Теми статей
Обрати теми

Суборенда: як класифікувати?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Підприємство уклало договір оренди будівлі складу площею 8 тис. квадратних метрів строком на 10 років. На початку п’ятого року вирішили передати цю будівлю в суборенду суборендареві на шість років, що залишилися, головного договору оренди. Як правильно проміжному орендодавцеві класифікувати таку суборенду з позиції МСФЗ 16?

Суборендою вважають операцію, в якій орендар (проміжний орендодавець) надає право користування базовим активом третій стороні, і при цьому договір оренди (головний договір оренди) між головним орендодавцем і орендарем продовжує діяти (додаток А до МСФЗ 16). Інакше кажучи, проміжний орендодавець обліковує два різні договори: головний договір оренди — як орендар і договір суборенди — як орендодавець.

За ситуації, коли головний договір оренди є короткостроковим, суборенду класифікують як операційну оренду. Інакше питання про те, чи є суборенда фінансовою або операційною, проміжний орендодавець вирішить

виходячи з орендованого активу з права користування, що виник за головним договором оренди

а не на підставі фактичного базового активу (§ Б58 МСФЗ 16). Тобто стосовно договору суборенди проміжний орендодавець вважає базовим активом актив з права користування, а не базовий актив у головному договорі оренди — об’єкт основних засобів (будівля), який він орендує в головного орендодавця.

Тому цілком можлива ситуація, коли головний орендодавець обліковуватиме головний договір оренди як операційну оренду (характерно для нерухомості), а проміжний орендодавець, що уклав договір суборенди в основному на тих же умовах, класифікуватиме договір суборенди як фінансову оренду.

Оскільки в нашому прикладі на момент укладення договору суборенди актив з права користування має строк економічної експлуатації, що залишився, 6 років і передається в суборенду на увесь цей період, то з точки зору проміжного орендодавця — це фінансова оренда. Адже строк суборенди становить більшу частину строку економічної експлуатації активу з права користування (§ 63 МСФЗ 16).

На дату початку такої фінансової суборенди проміжний орендодавець:

— припиняє визнавати актив з права користування, що належить до головного договору оренди, який він передає суборендареві, і замість цього визнає дебіторську заборгованість з оренди, що дорівнює чистій інвестиції в суборенду;

— визнає різницю між балансовою вартістю активу з права користування та чистою інвестицією в суборенду у складі прибутку або збитку;

— продовжує обліковувати первісне зобов’язання з оренди, що належить до головного договору оренди, відповідно до моделі обліку орендарем.

Протягом строку суборенди проміжний орендодавець визнає відсотковий дохід за договором суборенди і відсоткові витрати за головним договором оренди.

Якщо суборенда класифікується як операційна оренда, первісний орендар:

— продовжує обліковувати актив з права користування за головним договором оренди та нараховувати амортизацію за ним;

— зберігає орендне зобов’язання за головним договором оренди і продовжує визнавати відсоткові витрати за ним;

— визнає орендний дохід від суборенди як проміжний орендодавець за операційною орендою.

А ось суборендар обліковує свій договір оренди у такий же спосіб, як усі інші договори оренди, тобто як нову оренду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі