Теми статей
Обрати теми

Ставка дисконтування при оренді

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Яку ставку дисконтування використовувати для цілей МСФЗ 16? Чи можна отримати документ зі свого банку із ставкою, за якою він видає кредити? Чи обов’язково переглядати ставку дисконтування та з якою періодичністю? Давайте розбиратися.

На дату початку оренди орендар повинен оцінити орендне зобов’язання за теперішньою вартістю майбутніх орендних платежів. Для цього усі компоненти орендного зобов’язання йому потрібно продисконтувати. За вимогами § 26 МСФЗ 16 орендні платежі дисконтують, застосовуючи:

— припустиму ставку відсотка в оренді, якщо її можна без зусиль визначити, або

— ставку додаткових запозичень орендаря.

Припустиму ставку відсотка в оренді додаток А до МСФЗ 16 визначає як ставку дисконтування, завдяки якій теперішня вартість орендних платежів та негарантованої ліквідаційної вартості дорівнює сумі справедливої вартості базового активу та будь-яких первісних прямих витрат орендодавця.

Проте, як визнала Рада з МСФЗ, орендарю може бути складно визначити припустиму ставку відсотка, яку орендодавець встановив для цього договору (§ ВС161 «Підстав для висновків»). Це, зокрема, стосується оренди, в якій базовий актив (об'єкт оренди) матиме значну залишкову вартість наприкінці строку оренди, наприклад при оренді нерухомого майна. До того ж орендар дуже часто не знатиме суму первісних прямих витрат орендодавця. На додачу він, як правило, матиме обмежену інформацію про первісну справедливу вартість базового активу та його очікувану залишкову вартість наприкінці строку оренди.

Якщо орендареві не вдається легко визначити таку ставку дисконтування, він повинен застосувати ставку додаткових запозичень орендаря, тобто ставку відсотка, за якою орендар на дату початку оренди міг би взяти кредит, щоб придбати актив за вартістю подібний до активу з права користування (додаток А до МСФЗ 16):

— на аналогічний строк, тобто що відповідає строку оренди;

— з подібним забезпеченням, тобто заставою;

— за аналогічних економічних умов, включаючи юрисдикцію, валюту і дату, на яку укладається договір оренди.

Чи може орендар для визначення ставки додаткових запозичень скористатися кредитною пропозицією від свого банку за кредитами на аналогічні суми, забезпечення та строки? Так! Але таку ставку можна використовувати лише як відправну точку для розрахунку. Цілком імовірно, що її доведеться відкоригувати для того, аби врахувати всі деталі конкретної оренди (§ ВС162 «Підстав для висновків»). У будь-якому разі ставку дисконтування потрібно обґрунтувати. А сам процес визначення ставки доцільно закріпити в обліковій політиці.

До речі, НБУ пропонує орендарям використовувати різні методи визначення ставки додаткового запозичення, спираючись на власний досвід залучення позикових коштів та професійне судження з урахуванням вимог МСФЗ 13 «Оцінка справедливої вартості» (див. лист від 07.03.2019 р. № 60-0007/13263).

Після дати початку оренди орендар переоцінює орендне зобов’язання з метою відображення змін орендних платежів. Щоб переоцінити орендне зобов’язання, переглядають і ставку дисконтування. Перегляд ставки здійснюють у випадку:

— зміни строку оренди;

— перегляду оцінки опціону на придбання базового активу;

— модифікації, яка не обліковується як окрема оренда.

Крім того, переглянуту ставку дисконтування застосовують у випадку, коли зміна орендних платежів сталася внаслідок зміни плаваючих ставок відсотка (§ 43 МСФЗ 16).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі