Теми статей
Обрати теми

Безоплатне розповсюдження в неприбутківців: контролюємо ПДВ-реєстрацію

Адамович Наталія, податковий експерт
Лист ДПСУ від 25.03.2020 р. № 1236/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

висновок документа

Операції з безоплатного розповсюдження товарів (у тому числі звільнених від ПДВ) враховуються у неприбутківців при розрахунку 1 млн обсягу в цілях обов’язкової ПДВ-реєстрації

Ми вже попереджали про те, що безоплатне розповсюдження товарів або надані на безоплатній основі послуги повинні враховуватися у неприбутківців при розрахунку граничного обсягу в 1 млн для цілей обов’язкової ПДВ-реєстрації. Детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 9, с. 16.

Пункт 180.1 ПКУ, який окреслює коло платників ПДВ, не робить жодних винятків для неприбутківців. Тому правила обов’язкової реєстрації платником ПДВ поширюються і на неприбуткові організації, які здійснюють операції постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, якщо їх сума за останні 12 календарних місяців перевищує 1 млн грн без урахування ПДВ (п. 181.1 ПКУ).

У свою чергу, постачанням товарів/послуг згідно з пп. 14.1.185 і 14.1.191 ПКУ є будь-яка передача права власності на розпорядження товарами, будь-яка операція з передачі прав на об’єкти інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи або надання інших майнових прав відносно таких об’єктів, а також надання послуг, споживаних у процесі здійснення певної дії або певної діяльності.

Отже, якщо неприбуткова організація здійснює операції з постачання товарів, робіт і послуг, і їх сума перевищила 1 млн грн за останні 12 календарних місяців, така неприбуткова організація повинна зареєструватися платником ПДВ відповідно до пп. 183.1 і 183.2 ПКУ.

Для реєстрації платником ПДВ при підрахунку обсягів податківці, як правило, вимагають ураховувати операції:

(1) що підлягають оподаткуванню, які оподатковують за основною ставкою ПДВ, нульовою ставкою і ставкою 7 %;

(2) звільнені (умовно звільнені) від оподаткування згідно зі ст. 197 ПКУ або підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Безоплатне розповсюдження у неприбуткових організацій — одна з основних операцій. Вони дуже часто безоплатно передають іншим особам товари або надають послуги на безоплатній основі. І фіскали, зокрема, допускають здійснення неприбутковою організацією таких господарських операцій, якщо вони проводяться для досягнення статутних цілей (див. листи ДФСУ від 16.07.2019 р. № 3294/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, від 13.06.2018 р. № 2593/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Але якщо брати до уваги, що безоплатні розповсюдження однозначно потрапляють під визначення постачання, то їх треба враховувати для цілей ПДВ-реєстрації та/або оподатковувати ПДВ вже зареєстрованим платникам.

І ось від податківців надійшла така ж відповідь: безоплатне розповсюдження товарів (у тому числі звільнених від ПДВ) враховується у неприбутківців при розрахунку 1 млн обсягу в цілях обов’язкової ПДВ-реєстрації.

Відповідно неприбуткова організація повинна контролювати вартісний обсяг безоплатно розданих товарів/послуг для цілей ПДВ-реєстрації. У тому числі й тих, які звільнені від ПДВ.

І не забувати: якщо протягом останніх 12 календарних місяців неприбутківець набере 1-мільйонний обсяг для обов’язкової ПДВ-реєстрації, він буде зобов’язаний подати Заяву за ф. № 1-ПДВ не пізніше 10-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому досягнутий ПДВ-мільйон (п. 183.2 ПКУ). Тобто обов'язково зареєструватися платником ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі