Теми статей
Обрати теми

Виводимо працівників на робочі місця

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Уряд пом’якшив карантин. Частина роботодавців виводить працівників на роботу. Звісно ж, виникають запитання: а чи потрібно видавати накази про такий вихід? Чи можна відкликати працівника із відпустки за свій рахунок? Як припинити простій, дистанційну роботу? Вичерпні відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.

Чи потрібен наказ?

Роботодавець виводить на роботу працівників, які не працювали через карантинні заборони. Чи потрібно видавати наказ/розпорядження про такий вихід? Відповідь на це запитання залежить від документального оформлення такої нероботи.

Так, якщо в наказі про надання відпустки за свій рахунок чи про введення простою була вказана кінцева дата, наприклад, по 22 травня, і працівники виходять на роботу з понеділка 23 травня, то жодних наказів із формулюванням «стати до роботи» видавати не потрібно.

Інша річ, якщо в наказі дата залишалася відкритою. В цьому випадку, якщо працівники виходять на роботу саме зараз, без наказу не обійтися. Адже карантин не закінчився.

Відпустка за свій рахунок

Відпустка без збереження зарплати на період карантину надана до закінчення карантину. Чи можна працівника відкликати з відпустки за свій рахунок вже зараз? Ні, не можна. Це не передбачено чинним трудовим законодавством.

Проте працівник може сам звернутися до роботодавця із заявою про припинення відпустки без збереження заробітної плати. Це не заборонено. Текст заяви може бути таким: «Прошу дозволити перервати відпустку без збереження заробітної плати на період карантину та стати до роботи з 18.05.2020».

На підставі цієї заяви роботодавець видає наказ про дострокове закінчення відпустки за свій рахунок (див. рис. 1).

img 1

Рис. 1. Зразок наказу про дострокове закінчення відпустки за свій рахунок

Як припинити простій?

Підприємство оголосило простій до закінчення карантину, встановленого постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211. Проте вже сьогодні є можливість відновити роботу. Чи може воно припинити простій? Так. Для цього потрібно видати відповідний наказ (див. рис. 2) та ознайомити з ним працівників.

img 2

Рис. 2. Зразок наказу про припинення простою

Як повернути дистанційника?

Працівникові відповідним наказом на час карантину надали можливість працювати вдома дистанційно. Проте вже зараз виникла потреба повернути його в офіс. Як це зробити? Дуже просто. Працівник надає роботодавцю заяву про дострокове припинення дистанційної роботи (роботи вдома). Текст її може бути таким: «Прошу припинити мені виконання роботи дистанційно та дозволити працювати за місцезнаходженням бухгалтерії ТОВ «Калинка» з 18.05.2020». На підставі цієї заяви роботодавець видає відповідний наказ (див. рис. 3).

img 3

Рис. 3. Зразок наказу про дострокове припинення дистанційної роботи

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі