Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок та РРО: чи продаються з послугою і товари?

Павленко Олексій, податковий експерт
Як відомо, з 1 січня 2021 року розширюється перелік видів діяльності, виконуючи які, ФОП-єдинники груп 2 — 4 будуть зобов’язані застосовувати РРО незалежно від обсягу доходу. Зокрема, цей перелік розширено реалізацією текстилю, деталей та приладдя для автотранспортних засобів. Наших читачів цікавить, якщо ФОП-єдинник надає послуги з ремонту авто, де, звісно, використовує й деталі, або послуги з шиття товарів з використанням текстилю, чи потрібно буде з 1 січня наступного року такому ФОП проводити розрахунки з використанням РРО? Шукаємо відповіді разом.

Спочатку нагадаємо, що нові РРО-правила для ФОП-єдинників, про які йде мова в запитаннях наших читачів, передбачені в п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Але ціна згаданих запитань (якщо нічого в законодавстві не зміниться і ці строки «РРО-наступу» на ЄП-ФОП знов не посунуть) — лише робота без РРО-ПРРО у першому кварталі 2021 року! Адже з 1 квітня наступного року згідно з нормами ПКУ (вищезгаданого пункту та п. 196.10) РРО будуть зобов’язані застосовувати усі ФОП-єдинники, окрім працюючих тільки в групі 1.

Переліки ім. КМУ. Отже, згідно з п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ з 1 січня 2021 року під РРО у ФОП груп 2 — 4, зокрема, потрапить реалізація:

— текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках);

— деталей та приладдя для автотранспортних засобів.

Але і того, й іншого — за переліком, затвердженим КМУ. Останній з цим питанням вже успішно впорався — два відповідних переліки («текстильний» та «автодетальний») було затверджено постановою КМУ від 22.07.2020 р. № 634. ФОП, які працюють у цих напрямках, та й не тільки в цих (!), варто заздалегідь з ними ознайомитись і визначитись: чи не увіпхнув часом КМУ їх товари до цих переліків?..

«Текстильний» перелік, гадаємо, здивує багатьох, бо до нього повинні були потрапити пряжа, нитки, тканини й вироби з них.

Але ж

до переліку текстилю потрапили і шкіри, і багато шкіряних виробів, включаючи взуття! У ньому також наявне взуття з верхом із гуми, або пластмаси; палиці; інші іграшки; моделі зменшеного розміру; головоломки

та ще багато цікавого «текстилю»!!!

«Автодетальний» перелік трохи коректніший, але й там знаходимо щось на кшталт: «Папір розграфлений для самозаписувальних приладів у рулонах, аркушах або дисках», «Замки висячі»*, «Полиці, вішалки, у тому числі для капелюхів, та аналогічні вироби» і також ще низку цікавих товарних позицій...

* А може це — протиугінні автодеталі?..

Тому, повторимося, радимо ці переліки на всяк випадок переглянути і тим ФОП, які не торгують текстилем та/або автодеталями і автоприладдям. А то раптом виявиться, що й їм за якимось із цих переліків з 1 січня наступного року буде потрібен РРО!..

Тільки роботи чи також і товари? Тепер — щодо робіт (послуг) з проведення ремонту автотранспорту, а також — з виготовлення «текстильних» виробів, під час яких як матеріали ФОП-єдинники використовують деталі/приладдя та текстиль (відповідно).

Але спочатку трохи юр-теорії. Відносини ФОП-СТО з їх замовниками зазвичай відповідають ознакам договорів підряду (див. гл. 61 «Підряд» ЦКУ). За таким договором підрядник зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням замовника, а замовник — прийняти та оплатити виконану роботу. Згідно зі ст. 839 ЦКУ підрядник зобов’язаний виконати роботу, визначену договором підряду, зі свого матеріалу та своїми засобами, якщо інше не встановлено договором.

Тобто предметом такого договору є саме робота, а не її складові (у тому числі матеріальні)

Використання підрядником як власних, так і придбаних ТМЦ, як правило, не призводить до окремого їх продажу замовнику поза або в межах договору підряду. Їх вартість зазвичай уключається до загальної вартості роботи.

Але на практиці це не завжди так. Наприклад, часто за документами СТО (у тому числі які належать ФОП-єдинникам) реалізують замовнику окремо деталі, а також надають послуги з їх установлення на авто. І в документах (у тому числі розрахункових) вони окремо виділяють оплату за роботи/послуги, і окремо — за деталі, витратні матеріали, приладдя та інше.

Мабуть, тут дещо збиває ч. 3 ст. 843 «Ціна роботи» ЦКУ, де зазначено, що ціна роботи в договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника** і плату за виконану ним роботу. Проте ця норма зовсім не перетворює предмет договору з одного на два і не «додає» до постачання послуг (робіт) ще й постачання підрядником деталей/матеріалів та/чи інших його витратних статей. І не зобов’язує підрядника виділяти такі позиції в документах і замовника окремо їх відшкодовувати…

** Куди, крім деталей, приладдя, можуть входити ще й інші види витрат (зокрема, оплата субпідрядникам).

Але нерідко зустрічається таке і в оформленні ФОП документів на виготовлені вироби з текстилю***. Роботи з текстилем зазвичай також здійснюються за договорами підряду (регулюються § 2 «Побутовий підряд» гл. 61 ЦКУ).

*** Тут ще раз нагадаємо, що виготовлений КМУ перелік «текстилю» надто широкий, і там є і шкіра, і замша, і хутро, і вироби з усього цього!..

Статті 840 та 871 ЦКУ передбачають виконання роботи за договором підряду та побутового підряду з матеріалу замовника. Тому якщо автодеталями/приладдям чи текстилем підрядника (ФОП-єдинника) забезпечуватиме замовник, то питання РРО взагалі не стоятиме.

Але зазвичай це будуть матеріали підрядника, і тоді дуже бажано, щоб за документами вони не проходили як товарні одиниці, які оплачуються замовником окремо. Інакше проблема з РРО гарантована. Але й тут варто згадати фіскальні роз’яснення ДФСУ (на кшталт листа від 14.06.2017 р. № 637/Г/99-99-14-05-01-14/ІПК), де податківці в схожій ситуації без будь-яких застережень просувають ідею, що при використанні матеріалу підрядника замовник оплачує вартість як робіт/послуг, так і матеріалу. А тому — мовляв, потрібен РРО. Ми з цим не згодні і вважаємо, що тут головну роль відіграє предмет договору і оформлення документів (у тому числі розрахункових).

І все ж таки, гадаємо, в цих випадках можна уникнути застосування РРО/ПРРО, але — тільки у разі уважного й грамотного оформлення документів (договорів, рахунків, актів, накладних, тощо). Тому для антиРРО-цілей надто важливо, щоб за договором замовник сплачував саме за роботи/послуги, а не за деталі/приладдя (СТО), а у випадках з текстилем — не за виріб (вироби) та/або за його товарні складові!

Непоодинокі ситуації, коли підрядник для виконання договору спочатку вимагає передоплату на придбання автодеталей, приладдя чи текстилю, необхідних йому для виконання робіт. Такі аванси ФОП-підряднику теж краще оформляти, як попередню оплату за роботи, а не за товари (деталі чи текстиль).

Але до нового року ще є час переналагодити док-оформлення таких операцій, щоб уникати в 1 кварталі 2021 року проблем з РРО. І залишити місце автодеталям та приладдю чи текстилю — лише у дефектних відомостях та/або в кошторисі (якщо ви його складаєте). В інших документах — тільки роботи!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі