№43

Податки & бухоблік, травень, 2020/№ 43 Інші номери журналу ›
  • Основна ідея МСФЗ 16 та наслідки його застосування Міжнародні стандарти все упевненіше закріплюються в обліку українських підприємств. Відповідно розширюється коло осіб, яким потрібен глибший їх аналіз. Зараз у наш об’єктив потрапив стандарт МСФЗ 16 «Оренда» (далі — МСФЗ 16), який застосовується з 01.01.2019 р. Його впровадження, по суті, призводить до збільшення обсягу розкриваної інформації про операції оренди і, як наслідок, до значного підвищення трудовитрат на етапах аналізу таких операцій та розробки методології їх обліку. Давайте спочатку розберемося з тим, для чого все це потрібно? У чому суть цього стандарту та його основна ідея?
  • Звільнення від МСФЗ 16 Про загальні правила і принципи обліку операцій оренди ви вже знаєте з попередньої статті. Але ж із кожного правила є винятки, тому в цій статті поговоримо саме про них. Позначимо ті операції, які не потрапляють до сфери впливу МСФЗ 16 і не відображаються у балансі орендаря.
  • Що таке договір оренди за МСФЗ 16 Що таке оренда в розумінні МСФЗ 16 та які основні критерії її визнання? Які нюанси повинен знати орендар? Про це поговоримо в сьогоднішній статті.
  • Компоненти договору оренди Раніше облік операційної оренди і операцій з подання послуг/робіт у цілому робив однаковий вплив на показники фінансової звітності. Тому в договорі оренди компоненти оренди і компоненти, що не є орендою, як правило, окремо не виділялися. Впровадження МСФЗ 16 змінило підхід до обліку оренди. Відтепер у момент укладення договору оренди його необхідно оцінювати на предмет можливого розділення на окремі компоненти. Про які компоненти йдться і коли можна уникнути розділення, ви дізнаєтеся з цієї статті.
  • Оцінюємо актив та зобов’язання Ваш договір є орендою? Тоді переходимо до наступного етапу – оцінюємо та відображаємо в обліку актив з права користування та відповідне орендне зобов’язання. Як саме? Дивіться!
  • Ставка дисконтування при оренді Яку ставку дисконтування використовувати для цілей МСФЗ 16? Чи можна отримати документ зі свого банку із ставкою, за якою він видає кредити? Чи обов’язково переглядати ставку дисконтування та з якою періодичністю? Давайте розбиратися.
  • Орендні платежі за правилами МСФЗ У МСФЗ-обліку орендодавця, в цілому, нічого не змінилося. А ось орендар, якщо договір відповідає усім ознакам оренди, на дату початку такої оренди повинен визнати (і відобразити у балансі) актив і зобов’язання. Як орендареві обліковувати оренду, найпростіше показати на умовному прикладі. Давайте цим і займемося.
  • Модифікація договору оренди Сторони договору оренди можуть домовитися про зміну орендних платежів, скорочення/продовження строку оренди або взагалі достроково розірвати договір. Як облікувати такі зміни оренди? З’ясовуємо…
  • Орендні поступки в МСФЗ 16: як змінять у відповідь на коронавірус Карантинні обмеження через пандемію COVID-19 негативно вплинули на економіку підприємств. Позначилися вони й на орендних платежах. У зв’язку з цим Рада з МСФЗ внесла поправки до МСФЗ 16, направлені на спрощення обліку орендарем орендних концесій (поступок), наданих у зв’язку з коронавірусом. Остаточний варіант поправок планують випустити наприкінці травня поточного року. У чому суть змін? Давайте вивчати.
  • Поліпшення об’єкта оренди за МСФЗ Підприємство-орендар планує відремонтувати і поліпшити орендований об’єкт нерухомості. Як невід’ємні поліпшення об’єкта оренди обліковувати за МСФЗ? Чи треба збільшувати вартість активу за правом користування?
  • Суборенда: як класифікувати? Підприємство уклало договір оренди будівлі складу площею 8 тис. квадратних метрів строком на 10 років. На початку п’ятого року вирішили передати цю будівлю в суборенду суборендареві на шість років, що залишилися, головного договору оренди. Як правильно проміжному орендодавцеві класифікувати таку суборенду з позиції МСФЗ 16?
  • Орендуємо у фізичної особи Підприємство, яке застосовує МСФЗ, у травні уклало з фізособою (резидент України) договір оренди приміщення (офісу). Термін оренди — 5 років. Як визначити базу оподаткування ПДФО і ВЗ?
  • МСФЗ 16 у прибутковому обліку орендаря Наше підприємство складає фінзвітність за міжнародними стандартами. Є договір оренди, в якому ми є орендарем. Такий договір вписується в критерії визнання оренди згідно з МСФЗ 16. Відповідно в обліку ми його відображаємо за правилами цього стандарту. Як у такому разі операції оренди позначаться на нашому податковоприбутковому обліку?
  • Календар бухгалтера на червень
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі