Теми статей
Обрати теми

Класичний облік грошової позики

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Як ми вже знаємо, у податковому законодавстві безвідсоткову грошову позику слід розглядати як поворотну фінансову допомогу (п.п. 14.1.257 ПКУ). А в разі нарахування і сплати відсотків за користування грошовими коштами — справу маємо зі звичайною позикою (п.п. 14.1.267 ПКУ) або цільовим фінансовим кредитом (п.п. 14.1.258 ПКУ). Розглянемо порядок обліку звичайнісінької операції з надання/отримання позики грошовими коштами між платниками податку на прибуток (отримання, повернення, дисконтування тощо).

Податковий облік

Податок на прибуток. При визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток за операціями надання/отримання позики (процентної чи безвідсоткової) як малодохідники, так і високодохідники повинні орієнтуватися виключно на бухгалтерський фінрезультат до оподаткування.

Жодні податкові різниці при цьому ні в позикодавця, ні в позичальника не виникають.

Це підтверджують і фіскали (див. лист ДФСУ від 04.01.2019 р. № 62/6/99-99-15-02-15/ІПК). Те ж саме стосується наслідків дисконтування і повернення суми позики. Як винятки хіба що:

1) стара фіндопомога, яка була отримана від неплатника податку на прибуток і включена до 01.01.2015 р. до складу доходів згідно з колишньою редакцією п.п. 135.5.5 ПКУ. При її поверненні платник податку на прибуток має право зменшити свій фінрезультат (п. 18 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ);

2) зменшуюча різниця, передбачена п. 42 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Вона стосується тих платників (як високодохідників, так і малодохідників), яким позикодавці-неплатники простили позики, отримані до 2015 року, або просто добіг кінця строк позовної давності за такими позиками.

Що стосується відсотків, які можуть нараховуватися і сплачуватися за договором позики, то в бухобліку позикодавець обліковує їх у фінансових доходах, а позичальник — у фінансових витратах. Тобто такі операції безпосередньо впливають на податковоприбутковий облік. Причому незалежно від статусу сторін договору (високодохідник він чи малодохідник) жодних коригувань фінрезультату робити не потрібно. Щоправда, є винятки із загального правила — це відсотки за позиками від пов’язаних осіб — нерезидентів. Якщо в позичальника, який застосовує податкові різниці, є такі позики, то він потрапляє під дію пп. 140.2 і 140.3 ПКУ. Тобто йому потрібно бухфінрезультат:

(1) збільшити в періоді нарахування відсотків за правилами п. 140.2 ПКУ;

(2) зменшити в наступних податковоприбуткових періодах за правилами п. 140.3 ПКУ.

Крім того, доходи у вигляді відсотків, які сплачуються на користь нерезидента, у тому числі відсотки за позиками та борговими зобов’язаннями, випущеними (виданими) резидентом, підлягають оподаткуванню податком на репатріацію* (п.п. «а» п.п. 141.4.1 ПКУ).

* Про податок на репатріацію детально див. «Податки & бухоблік», 2020, № 70, с. 16.

ПДВ. Ні операції з надання грошової позики, ні її повернення не підпадають під визначення постачання товарів або послуг, а отже, відповідно до п. 185.1 ПКУ не є об’єктом оподаткування ПДВ. Підтверджують це й податківці (див. лист ДФСУ від 07.04.2017 р. № 7307/6/99-99-15-02-02-15, 101.11 БЗ).

У випадку з платною позикою ситуація складніша. Адже формально має місце факт надання фінансової послуги, де відсотки є, власне, платою за такі послуги. Але такі операції не є об’єктом оподаткування згідно з п.п. 196.1.5 ПКУ.

Водночас вони можуть вплинути на розрахунок частки неоподатковуваних постачань (анти-ЧВ). Наприклад, у ситуації з кредитом податківці стверджують: оскільки здійснюється постачання послуги, то отримані банком кошти від платника ПДВ у вигляді відсотків повинні потрапити в рядок 5 (колонка А) ПДВ-декларації (див. консультацію Головного управління ДФС у Тернопільській області* і 101.04 БЗ, яка втратила чинність з 23.05.2020 р). Хоча щодо відсотків за депозитом у них інша доктрина.

* tr.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-288443.html

При цьому в позичальника операції з виплати платником ПДВ банку відсотків відображаються в рядку 10.3 (колонка А) ПДВ-декларації.

Бухгалтерський облік

Отримання/надання і повернення. Відразу зазначимо: операції як з надання/отримання, так і з повернення позик у бухобліку на доходи і витрати позикодавця та позичальника не впливають (п. 6.5 П(С)БО 15 і п. 9.3 П(С)БО 16).

Позикодавець, керуючись нормами П(С)БО 10, відображає суму позики у складі дебіторської заборгованості.

Позичальник згідно з вимогами П(С)БО 11 включає її до складу своїх зобов’язань.

Загалом бухоблік позики залежить від строку повернення позики, тобто від того, якою вона є: короткостроковою чи довгостроковою

Так, позикодавець обліковує суму наданої позики:

1) короткострокової (строк повернення не перевищує 12 місяців з моменту надання) — як поточну дебіторську заборгованість на субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» за чистою реалізаційною вартістю.

Якщо існує невпевненість щодо повернення позики позичальником, позикодавцеві доведеться створити під неї резерв сумнівних боргів (РСБ) (п. 7 П(С)БО 10);

2) довгострокової (строк повернення перевищує 12 місяців з моменту надання) — як довгострокову дебіторську заборгованість на субрахунку 183 «Інша дебіторська заборгованість» за теперішньою вартістю, яка визначається на дату балансу шляхом дисконтування (п. 12 П(С)БО 10).

У свою чергу, позичальник відображає:

(1) короткострокову позику на субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» як поточні зобов’язання за договором позики. Обліковують їх у балансі позичальника за сумою погашення (п. 11 П(С)БО 11), тобто за номіналом;

(2) довгострокові зобов’язання за позиками за кредитом рахунка 55 «Інші довгострокові зобов’язання». Можна також застосовувати субрахунки 505 «Інші довгострокові позики в національній валюті» та 506 «Інші довгострокові позики в іноземній валюті». За дебетом цих рахунка/субрахунків показують переведення довгострокових зобов’язань до складу поточних: Дт 55 (505, 506) — Кт 611 (612). В обліку позичальника довгострокові позики також на дату балансу відображають за їх теперішньою вартістю (п. 9 П(С)БО 11). Тобто за дисконтованою сумою майбутніх платежів (за вирахуванням суми очікуваного відшкодування).

Нижче детальніше про дисконтування.

Дисконтування. По-перше, усі підприємства, які складають фінзвітність за П(С)БО, зобов’язані дисконтувати довгострокові дебіторську та кредиторську заборгованості. Виняток становлять тільки:

(1) МСФЗшники (у них свої правила дисконтування) і

(2) фізособи-підприємці, які апріорі не ведуть бухобліку.

По-друге, за теперішньою, тобто дисконтованою, вартістю в балансі слід відображати тільки довгострокові заборгованості (п. 9 П(С)БО 11 і п. 12 П(С)БО 10). Тобто поточна заборгованість не дисконтується.

Щодо процентної позики зауважимо, що тут усе залежить від договірної ставки відсотків. Якщо договірна ставка відсотка відповідає ринковій, то теперішня вартість заборгованості дорівнюватиме номінальній. Дисконт за рахунок ринкових відсотків, що нараховуються, у цьому випадку дорівнює нулю. Тобто

довгострокові зобов’язання і довгострокову дебіторську заборгованість з ринковими відсотками визнають за номінальною вартістю (яка дорівнює теперішній), їх не дисконтують

А якщо відсотки за кредитним договором не відповідають ринковим або йдеться, взагалі, про безвідсоткову довгострокову позику (ПФД), то надаючи/отримуючи таку позику, сторони договору зобов’язані дисконтувати суму позики до теперішньої вартості*.

* Про уникнення дисконтування довгострокової заборгованості див. матеріал «Як уникнути дисконтування» цього номера.

Спираючись на вимоги П(С)БО 10 і П(С)БО 11, порядок відображення в обліку операцій дисконтування буде таким.

(1) При визнанні заборгованість відображають за номіналом. А на найближчу після надання/отримання позики дату балансу різницю між номінальною і дисконтованою вартістю заборгованості відображають:

позичальник — у складі інших доходів від фінансових операцій (Дт 55, 505, 506 — Кт 733);

позикодавець, відповідно, за довгостроковою дебіторською заборгованістю — у складі інших фінансових витрат (Дт 952 — Кт 183).

(2) Надалі показані в позичальника доходи поступово списуватимуться з відображенням у складі інших фінансових витрат (Дт 952 — Кт 55, 505, 506). У свою чергу, позикодавець відображатиме інші фінансові доходи (Дт 183 — Кт 733).

Утім, існує другий підхід у методиці дисконтування довгострокових зобов’язань та дебіторської заборгованості — метод амортизації дисконту. Він орієнтований на норми П(С)БО 12, П(С)БО 13 і МСФЗ. До речі, раніше саме цей підхід і просували фіскали. Детальніше про дві методики дисконтування див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 23, с. 15.

Відсотки. Якщо за договором позики (будь-якої — коротко- чи довгострокової) передбачено нарахування і сплату відсотків, порядок їх обліку буде таким.

У позикодавця нараховані відсотки збільшують доходи. Причому визнаються доходи в тому звітному періоді, до якого належать нараховані відсотки, виходячи з бази їх нарахування і строку користування відповідними активами з урахуванням економічного змісту договору позики (п. 20 П(С)БО 15). Нарахування відсотків позикодавець відображає проводкою: Дт 373 — Кт 732.

Для позичальника нараховані до сплати відсотки та інші витрати підприємства, пов’язані із запозиченнями, є фінансовими витратами (п. 3 П(С)БО 31). Відображають їх у тому звітному періоді, в якому вони понесені (п. 27 П(С)БО 16), проводкою: Дт 952 — Кт 684.

Декілька слів скажемо про капіталізацію фінансових витрат. Як свідчить п. 8 П(С)БО 7, за загальним правилом, фінансові витрати не включають до первісної вартості (ПВ) основних засобів (ОЗ), придбаних (створених) повністю або частково за рахунок з позичених коштів. Виняток становлять фінансові витрати, які капіталізують згідно з П(С)БО 31 (ср. ). Нарахування відсотків, що капіталізуються, відображають проводкою: Дт 952 — Кт 684. Після цього їх суму списують з кредиту субрахунку 952 у дебет відповідного субрахунку обліку капітальних інвестицій (Дт 15) або інших кваліфікаційних активів (Дт 23). Але, зауважимо: це досить поодинокі випадки.

По-перше, капіталізують фінансові витрати, якщо створюється кваліфікаційний актив. Кваліфікаційний актив — це актив, який обов’язково вимагає значного (суттєвого) часу для його створення.

По-друге, капіталізувати фінвитрати можуть тільки ті підприємства, які не зазначені в абзаці другому п. 4 П(С)БО 31. Тобто ніколи не капіталізують фінвитрати**:

** Згідно з п. 2 П(С)БО 31 його положення не застосовують також МСФЗшники. Вони при відображенні витрат, понесених у зв’язку із залученням позикового капіталу, керуються МСБО 23 «Витрати на позики».

— мікро- та малі підприємства;

— підприємства, які ведуть спрощений бухоблік згідно з ПКУ, — єдиноподатники групи 3;

— представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності;

— непідприємницькі товариства (тобто неприбуткові організації).

Порядок відображення в обліку операцій з надання/отримання і повернення позик розглянемо на умовному прикладі.

Облік довгострокової безвідсоткової грошової позики

Дата

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

Облік у позикодавця

12.08.2019 р.

Надано отримувачу довгострокову безвідсоткову позику на 2 роки (строк погашення — 12.08.2021 р., умовно прийнята ставка — 15 % річних)

183

311

50000

31.12.2019 р.*

Визнано витрати на суму дисконту за довгостроковою заборгованістю**

952

183

10110,76

31.12.2020 р.

Переведено до складу поточної дебіторської заборгованості суму позики, що підлягає поверненню протягом 12 місяців з дати балансу

377

183

50000

Різницю за дисконтуванням віднесено до доходів

183

733

10110,76

12.08.2021 р.

Повернено позику

311

377

50000

Облік у позичальника

12.08.2019 р.

Отримано довгострокову безвідсоткову позику на 2 роки (строк погашення — 12.08.2021 р., умовно прийнята ставка — 15 % річних)

311

55 (505)

50000

31.12.2019 р.*

Визнано дохід на суму дисконту за довгостроковою заборгованістю**

55 (505)

733

10110,76

31.12.2020 р.

Переведено до складу поточних зобов’язань суму позики, що підлягає поверненню протягом 12 місяців з дати балансу

55 (505)

611

50000

Різницю за дисконтуванням віднесено на витрати

952

55 (505)

10110,76

12.08.2021 р.

Повернено позику позикодавцеві

611

311

50000

* Умовно приймемо, що звітність підприємство подає один раз на рік, тому дисконтуємо заборгованість тільки один раз на дату балансу — 31.12.2019 р.

** Для розрахунку беремо кількість періодів у днях — 590 днів (з 01.01.2020 р. до 12.08.2021 р.: 366 дн. за 2020 рік і 224 дн. за 2021 рік).

висновки

  • Операції з надання/повернення грошової позики не є об'єктом оподаткування ПДВ.
  • Бухоблік позики залежить від строку її повернення, тобто від того, є вона довгостроковою чи короткостроковою.
  • У позикодавця нараховані відсотки збільшують доходи. У позичальника нараховані до сплати відсотки та інші витрати, пов'язані з позикою, є фінансовими витратами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі