Теми статей
Обрати теми

Фінмоніторинг & позика: як і чому

Амброзяк Наталя, юрист
Фінмоніторинг живе з нами давно. Але після 28.04.2020 р. тема заграла новими барвами. Банки стали жорсткіше відстежувати фіноперації. Розберемося, що врахувати, щоб позичені гроші без зусиль перекочували, куди треба.

Позика — дуже популярний інструмент. Вона буває відсотковою або безвідсотковою (усім нам знайома поворотна фіндопомога). Але незалежно від виду позики, вона може потрапити під прес фінмоніторингу.

Наслідки такого потрапляння: від детальної перевірки клієнта до відмови в проведенні цієї операції і розірвання ділових відносин із банком.

Виходячи із Закону № 361* зайві запитання при перерахуванні (наданні/поверненні) позики можуть бути пов’язані з тим, що ця фіноперація:

* Закон України «Про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) доходів…» від 06.12.2019 р. № 361-IX.

— проводиться в умовах, коли клієнтові треба ідентифікуватися/верифікуватися;

— потрапляє під ознаки порогової;

— викликає підозри у банку.

Ідентифікація і верифікація

Ідентифікація, по суті, відбувається завжди. Виняток — клієнт проходив цю процедуру раніше. У такому разі ідентифікуватися повторно не доведеться. Наприклад, якщо у фізичної особи, яка перераховуватиме фіндопомогу, рахунок у банку.

У контексті ідентифікації/верифікації важливі цифри:

5 тис. грн. Перерахування коштів (у тому числі позики) через касу банку/термінал готівкою понад цю суму вимагає ідентифікації (якщо ви до цього ще не ідентифікувалися);

30 тис. грн. Без відкриття рахунку можна перерахувати до 30 тис. грн. Тож якщо ви перераховуєте позику через банк готівкою в сумі 30 тис. грн і більше, то доведеться пройти ідентифікацію/верифікацію.

Зверніть увагу: ч. 3 ст. 12 Закону № 361 зобов’язує банки (наскільки це можливо) аналізувати і вивчати підстави і цілі усіх фіноперацій, які є (1) складними, (2) незвично великими, (3) проведеними незвичайним способом або (4) не мають очевидної економічної чи законної мети.

Банк орієнтуватиметься на ті дані, які ви надали під час ідентифікації

Наприклад, вказували в анкеті. Тому заповнювати її треба вдумливо. Особливо в частині очікуваних оборотів.

Порогові і підозрілі

Порогова позика. Напевно ви чули про суму в 400 тис. грн. Але позика на цю суму ≠ порогова фіноперація. Для цього треба ще, щоб:

— кредитор/боржник був зареєстрований/проживав/знаходився в державі з Переліку, затвердженого наказом Держфінмоніторингу від 01.10.2012 р. № 139, або у нього був там рахунок у банку. Чи кредитор/боржник — політично значуща особа/члени його сім’ї/пов’язана з ним особа;

— позика в цій сумі перераховувалася за кордон або надавалася/поверталася готівкою.

Оскільки йдеться про одну фіноперацію, то вважаємо, що мається на увазі перерахування одному контрагенту всієї суми.

Підозріла позика. Підозрювати будуть ознаки злочинної діяльності, пов’язаність фіноперації з фінансуванням тероризму/зброї масового знищення. І щоб визначитися з цими підозрами, банк повинен враховувати типологічні дослідження з сайту Держфінмоніторингу, а також рекомендації суб’єктів держфінмоніторингу, зокрема НБУ (ч. 2 ст. 21 Закону № 361). Інформацію про пропоновані останнім критерії можна знайти в постанові Правління НБУ від 19.05.2020 р. № 65 (додатки 19 і 20).

Тут уже неважливо, яку суму позики ви надаватимете/повертатимете

Якщо за критеріями ризиковості банк визнає цю фіноперацію підозрілою, то він проситиме додаткові документи. Наприклад, ви регулярно надаєте/отримуєте позики від контрагентів, які не належать до однієї бізнес-групи компаній. Чи під підозру може потрапити проведення так званих циклічних фіноперацій з використанням однакової (чи наближеної) суми, результатом яких є надання/повернення фіндопомоги (пп. 45, 67 згаданого додатка 20).

Питання лише в тому, наскільки суворі внутрішні правила банку.

Що робити?

Дроблення. Відразу попередимо: дроблення операції, навпаки, привертає увагу. Але якщо ви вирішите дробити операції, то усе має бути в межах розумного. Краще, якщо операція відбуватиметься в різних банках. Бажано її проводити в різні дні і краще, щоб операції йшли не через рівні проміжки часу (раз на день, раз на місяць і т. д.) і не рівними частинами.

Підтверджуємо походження грошей. Коли гроші перераховуються з рахунку на рахунок, то зазвичай немає проблем з підтвердженням походження грошей. Банк вже розуміє, що це за кошти. А ось коли маємо справу з готівкою... У такому разі пропонуємо вам декілька варіантів підтвердження. Так, вони не ідеальні, але щось та можна застосувати.

1. Найпростіший, очевидний варіант ☹. Надаємо подану до податкової декларацію про доходи/баланс/декларацію з податку на прибуток/декларацію єдиноподатника. Таким чином ми показуємо легальність свого доходу (заплатили податки = легалізували гроші).

І тут може виникнути проблема. Банк у будь-якому випадку оцінює ці документи самостійно. Відповідно декларація і баланс за «старі» періоди (наприклад, старше за 1 рік) можуть не задовольнити фінустанову.

Для фізичних осіб як варіант, це може бути довідка з місця роботи про нараховану і виплачену зарплату. Або, якщо був дохід, який виплачував не податковий агент, — також подана декларація.

2. Депозит в якому-небудь ліберальному банку. Укладаємо договір, кладемо гроші, знімаємо їх з депозитного рахунку. Підтвердженням стане «депозитний» договір.

3. Банківський кредит. Укладаємо договір банківського кредиту, показуємо його у банку, через який перераховуємо позику, повертаємо кредит. Безумовно, тут ітиметься про зайві витрати у вигляді відсотків і комісій. Але зваживши усі за і проти, можна піти і таким шляхом.

4. Купівля-продаж один у одного. Укладаємо договір купівлі-продажу чого-небудь зі «своїм» госпсуб’єктом, показуємо дохід. Потім те, що продали, купуємо назад ☺. Або отримуємо аванс за товар, а потім його повертаємо. Тут треба пам’ятати про можливі податкові наслідки. Регулярно такі маніпуляції проводити не варто.

А якщо змінити банк? Раніше це могло спрацювати, але зараз — у меншій мірі. У ч. 2 ст. 15 Закону № 361 закріплений обмін даними про підозрілі фіноперації між банками. Тому є ризик того, що в іншому банку операція також потрапить під фінмоніторинг. Хоча дрібні і сміливіші фінустанови можуть операцію і провести, щоб утримати клієнта. Навіть під страхом великих штрафів.

Упевнені, що наші поради допоможуть вам працювати з позиками без зайвих нервів ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі