Теми статей
Обрати теми

ЄСВ з ФОП: гарні новини

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Законодавці продовжують тримати бухгалтерів у тонусі, щотижня змінюючи правила податкової гри. Добралися й до ЄСВ з ФОП. Тут не обійшлося простим продовженням строків несплати. Все куди глобальніше та цікавіше. Зауважимо, що остаточні тексти прийнятих законів, які сьогодні будемо розглядати (законопроєкти № 3329-д та № 2166), не оприлюднені. Тож спираємося на текст законопроєктів до другого читання.

Тут продовжили

Аналізуємо Закон, прийнятий 13.05.2020 р. на базі законопроєкту № 3329-д. Зміни набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування закону.

Що отримали? Підприємців (загальна система, єдиний податок), незалежних професіоналів, членів фермерських господарств ще на один місяць звільнили від сплати ЕСВ за себе. Наразі вони мають право не сплачувати за себе ЄСВ за березень, квітень та травень 2020 року. І не важливо, призупинена діяльність через карантин чи ні, є працівники чи ні, є дохід у пільгових місяцях чи ні.

У пенсійний стаж ці місяці увійдуть.

Якщо вже сплатили ЄСВ за квітень та травень, можна або залишити таку оплату, або обліковувати її як переплату. Все у ваших руках. Головне тут — правильно заповнити річний звіт з ЄСВ.

Тут змінили

Аналізуємо Закон, прийнятий 13.05.2020 р. на базі законопроєкту № 2166.

ФОП-загальносистемникам та незалежним професіоналам, які не отримували прибутку та не платили ЄСВ за себе, пробачать нараховані суми недоїмки за період з 1 січня 2017 року по день набрання чинності Законом, а також пені та штрафи на такі суми.

Проте таке прощення відбудеться не автоматом. Платнику податків потрібно буде подати податківцям заяву на списання та звітність з ЄСВ за себе за періоди, за які її не подавали, а держреєстратору — заяву на розреєстрацію.

Стартує процес, якщо ми правильно зрозуміли законодавця, з 01.01.2021 р. (дата набрання чинності Законом у цілому). На все — 90 календарних днів з дня набрання чинності законом. Якщо недоїмка вже сплачена/стягнута — повертати нічого не будуть. А якщо сплачена/стягнута частково — пробачать тільки решту. Сумлінним платникам — які ЄСВ за себе справно платили — також нічого не пробачать і не повернуть.

Що ще нас чекає з 01.01.2021 р.?

З цієї дати будуть звільнені від сплати ЄСВ за себе ФОП та члени фермерських господарств, які отримують пенсію за вислугу років. Також когорту ЄСВ-звільненців поповнили незалежні професіонали — пенсіонери та особи з інвалідністю.

Хочете ще звільнень від ЄСВ? Будь ласка! Незалежних професіоналів звільнять від сплати ЄСВ за себе, якщо вони взяті на облік як ФОП та здійснюють один вид діяльності одночасно як ФОП і як незалежні професіонали.

ФОП на загальній системі з зазначеної дати зможуть не сплачувати ЄСВ за місяці, в яких не отримано дохід (прибуток).

ФОП (основна система та єдиний податок) та незалежних професіоналів, які мають основне місце роботи (працюють у іншого роботодавця), звільнятимуть від сплати ЄСВ за себе за місяці, за які основні роботодавці сплатили за них ЄСВ у розмірі не менше мінстрахвнеску.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі