Теми статей
Обрати теми

Неприбутківці і ПДВ-реєстрація

Нестеренко Максим, податковий експерт
Неприбуткові організації — теж суб’єкти господарювання. Те, що вони неприбуткові, звільняє їх від сплати податку на прибуток, але не має прямого стосунку до ПДВ. Відтак перед неприбутківцями теж постає питання із реєстрацією платником ПДВ. За яких обставин можлива така реєстрація? Про це будемо говорити саме зараз!

Неприбутківець і ПДВ

Претендувати на статус платника ПДВ може кожен суб’єкт господарювання, який відповідає визначенню особи, наведеному у п.п. 14.1.139 ПКУ. Зокрема, особою для цілей ПДВшного розд. V ПКУ є юридична особа, створена відповідно до закону у будь-якій організаційно-правовій формі. Податківці, не довго думаючи, стверджують, що за цією категорією до складу «ПДВшних осіб» входять у тому числі й неприбуткові організації (див. роз’яснення ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 18.07.2019 р.)*.

* Див.: zp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/385681.html.

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів і послуг (п. 185.1 ПКУ). Постачанням товарів є будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (п.п. 14.1.191 ПКУ). А постачання послуг — це будь-яка операція, що не є постачанням товарів чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (п.п. 14.1.185 ПКУ).

Отже, можна зробити проміжний висновок:

неприбуткові організації можуть бути платниками ПДВ, у разі якщо вони здійснюють операції з постачання товарів чи послуг на митній території України

Саме такого висновку доходять податківці (див. «Вісник. Офіційно про податки», 2017, № 24, с. 16). Норма п. 180.1 ПКУ, яка окреслює коло платників ПДВ, не робить жодних винятків для неприбутківця.

Операції з постачання

Для того щоб мати дотичність з об’єктом оподаткування ПДВ, суб’єкт господарювання має здійснювати операції з постачання товарів чи послуг у розумінні пп. 14.1.191, 14.1.185 ПКУ. У «звичайних» суб’єктів господарювання із цим немає жодних проблем, а от говорячи про неприбутківців, доцільно зупинитися окремо на тих операціях, які вони здійснюють.

Усю діяльність (і доходи) неприбуткової організації можна умовно поділити на: (1) статутну; (2) дозволену господарську; (3) іншу, не заборонену законом.

Доходи від статутної діяльності. Сюди належать членські внески, благодійні внески, добровільні пожертви, цільова та нецільова фінансова допомога, грантові надходження, міжнародна технічна допомога та інші доходи, що складають основу статутної діяльності неприбуткової організації.

Такі надходження ніяк не впливають на обов’язок неприбутківця реєструватися платником ПДВ і не оподатковуються цим податком у вже зареєстрованого платника. Причина очевидна — операції з надходження таких доходів за визначенням не є постачанням товарів чи послуг.

Доходи від господарської діяльності. Предмет основної та пильної уваги. Це — надходження від консультаційних послуг, освітніх послуг, аналітичних досліджень, послуг з передачі майна в оренду, продажу неприбутковою організацією товарів (журналів, книжок, інформаційної продукції) тощо.

Такі операції, безумовно, є постачанням товарів чи послуг, тому при ПДВ-реєстрації їх необхідно брати до уваги. А в зареєстрованого платника такі операції мають оподатковуватися ПДВ, байдуже, внесено його до «неприбуткового» Реєстру чи ні.

Доходи від іншої діяльності. Сюди можна віднести доходи від будь-якої іншої «активної» діяльності неприбуткової організації, крім основної. До таких доходів можуть належати надходження, наприклад, від продажу основних засобів та іншого майна неприбутківця, яке первісно придбавалося ним для забезпечення власної діяльності. Наприклад, дохід від продажу офісного комп’ютера чи меблів.

До таких операцій підхід такий самий, як і до надходжень від господарської діяльності.

Пасивні доходи. До таких доходів можуть належати проценти за кошти на рахунках неприбуткової організації, отримані нею дивіденди, роялті, страхові відшкодування. Такі доходи не є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.4, 196.1.5, 196.1.6 ПКУ). Відповідно враховувати їх при ПДВ-реєстрації не потрібно. А у вже чинних платників вони не оподатковуються ПДВ.

Безоплатне надання товарів і послуг. Такі операції у неприбуткових організацій — одні з основних. Вони дуже часто безоплатно передають іншим особам товари чи надають послуги на безоплатній основні. Формально такі операції не спрямовані на отримання доходу. Однак під ПКУшні визначення постачання вони потрапляють. Тож їх потрібно враховувати при ПДВ-реєстрації та оподатковувати ПДВ вже зареєстрованим платникам.

Деякі застереження тут є щодо профспілок. З одного боку, постачання путівок на лікування, оздоровлення та відпочинок є ПДВ-пільгованою операцією (п.п. 197.1.6 ПКУ). Тобто мала би враховуватися до розрахунку 1-мільйонного критерію. Однак податківці доходять висновку, що такі операції для цілей обов’язкової ПДВ-реєстрації враховуватися не повинні. Тому що право власності на путівку не передається її отримувачу (члену профспілки), а залишається за профспілковою організацією. Відтак профспілка не здійснює операцію з постачання путівки (див. лист ГУ ДФС у Рівненській обл. від 27.03.2017 р. №1148/10/17-00-12-01-07/1).

Також неоднозначна ситуація складається із ОСББ. Податківці наголошують, що внески, що надходять у вигляді коштів на рахунок ОСББ від співвласників на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності ОСББ, не підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ. Такі кошти не є оплатою операцій з постачання товарів чи послуг (див. лист ДПСУ від 05.12.2019 р. № 1731/6/99-00-07-03-02-15/ІПК). Тож ці кошти до розрахунку 1-мільйонного критерію теж потрапляти не повинні.

Обов’язково чи добровільно?

Правила ПДВ-реєстрації для неприбуткових організацій нічим не відрізняються від решти суб’єктів господарювання, які є ПДВ-особами (у розумінні п.п. 14.1.139 ПКУ).

Такого висновку фіскали дійшли вже доволі давно — у листі ДФСУ від 08.12.2016 р. № 39203/7/99-99-12-02-17 (ср. ). Згодом цей свій висновок вони неодноразово підтверджували (див. листи ДФСУ від 19.06.2018 р. № 2728/6/99-99-15-02-02-15/ІПК і від 19.02.2019 р. № 606/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Відтак неприбуткові організації можуть реєструватися платниками ПДВ як в обов’язковому, так і в добровільному порядку. Коротко нагадаємо правила ПДВ-реєстрації для обох випадків.

Обов’язкова реєстрація. Питання про обов’язкову ПДВ-реєстрацію постає у тому випадку, коли у неприбуткової організації протягом останніх 12 календарних місяців набирається ПДВ-оподатковуваних операцій з постачання на 1 млн грн. (п. 181.1 ПКУ).

При цьому звертаємо увагу: ПДВ-оподатковуваними для цілей реєстрації платником ПДВ є: (1) операції, які оподатковуються за ставками 20 %, 7 %, 0 %; (2) операції, звільнені від оподаткування згідно зі ст. 197 або підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (БЗ 101.02).

Якщо неприбутківець є посередником, він уключає до розрахунку лише суму своєї посередницької винагороди.

Якщо неприбутківець «набрав» 1-мільйонний обсяг обов’язкової ПДВ-реєстрації, він зобов’язаний подати Заяву за ф. № 1-ПДВ не пізніше 10 числа місяця, наступного за місяцем, у якому досягнуто ПДВ-мільйона (п. 183.2 ПКУ). Докладно про реєстрацію платником ПДВ читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 65.

Добровільна реєстрація. Якщо неприбутківець не досягнув ПДВ-мільйона, але йому все одно потрібен статус платника ПДВ (наприклад, щоби мати податковий кредит), він може скористатися добровільною ПДВ-реєстрацією (п. 182.1 ПКУ).

У такому випадку Заява за ф. № 1-ПДВ подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ (п. 183.3 ПКУ).

Якщо законопроєкт № 1210 стане законом, цей строк скоротиться до 10 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі