Теми статей
Обрати теми

Щорічні збори учасників ТОВ і АТ: строки проведення

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи встановлено законодавством перенесення строків для проведення щорічних зборів учасників ТОВ і акціонерів? (м. Київ)

Таке перенесення строків дійсно передбачене. Але не для всіх підприємств. І з’явилося воно завдяки законодавчим ініціативам, що знайшли своє оформлення у Законі № 540.

Збори учасників ТОВ. Строки щорічних зборів учасників ТОВ прописано у ч. 2 ст. 31 Закону про ТОВ. У зазначеній нормі сказано, що річні загальні збори учасників скликаються протягом шести місяців наступного за звітним року, якщо інше не встановлено законом.

Тож за загальним правилом збори учасників ТОВ за підсумками 2019 року мали би відбутися до закінчення червня 2020 року.

Однак Закон № 540 визначив, що норми ст. 31 Закону про ТОВ щодо строків проведення річних загальних зборів учасників не застосовуються у 2020 році до товариств, які є емітентами цінних паперів.

Встановлено, що річні загальні збори учасників таких ТОВ за результатами 2019 фінансового року мають бути проведені у строк не пізніше трьох місяців починаючи з дати завершення карантину, встановленого Кабміном. Водночас провести збори у загальні строки теж можна і це не буде порушенням законодавства (п. 51 гл. VIII Закону про ТОВ).

Збори акціонерів. Акціонерні товариства (АТ) зобов’язані скликати річні загальні збори своїх акціонерів не пізніше 30 квітня наступного за звітним року. Відтак, наразі строк на проведення загальних зборів акціонерів уже сплив. Ясна річ, в умовах карантину далеко не всі АТ змогли провести такі збори вчасно.

Саме тому Закон № 540 і встановив, що норми ст. 32 Закону про АТ щодо строків проведення річних загальних зборів акціонерів не застосовуються у 2020 році. Натомість річні загальні збори акціонерів за результатами 2019 фінансового року мають бути проведені у строк не пізніше трьох місяців починаючи з дати завершення карантину, встановленого Кабміном (п. 10 розд. XVII Закону про АТ).

Отже, можна констатувати, що і акціонерні товариства, і ТОВ — емітенти цінних паперів отримали відстрочку у вигляді 3 місяців починаючи з дати завершення карантину для того, щоб провести свої загальні річні збори.

До того ж законодавець передбачив: якщо карантин буде настільки жорстким, що унеможливить проведення зборів акціонерів і учасників, такі збори на виконання вимог законодавства можна проводити дистанційно. Дистанційні збори акціонерів та учасників корпоративних інвестиційних фондів проводяться відповідно до Тимчасового порядку скликання та дистанційного проведення загальних зборів акціонерів та загальних зборів учасників корпоративного інвестиційного фонду, затвердженого рішенням НКЦПФР від 16.04.2020 р. № 196. Хоча НКЦПФР пропонує використовувати його і ТОВ — емітентам цінних паперів (див. повідомлення від 09.04.2020 р.*). Водночас будь-які ТОВ можуть проводити загальні збори учасників у режимі відеоконференції (ч. 3 ст. 33 Закону про ТОВ).

* Див.: nssmc.gov.ua/rozroblenyi-tymchasovyi-poriadok-dystantsiinoho-provedennia-zahalnykh-zboriv-aktsioneriv/

Перенесення строків, відведених на проведення річних зборів, — це доволі важлива річ. Адже Закон № 540 саме до цієї дати прив’язав строки розкриття інформації у підприємств — емітентів цінних паперів (п. 7 розд. VII Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480-IV).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі