Теми статей
Обрати теми

Позовна давність і Ко: що ще продовжили?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Ви вже знаєте, що загальний трирічний строк позовної давності (ПД), установлений ст. 257 ЦКУ, продовжено на період дії карантину. Водночас на цей же період продовжені й інші строки, встановлені окремими статтями ЦКУ і ГКУ. Давайте з'ясуємо, про які саме строки йдеться.

Крім загального строку ПД, установленого ст. 257 ЦКУ, продовжено строки, встановлені ст. 258, 362, 559, 681, 728, 786, 1293 ЦКУ і ст. 232, 269, 322, 324 ГКУ. Перелічимо їх у таблиці.

Продовжені строки із ЦКУ і ГКУ

Спеціальна ПД в 1 рік (ст. 258 ЦКУ) за вимогами

1

про стягнення неустойки (штрафу, пені)

2

про спростування недостовірної інформації, розміщеної в ЗМІ

3

про переведення на співвласника прав та обов’язків покупця в разі порушення переважного права купівлі частки в спільній власності (ст. 362 ЦКУ)

У разі продажу частки в праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, і на інших рівних умовах. Виняток — продаж з публічних торгів. При цьому продавець частки повинен письмово повідомити інших співвласників про бажання продати свою частку, зазначивши ціну та інші умови, на яких він її продає. Продаж частки іншій особі може відбутися, тільки якщо співвласники відмовилися від переважного права купівлі або не скористалися ним протягом одного місяця (для нерухомого майна) або 10 днів (для рухомого майна) з дня отримання повідомлення від продавця (ч. 1 і 2 ст. 362 ЦКУ).

Зверніть увагу! Продовжено не лише річний строк ПД, але й період, відведений співвласникам на здійснення переважного права купівлі (1 місяць/10 днів).

Наприклад, співвласник вирішив продати частку будинку (50 %), про що він повідомив іншого співвласника (якому належать інші 50 %) 10.03.2020 р. Тоді другий співвласник може скористатися своїм переважним правом купівлі до 22.06.2020 р. (10.04.2020 р. + 72 дні (період карантину, якщо він закінчиться 22.05.2020 р.)). Якщо ж співвласник продав свою частку 10.03.2020 р. без повідомлення іншого співвласника, то той може звернутися до суду до 21.05.2021 р. (10.03.2021 р. + 72 дні (період карантину, якщо він закінчиться 22.05.2020 р.))

4

у зв’язку з недоліками проданого товару (ст. 681 ЦКУ)

Суб’єкти господарювання повинні керуватися аналогічним строком зі ст. 269 ГКУ (див. нижче)

5

про розірвання договору дарування (ст. 728 ЦКУ)

6

у зв’язку з перевезенням багажу, пошти (ст. 925 ЦКУ)

Позов перевізникові може пред’являтися відправником вантажу або його одержувачем у разі повної або часткової відмови перевізника задовольнити претензію або якщо перевізник не відповість на таку претензію в місячний строк (ч. 2 ст. 925 ЦКУ).

Зверніть увагу! Продовжено не лише ПД, але й строк для надання відповіді перевізником за претензією

7

про оскарження дій виконавця заповіту (ст. 1293 ЦКУ)

8

про визнання недійсним рішення загальних зборів товариства

Спеціальна ПД за вимогами про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення до доходу держави — 4 роки (ст. 258 ЦКУ)

ПД за договором поруки — 3 роки (ст. 559 ЦКУ)

Перебіг ПД за договором поруки починається з дня настання строку виконання основного зобов’язання (наприклад, постачання товарів (основне зобов’язання), забезпечене порукою, повинне відбутися 12.05.2020 р. Тоді ПД за договором поруки почне закінчуватися 13.05.2020 р.). Якщо строк виконання зобов’язання не встановлений або пов’язаний з моментом пред’явлення вимог, то 3 роки відлічують з дня укладення договору поруки. Якщо протягом 3 років кредитор не пред’явить позов поручителеві, порука припиняється

ПД за договором найму — 1 рік (ст. 786 ЦКУ)

До вимог про відшкодування збитків у зв’язку з пошкодженням речі, яка була передана в користування наймачеві, а також до вимог про відшкодування витрат на поліпшення речі застосовується ПД в 1 рік. Перебіг ПД за вимогами наймодавця починається з моменту повернення речі наймачем, за вимогами наймача — з моменту припинення договору найму

ПД у зв’язку з недоліками проданого товару — 6 місяців (ст. 269 ГКУ)

Продовжено також граничні строки відліку гарантійного строку експлуатації, встановлені ст. 269 ГКУ (гарантійний строк експлуатації обчислюється від дня введення виробу в експлуатацію, але не пізніше одного року з дня одержання виробу покупцем (споживачем), а щодо виробів народного споживання, які реалізуються через роздрібну торгівлю, — з дня роздрібного продажу речі, якщо інше не передбачено стандартами, технічними умовами або договором (ч. 3 ст. 269 ГКУ))

ПД за договором підряду на капітальне будівництво (ст. 322 ГКУ)

У разі неналежної якості робіт за договором підряду на капітальне будівництво закінчення ПД стартує з дня приймання роботи замовником і становить:

1 рік — за недоліками некапітальних конструкцій, а у разі якщо недоліки не могли бути виявлені при звичайному способі приймання роботи — 2 роки;

3 роки — за недоліками капітальних конструкцій, а в разі якщо недоліки не могли бути виявлені при звичайному способі приймання роботи — 10 років;

30 років — за відшкодуванням збитків, завданих замовникові протиправними діями підрядника, які призвели до руйнувань та аварій.

У випадку якщо договором підряду або законодавством передбачено надання гарантії якості роботи і недоліки виявлені в межах гарантійного строку, перебіг строку ПД починається з дня виявлення недоліків

ПД за договором підряду на проведення проєктних і досліджувальних робіт (ст. 324 ГКУ)

Позов про відшкодування замовникові збитків, завданих недоліками проєкту, може бути поданий протягом 10 років, а якщо збитки завдані протиправними діями замовника, які призвели до руйнувань, аварій, обрушень, — протягом 30 років з дня прийняття побудованого об’єкта

Строки застосування штрафних санкцій (ст. 232 ГКУ)

Нарахування штрафних санкцій за невиконання зобов’язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через 6 місяців з дня, коли зобов’язання мало бути виконане (ч. 6 ст. 232 ГКУ)

Наостанок нагадаємо ще про один «цивільний» строк.

Згідно з ч. 2 ст. 530 ЦКУ, якщо строк виконання зобов’язання не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання в будь-який час. А боржник повинен виконати його в 7-денний строк з дня пред’явлення вимоги, якщо обов’язок негайного виконання не випливає з договору або закону. Так ось, цей строк законодавці не продовжили. Тож розраховуватися за невизначеними зобов’язаннями боржники, як і раніше, повинні протягом тижня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі