Теми статей
Обрати теми

Документи на отримання ліцензії під час карантину

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи передбачено законодавством перенесення строків подання документів для отримання ліцензії? Чи є можливою взагалі подача документів на отримання ліцензії під час карантину? (м. Суми)

Ні, цього законодавство не передбачає.

Отримання нових і продовження вже діючих ліцензій на період карантину відбувається у звичайному порядку

Це стосується як спеціальних ліцензій, порядок отримання яких регулюється, наприклад, ст. 3 «алко-тютюнового» Закону України від 19.12.95 р. №481/95-ВР, так і решти ліцензій, які видаються в порядку, що його прописано у ст. 10 — 13 Закону України від 02.03.2015 р. № 222-VIII. До обох цих законів у зв’язку із карантином не вносилося жодних змін щодо порядку отримання ліцензій або їх подовження.

Отже, ніяких карантинних особливостей для вже діючих ліцензіатів чи здобувачів ліцензії наразі не передбачено. Ті ліцензіати, в кого дія ліцензії закінчилася під час карантину, для продовження ліцензованої діяльності повинні отримувати нову ліцензію. А суб’єкти господарювання, які вперше отримують ліцензію, ніяк не обмежені в цьому праві карантином.

Спочатку про алкотютюнові та пальні ліцензії. Законодавці на період карантину не продовжили і не призупинили термін дії уже отриманих таких ліцензій.

Звертаємо увагу: податківці дозволяють документи на отримання чи продовження дії ліцензії подавати онлайн. Це дуже актуально під час карантину. Також можна направити документи поштовим відправленням або залишити безпосередньо у скриньці для документів у податковій.

Податківці отримають документи, необхідні для видачі ліцензії, та розглянуть їх без участі суб’єктів господарювання. Натомість інформацію про оформлені, анульовані та призупинені ліцензії розмістять на сайті відповідних податкових. Про це нас люб’язно повідомили у своїх роз’ясненнях від 25.03.2020 р. ГУ ДПС у Київській обл. (див.: kyivobl.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/412858.html) і ГУ ДПС у Херсонській обл. (див.: kherson.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/413102.html).

Те ж саме стосується й отримання ліцензії на зберігання пального суб’єктами, які зберігають пальне для власних цілей на своїй території.

При отриманні інших видів ліцензій наразі теж не існує ніяких особливостей. Візьмімо, до прикладу, ліцензію на здійснення діяльності на ринку електричної енергії. Порядок її отримання регулюється ст. 8 Закону України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 р. № 2019-VIII та Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 22.12.2017 р. № 1467.

Так от, у зв’язку з карантином Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, здійснює прийом заяв про отримання ліцензії на право провадження господарської діяльності у сферах енергетики та комунальних послуг виключно через Єдиний державний портал адміністративних послуг (див.: my.gov.ua). Про це Нацкомісія повідомила у своєму роз’ясненні від 16.03.2020 р. (див.: nerc.gov.ua/?news=10025).

Нагадаємо: цей портал надає можливість здобувачам ліцензії та ліцензіатам подавати онлайн заяву та документи для отримання ліцензії, а також повідомлення про зміни даних, які були зазначені в документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії. Для цього необхідно авторизуватись за ЕЦП.

При отриманні ліцензії під час карантину вам на електронну пошту надійде її відсканована копія. Оригінал ліцензії ви отримаєте після припинення карантину (див.: nkrzi.gov.ua/index.php?r=site/index&pg=53&language=uk).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі