Теми статей
Обрати теми

Звідки гроші? Фіндопомогу отримав!

Амброзяк Наталя, юрист
Пам’ятаєте бородатий анекдот?
— «Де гроші взяв? — У тумбочці... — У тумбочку хто поклав? — Жінка... — Жінці хто дав? — Я... — А ти де взяв? — У тумбочці...».
Навряд чи банк повірить у таке пояснення. А якщо тумбочку замінити на позику? Можна, але з деякими нюансами. Про них зараз і розповімо.

Застопорити проходження операції може не лише її пороговість (тобто сума 400 тис. грн і вище). Також під фінмоніторингову перевірку можуть потрапити підозрілі фіноперації (детальніше див. у попередній статті).

Тоді чи можна підтвердити походження готівки договором поворотної фіндопомоги?

Договір поворотної фіндопомоги може спрацювати, але в певних випадках фінмоніторинг перешкоджатиме

Чому спрацює? Банку потрібен документ — ми його надали. До того ж фінустанова не має контролювати, чи повернулася фіндопомога. Треба лише пам’ятати про податкові особливості. Наприклад, якщо позичальник — платник єдиного податку. Поворотна фіндопомога, не повернена протягом 12 календарних місяців, піде в дохід позичальника (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ).

Перешкоди. Виходячи з постанови № 65*, з таким підтвердженням у деяких випадках можуть виникнути проблеми.

* Постанова Правління НБУ від 19.05.2020 р. № 65.

По-перше, саме надання поворотної фіндопомоги може потрапити під фінмоніторинг. Наприклад, якщо суми проганялися через банк.

По-друге, серед індикаторів підозрілості операції є такі ситуації:

— фізособа отримує гроші в кредит на суму, яка істотно перевищує її фінансові можливості в частині повернення, а кредит погашається за рахунок отриманої поворотної фіндопомоги (п. 50 додатка 20 до постанови № 65);

— проведення за рахунком клієнта «циклічних» фіноперацій з використанням однакової (чи наближеної) суми, за результатами яких відбулися купівля/продаж активів, надання/повернення фіндопомоги, формування/погашення заборгованості за будь-якою угодою (п. 67 додатка 20 до постанови № 65).

Крім того, критерії підозрілості операцій банк розробляє на підставі типологічних досліджень. А на сайті Держфінмоніторингу (fiu.gov.ua) опубліковані Міжнародні стандарти (витяги) щодо критеріїв/показників/індикаторів ризикових операцій. Виходячи з цього документа, ризиковими маячками для банку можуть послужити:

— фіктивні позики**: позика надається акціонером (йдеться не лише про АТ), пов’язаним з юрособою, а потім переводиться назад;

** Нагадаємо: фіндопомога — це теж позика.

— надання грошових коштів позикодавцем — фіз- або юрособою, яка не є кредитною установою, без логічного пояснення або економічного обґрунтування.

Не забуваймо і про обмеження на готівкові розрахунки. Вони поширюються і на видачу/погашення позик: до 10000 грн, якщо вона видається/повертається госпсуб’єкту; до 50000 грн, якщо — фізичній особі (п. 6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148).

Звісно, сама по собі поворотна фіндопомога — не злочин. Але, отримуючи договір позики для підтвердження легальності готівки, банк може запідозрити недобре.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі