде розміщена на сайті Мінсоцполітики).

У цій заяві, крім усього іншог!о, потрібно зазначити рахунок ФОП, на який надійде допомога;

2) копії свідоцтв про народження дітей;

3) довідка за формою ОК-7 про сплату ЄСВ (видає ПФУ). Цей документ можна оформити онлайн за наявності в підприємця КЕП/ЕЦП;

4) іноземець або особа без громадянства, які постійно мешкають на території України, в доповнення до переліку документів зобов’язані подати копію документа, що підтверджує право постійного проживання в Україні;

5) якщо дитина під опікою — копія рішення місцевої влади або суду про встановлення опіки.

Документи можна буде подати і в електронному вигляді (за наявності в підприємця КЕП/ЕЦП).

Ця опція вже доступна за посиланням dopomoga2fop.ioc.gov.ua.

Щоб подати документи в електронному вигляді, будуть потрібні фотокопії всіх зазначених вище документів

Органи соцзахисту населення повинні розглянути ці документи і прийняти рішення про призначення допомоги протягом 3 робочих днів.

Перевірка належності ФОП до першої або другої групи платників єдиного податку буде проводитися з використанням даних з Реєстру платників єдиного податку.

Про призначення допомоги або про відмову (із зазначенням причини) підприємця повідомлять письмово або в електронній формі.

Потім допомогу перекажуть на рахунок ФОП, зазначений у заяві.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі